Ugrilujte si zbojnícku kuraciu pečienku na ihlách

zbojnícka kuracia pečienka na ihlách

Je to pohodové grilovanie, pri ktorom nemusíte vystávať za rozpáleným roštom, kým sa ostatní bavia za vašim chrbtom. Ak si vopred prichystáte suroviny na ihly, pri grilovačke si oddýchnete rovnako ako všetci ostatní.

Čo majú spoločné Kráľovské kuracie pečienky a plynový gril? Pripravte si zbojnícku kuraciu pečienku na ihlách a okamžite pochopíte. Hoci je kuracia pečeň mimoriadne náročná na spôsob tepelnej úpravy, pod vekom plynového grilu vydá zo seba to najlepšie.

Hravé prípravy

Nezdá sa, že varíte a predsa vám ubúda práca priamo pred očami. Najprv vezmete veľké cibule, ošúpete ich a nakrájate na štvrtiny. Samy sa prirodzene rozpadnú na veľké čiastky, ktoré si priam pýtajú o to, aby skončili na ihle.

Podobné je to s hrubou, údenou slaninou. Rozkrájate ju na 4-milimetrové plátky, podelíte ich na primerane veľké kusy a základ máte pred sebou. Možno to pôsobí ako tulácke menu, avšak všetko sa čoskoro zmení.

Dodajte pečienke chuť

Vlejte do misky trochu za studena lisovaného olivového oleja, nasypte na neho štedrú porciu korenia štyroch farieb, tymianu a rozmarínu od Mäspomy a premiešajte to lyžicou.

Teraz príde na rad Kráľovská kuracia pečienka. Rozdeľte ju nožom na mieste spoja lalokov, vykrojte z nej biele spojivové tkanivo a ukladajte ju kúsok po kúsku priamo do ochuteného oleja.

Na koniec dôkladne premiešajte a ak máte pocit, že ste množstvo glazúry podcenili, dorobte ďalšiu. Priliať olej a doplniť ho bylinkami s korením je naozaj hračkou.

Smelo na ihly

Kus slaninky, kuracia pečienka, cibuľa a stále dookola. Napichajte pripravené suroviny na ihly. Nám sa najväčšmi osvedčili kovové – vždy s dvomi hrotmi. Sú večné, a umožňujú pohodové otáčanie na rošte.

Takto pripravené ihly môžu pobudnúť pod vekom v chladničke niekoľko hodín, ale do grilovania sa môžete pustiť aj okamžite. Nie je potrebné, aby sa všetko dostalo na izbovú teplotu tak, ako je tomu pri grilovaní mäsa.

Pomaly ďalej zájdeš

Nie náhodou sme v úvode spomínali, že plynový gril je ideálom. Nahrejete mu rošt, výdatne ho potriete olejom a nastavíte ohrev tak, aby sa teplota držala na stabilných 150 °C.

Kuracia pečienka nemá rada vysoké teploty a nepáči sa jej ani tepelná úprava nasucho – bez omáčky či pokrievky. Povrch vysychá a páli sa, vnútro zostáva surové. Preto ju jarmočníci grilujú vo vodnom kúpeli.

Vy však počítajte s tým, že ak každých 15 minút ihly otočíte, za 45 minút máte grilovanie úspešne za sebou. Pečienka zostane príjemne sladká, ružová vo vnútri, bez jedinej kvapky voľnej šťavy. Bude práve tak akurát.

Narozdiel od tej pravej “zbojníckej” sa líši iba tým, že nie je pripálená na uhoľ. Nakrojte k nej čerstvý domáci chlieb, pridajte čosi kyslé na zahryzanie a možno aj otvorte fľašku červeného vínka. Dobrota hodná pánskeho posedenia je na svete.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

KNIHA: Vousáči – péče, střihy, trendy

Vraj stačí aby ste sa prestali holiť a brada je na svete....
Čítajte viac...

Pridaj komentár