Kráľovská kuracia terina s olivami – dobrota pre každý deň

francúzska kuracia terina

Je to úžasná premena, pri ktorej sa torzá dobre chovaných kurčiat zmenia na delikatesu francúzskej kuchyne. Očakávať môžete nielen lahodnú jemnosť, ale aj plnú chuť, ktorá sa zrodila v mocnom vývare kostí.

Čo všetko vás čaká, ak sa rozhodnete pripraviť si terrine de poulet à la provencale? Pripravte si tlakový hrniec, pol tucta balíčkov Kráľovskej kuracej polievkovej zmesi a dobrý koňak.

Uvarte trupy, oberte mäso

Nie je to výkon, ktorý by ste pri varení podávali každý deň. Ak pred seba postavíte dvanásť kuracích trupov a sem-tam nejaký krk naviac, zdá sa to byť riadna kopa práce.

Ak si však uvedomíte, že máte pred sebou dva celé kilogramy mäsa a kože, ku ktorým patrí mimoriadne silný vývar s centimetrovou vrstvou kuracieho tuku, viete že je to kombinácia, ktorú nemožno nahradiť celým kurčaťom či dvomi.

S 8-litrovým tlakovým hrncom zvládnete varenie na dvakrát, pričom každý cyklus vám zaberie 12 minút varenia. Vyberiete mäso, pustíte sa do oberania a medzičasom sa varí druhá várka. V osolenej vode, možno s kockou žltého bujónu.

Torzá z kráľovskej kuracej polievkovej zmesi sú pre nás príjemným prekvapením. Je na nich oveľa viac mäsa ako je zvykom, každý obratý kúsok je plný šťavy a príjemnej chuti. Chvíľu to potrvá, kým všetko oberiete.

Mäso do mlynčeka, vývar na sporák

Čím hrubšiu šajbu do mlynčeka vložíte, tým viac si mäso zachová svoju štruktúru. My používame platničku s priemerom 10 milimetrov, ak máte 12-milimetrovú, je to len vítaný bonus. Elektrický mlynček si s kuracím mäsom poradí bez náznaku námahy.

Podobné je to s vývarom, ktorý treba na sporáku zvariť o polovicu. Nastavíte slabý ohrev, ponecháte ho svojmu osudu a len z času na čas skontrolujete. Do hodinky ste pripravení.

Chuť vytvoria bylinky, olivy a zelenina

Magický moment nastáva vo chvíli, keď začnete pracovať na chuti. Najprv na panvičke opražíte údenú slaninku, potom k nej pridáte solené čierne olivy s provensálskym korením, ďalej príde na rad trojkombinácia – mrkva, stopkový zeler a cibuľa.

Nie je nutné, aby ste ich udusili do mäkka. Stačí ak ich pripravíte na skus a podlejte decilitrom dobrého koňaku (Rémy Martin VSOP je výbornou voľbou).

Zamiešať, ochutiť a naplniť do pohárikov

Zvyšok chuti vyčarí iba soľ, tymian, rozmarín a korenie štyroch farieb od Mäspomy. Nešetrite nimi, buďte kritickí pri každom ochutnávaní. A pri miešaní sa sústreďte hlavne na konzistenciu.

Pridajte k mäsu zeleninu, premiešajte ich a postupne pridávajte jednu naberačku vývaru za druhou. Začínajte tukom, pokračujte vývarom – cez sitko, aby ste zachytili i poslednú zatúlanú kosť.

Mäso premiešavajte a zalievajte ho dovtedy, kým prijíma tekutinu. Budete prekvapení, ako veľa šťavy sa do neho zmestí.

S hotovou masou naplňte keramické misky, alebo zaváracie fľaše a sterilizujte ich pri teplote 110 stupňov Celzia po dobu jeden a pol hodiny.

Výsledok vás nadobro ohromí. Akoby ste sa ocitli vo francúzskom bistre, s výnimočným občerstvením pred sebou. Experimentujte s pečivom, nezabudnite na víno.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Elegantný zapaľovač na cigary nemusí byť drahý

Určite to poznáte. Jedna zápalka na rozohriatie tabaku, druhá zápalka na jeho...
Čítajte viac...

Pridaj komentár