Je to mimoriadne príjemný zážitok, ktorému porozumejú i tí, čo sa nepovažujú za milovníkov a znalcov vín. Vo chvíli, keď sa vám na jazyku rozlejú intenzívne chute ovocia, hlavou vám preblysnú spomienky na príjemné chvíle.

Šľahačkový pohár so zaváranými čučoriedkami, brusnicový džús, broskyňový džem so sušienkami ba i zrelé, čerstvo naoberané slivky. To všetko s lahodným, sladkým prejavom a iskrivou sviežosťou. Ak príde na exkluzívne ovocné vína, je to pôžitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Atraktívna škála chutí

Ak sa pri hroznovom víne bavíme o kyselinkách, tanínoch, ovocných tónoch a komplexných odtienkoch chutí a aróm, v prípade ovocných vín je to iné. Nemusíte byť znalcom, ktorý sa norí do pavučín bádania, aby ste odhalili pravú tvár vína, ktoré máte pred sebou.

Všetko je jasné na prvé ovoňanie, na prvý dúšok. Čierne ríbezle, višne, slivky, čučoriedky, brusnice, rakytník, bazový kvet – poznáte ich v desiatkach úprav od čerstvých plodov, cez zaváraniny, múčniky až po zapekanú žemľovku. Ovocné víno sa vám pripodobní k hlboko zakoreneným zážitkom a kladiete si otázku, prečo ste jeho pôvab neodhalili už dávnejšie.

Exkluzívne vína

Ovocné vína pripravovali pred dvomi tisíckami rokov už starovekí Rimania a Gréci. Po stáročia si ich spájame s gazdovskými dvormi, kde sa pre rodinnú potrebu pripravovali z prebytkov drobného ovocia ale aj jabĺk. Pravdou však je, že exkluzívne ovocné vína zažívajú svoj boom i v obchode.

V Škandinávii, Británii, Severnej Amerike a krajoch, kde muštové hrozno nevyzreje k žiadanej kvalite, ovocie sa teší popularite.  Nie ako náhrada za víno z hrozna, ale ako tradičný nápoj, ktorý má v kraji svoje historické korene. Práve tak ako náš devínsky ríbezlák a vína z čiernych ríbezlí.

Hruškové perry, jablkový cider, ba dokonca i medovina sú formami ovocných vín, na ktoré sme sa naučili nazerať ako na samostatnú kategóriu. Trh exkluzívnych ovocných vín však zažíva príjemný rozbeh i v našich krajoch. Vinárstva Miluron, Pereg, JM Doľany, Mavín sú prvé z tých, ktoré vám dokážu rozihrať zmysly a rozšíriť rozhľad.

Práve Miluron sa môže pochváliť uceleným sortimentom a množstvom ocenení, ktorými sa ich ovocné vína uchytili aj vo svete.

Tradičné postupy

Výroba ovocných vín sa v mnohom podobá na spracovanie hrozna. Ovocie treba zozbierať v správnej zrelosti, vytriediť ho, rozdrviť a po zmeraní cukornatosti upraviť tak, aby bolo nádejným životným priestorom pre kvasinky.

Niektoré ovocia treba prisladiť alebo nariediť vodou, iným treba pomôcť živnými soľami, pri ďalších vybrať správnu kultúru kvasiniek. Fungujú tu všetky technológie známe zo sveta hroznových vín s tým rozdielom,  že bez skúsenosti a zručnosti s ovocím to nejde.

I zabehnuté a úspešné vinárstvo potrebuje svoj čas na experimenty na to, aby vyrobilo skutočne dobré ovocné víno. A ak sa má k radosti konzumentov pripojiť aj nejaké to medailové ocenenie z medzinárodných súťaží, konkurencia je naozaj početná.

Na zdravie, pre zdravie

Ovocným vínam sa pripisujú i zdraviu prospešné účinky. Obsahujú vysoké množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré sa pri spracovaní uvoľňujú zo šupiek a dužiny. Mnohé ovocia majú mimoriadne veľa pigmentov, navyše pri prírodnom kvasení sa mnohé látky stávajú pre ľudské telo prístupnejšími a lepšie vstrebateľnými.

Ak by boli fľaše povinne značené rozborom obsahu, vinety by sa v mnohom ponášali na fľaštičky s vitamínmi: A, B1, B12, C, E, K P, kyselina listová, éterické oleje, vápnik, horčík, železo, forsfor, draslík, antioxidanty, falovonoidy, krotenoidy, fotosteroly – všetkého je neúrekom. Ovocné vína môžu aj liečiť.

Po boku intenzívnej chuti, to znie ako prírodná lekáreň. Nie tá horká – bylinková, ale príjemná, rozmarná ba niekedy možno tak trochu aj opojná.

Jednodruhové, s bublinkami, ale aj ako cuveé

Siahnuť po atraktívnom ovocnom víne neznamená hľadať rarity z kvasených exotických ovocí z iných kontinentov. Práve naopak – ide o majstrovstvo prezentovať najznámenšie ovocia v podobe, kde nadobudnú mimoriadne príjemný charakter. Ovocné vína sú najčastejšie jednodruhové, z času na čas sa vinári pustia aj do kupáže, aby vo svojom cuveé predstavili nové, doposiaľ nepoznané chute.

Tým najľahším z ovocných vín však svedčia i perlivé bublinky, ba nájdu sa aj vína ktoré nie sú typicky sladké, prichádzajú s nízkou úrovňou zostatkového cukru. Ak sa dnes pustíte do objavovania tohto sveta, máte čo robiť dlhé mesiace kým sa stanete znalcom toho, čo nájdete v ponuke našich domácich vinárstiev.

Written By
More from Milan Gigel
Drink na dnes: Hot slip
Je to punč, pri ktorom budete márne hádať z ktorých surovín sa...
Read More

Pridaj komentár