Ako namiešať Bloody Mary? Ochutnajte najlepšie variácie

kokteil bloody mary

Miešané nápoje z rajčinovej šťavy majú smolu v tom, že sa na ne často zabúda. Ak si však niekto objedná pohárik, razom vidíte ostatných ako nasledujú jeho chuť. Rajčinová šťava je epidémiou – sladká, charakterná, neraz s jemnými, zeleninovými tónmi.

Namiešajte ju však s odmerkou spiritu, pridajte zopár korenín, zjemnite to pomarančovou šťavou a vznikajú drinky, z ktorých každý chutí úplne inak. Namiešajte si päticu tých najlepších, ktoré sme vyladili k paradajkovej šťave Babindol tak, aby vyzneli v dokonalej harmónii.

Bloody Mary

Do vysokého pohára vlejte 50 mililitrov vodky, pridajte 100 mililitrov paradajkovej šťavy Babindol a 15 mililitrov šťavy z citróna. Dochuťte 3 strekmi worcestrovej omáčky, 2 strekmi tabasca, štipkou soli a korením štyroch farieb. Dôkladne premiešajte barmanskou lyžicou a servírujte. Bloody Mary vynikne v plnej chuti i bez ľadu, stačí ak je rajčinová šťava mierne vychladená.

Svieža vôňa rajčín si vás nadobro opantá skôr, ako ponoríte pery do tohto drinku. Najskôr k vám prenikne takmer nektárová sladkosť, v zápätí sa k nej pridajú jemné, korenisté tóny a keď si dáte kratučkú pauzu, v hrdle pocítite energické pálenie, ktoré sa pod chvíľkou zmení chladivý charakter. Až v závere prichádza ľahučký éter jemnej vodky, ktorá je kráľovnou tejto zostavy.

Hoci Bloody Mary budí na stole rešpekt, v skutočnosti ide o longdrink, ktorý je mimoriadne jemný a prívetivý. Čaká vás harmónia tak vyladená, že budete mať nutkanie vypiť celý pohár na jediný dúšok.

Pozor, nejde o nápoj na hasenie smädu, ale na pomalé upíjanie a vychutnávanie. Na sklonku leta je spomienkou na tie najzrelšie rajčiny zo záhradky.

Mexican sweet Mireya

kokteil bloody mary

Do bostonského šejkra vlejte 50 mililitrov tequily, 25 mililitrov pomarančovej šťavy, 10 mililitrov mandarínkového sirupu a 125 mililitrov paradajkovej šťavy Babindol. Zasypte kockami ľadu, premiešajte a cez barmanské sitko prelejte do vysokého pohára. Ozdobte olivou, čili papričkou a plátkom pomaranča.

Je to mimoriadne pôsobivý sobáš, pri ktorom pomarančová a rajčinová šťava vytvoria novú, doposiaľ nepoznanú ovocnú chuť. Zdá sa vám, že popíjate priam tropický drink, z ktorého pod chvíľou zacítite explóziu tequily, ktorá sa raz vynára na hladinu, inokedy klesá dole do hlbín. Vo chvíli, keď si privyknete na hru nových chutí, čaká vás nové dobrodružstvo.

Pomaranč, čili paprička a olivy nie sú nastrojené na okraji pohára náhodou. Postupne ich pridávate do drinku a on posúva ručičku rovnováhy z ovocnej strany na zeleninovú.

Buďte však opatrní, aby ste prílišnou hrou s papričkou nerozdúchali v hrdle požiar, ktorý nemožno uhasiť. Menej je v tomto prípade určite viac. Aspoň čo sa papričky týka.

Red Snaper

kokteil bloody mary

Do country pohára vsypte tri kocky ľadu a postupne pridávajte 50 mililitrov Ginu z lahve Zubří, 100 mililitrov paradajkovej šťavy Babindol, 4 streky tabasca, 4 streky bitteru a 4 streky worcestrovej omáčky. Premiešajte barmanskou lyžicou, pridajte snietku šalvie a vychutnávajte skôr, ako sa kocky ľadu začnú roztápať.

Hľadáte rajčinový drink do pánskeho klubu a k športom? Red Snaper vás svojou spurnosťou určite nesklame.

Namiesto vizitky pred vás preloží búrlivú ohnivosť ginu, za ňou rozprestrie širokú paletu pikantných a korenistých chutí, za ktorými prichádzajú rajčiny v ich surovej, sýto zeleninovej podobe.

Prvý dúšok je tak mocný, že vás prekvapí pri prvom zoznamovaní. Isté však je, že s každým ďalším si jeho korenistý prejav čoraz viac obľúbite. Akoby vás volal k terču so šípkami predviesť svoje umenie, alebo vás ťahal do ringu, vyskúšať nový strih boxerských rukavíc s voľnejším zápästím.

Bloody Bull

kokteil bloody mary

Do old fashion pohára vlejte 50 mililitrov tequily, 25 mililitrov hovädzieho bujónu, 50 mililitrov paradajkovej šťavy Babindol, 25 mililitrov citrónovej šťavy a po dva streky worcestrovej omáčky a tabasca. Pridajte zopár kociek ľadu a drevené miešadlo. Plnú chuť môžete zvýrazniť niekoľkými opečenými krutónmi z cesnakového pečiva.

Široké trávnaté pláne, pasúce sa kravky a kone oddychujúce po vašom boku pri ohníku. Bloody Bull je nápoj, ktorý vás expresne premiestni na juhoamerický kontinent s jeho drsnou tvárou.

Každý dúšok vás hladí sladkosťou, osviežením a tlmením únavy, súčasne však preberá vaše zmysly k jemnocitu.

Objavíte chuť hovädzej polievky, mocné grády tequily, ale aj pikantnosť, ktorá sa ako jemné ihly tetovacieho strojčeka púšťa do vášho hrdla. S každým novým dúškom prichádza nový zážitok a vy máte pocit, akoby ste súčasne popíjali a jedli – sami, odlúčení od družnej spoločnosti. S príjemným pocitom ľahkosti.

Cubanita

kokteil bloody mary

Do bostonského šejkra vlejte 50 mililitrov rumu Republica Exclusive White, 25 mililitrov pomarančovej šťavy, 125 mililitrov paradajkovej šťavy Babindol a dva streky tabasca. Pridajte ľad, premiešajte a cez barmanské sitko prelejte do kokteilového pohára na stopke. Doplňte plátkom pomaranča a servírujte.

Ak sa bok po boku stretne silne aromatický rum s rajčinovou a pomarančovou šťavou, potrebujete chvíľku na to, aby ste si na ne privykli. Hoci vzájomne ladia a vytvárajú jedinú chuť, je akási nová, nepoznaná. Sladká, s nádychom prezretého ovocia s mocnými tónmi pralesov. Prvý dúšok je zvláštny, pri druhom už viete do čoho idete a pri treťom už všetko rozkvitne v plnej kráse.

Len jemná pikantnosť vás vracia späť, aby ste sa snažili popísať novú, doposiaľ nepoznanú chuť.

Koliesko pomaranča nie je v pohári náhodou. Poprepichujte ho slamkou, uvoľnite zo šupky vonný olej a revolúcia prichádza. Ešte viac ovocia, ešte výraznejšia chuť. Tentokrát už o čosi známejšia – citrusová.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Pripravte si pikantné kuracie štvrťky na grile

Je to karibská klasika, s ktorou sa pri cestovaní stretnete v nejednom...
Čítajte viac...

Pridaj komentár