Najlepší raňajkový džem? Uvarte ho z pomarančov a rumu

najlepší pomarančový džem

Sladké maslové pečivo a svieže, šťavnaté ovocie. Ak sa radi oddávate kultu sladkých raňajok, je to výzva, ktorú nemožno odmietnuť. Zapnete gramofón, usadíte sa v jedálni ku stolu, rozlejete do šálok čaj a hostina sa môže začať.

Čo majú spoločné pomaranče, figy, hrozno a ananás? Netrvá ani pol hodinu, aby ste z nich pripravili ten najdokonalejší, raňajkový džem. Osem malých pohárikov z kilogramu ovocia. Pustite sa do práce –  Confiture De Oranges aux Rhum sa zrodí skôr ako by ste čakali.

Malé sústo, málo práce

Nebojte sa nekonečných príprav, zdĺhavého varenia a zavárania. Tento krát je všetko úplne inak. Spracovanie je mimoriadne rýchle, aby si zrelé ovocie zachovalo svoju plnú chuť a sviežosť. Vezmite sieťku pomarančov, obkrojte z nej šupky, nakrájajte ich na kocky a povyberajte semienka.

Na kilogram spracovanej dužiny pripadne približne osem stredne veľkých pomarančov, takže ste s prácou hotoví skôr, ako by ste čakali. Ide o minúty, v priebehu ktorých vám práca mimoriadne rýchlo ubieha pred očami.

O čosi pomalšie je to so šupkami. Potrebujete ich z dvoch vopred vyumývaných pomarančov, aby ste z nich skrojili iba vonkajšiu, oranžovú vrstvu bez dužiny. Nakrájajte ich na tenučké prúžky a pridajte k dužine do hrnca.

Desať minút na plameni

V širokom hrnci dužina so šupkami pustí prvú šťavu už za dve minúty. To je ten správny čas, keď sa žiada pridať jedno 500 gramové vrecúško želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Oeteker. Cukor, akoby zázrakom vytiahol šťavu, ktorá postupne prechádza do varu.

Dužina sa triešti, šťava pribúda, bublajúca zmes je na najmenšom plameni vo vare. Stačí, aby tak zotrvala 5 minút. S najnižším výkonom, bez miešania. To je čas, ktorý potrebujete na to, aby ste horúcou vodou vypláchlimalé zaváracie fľašky aj s viečkami. Potrebujete, aby boli horúce.

Pridať rum a zatvárať

Prilejte do hrnca 100 mililitrov voňavého rumu Captain Morgan Black Spiced, premiešajte ho s džemom a okamžite ním plňte horúce poháriky. Na každý z nich príde viečko, aby ste ho položili na stôl spodkom nahor a zakryli utierkou.

Tento obozretný prístup nahrádza zaváranie. Horúcou vodou vypláchnuté nádobky využijú horúci džem na to, aby zabili i posledné baktérie. Pri chladnutí vznikne podtlak, ktorý poháre dokonale uzavrie.

Otočte ich do správne polohy skôr, ako úplne vychladnú. Asi tak za 30 minút. Džem tak stečie nadol namiesto toho, aby stuhol pod viečkom. Od tejto chvíle pred vami stojí  raňajková dobrota, ktorej nik neodolá. Bon appétit.

Skúste si to s hroznom, figami aj ananásom. Pridať môžete koreniny orientu, experimentujte s balzamikovým octom,  k figám sa dokonca hodia aj sekané vlašské orechy. Je to ako hra, pri ktorej sa ovocné omáčky menia na raňajkový džem.

Written By
More from Milan Gigel
Ochutnali ste už ovocné vína?
Je to mimoriadne príjemný zážitok, ktorému porozumejú i tí, čo sa nepovažujú...
Read More

Pridaj komentár