Ako chutia ovocné vína Miluron?

ovocné vína miluron

Ak sa povie vinárstvo, mnohým preblesnú hlavou ikonické obrázky slovenských vinohradov, ktoré sa tiahnu horúcimi, slnkom vyhriatymi úbočiami. Tam sa v strapcoch rodí sladučké hrozno, aby prírodným kvasením podstúpilo priam magickú premenu – na vína, ktoré spleťou chutí a vôní burcujú a hladia naše zmysly.

V prípade vinárstva Miluron je to však iné. Všetko sa začína v ovocných sadoch, alejach a záhradách, ktoré v sezóne priam prekypujú výberovým, zrelým ovocím. To, v čase zberu putuje od pestovateľov do vinárstva, aby sa stalo surovinou pre výrobu exkluzívnych ovocných vín. Ak doposiaľ unikali vašej pozornosti, mali by ste sa po nich rozhliadnuť.

Nováčik na trhu

Miluron je mladým vinárstvom, ktoré doposiaľ nezaplnilo kroniky svojimi historickými počinmi. Všetko sa pred pár rokmi začalo v záľube koloritu výroby vína a dobrého pocitu z vinárskeho prostredia. K tomu prišiel starý rodinný recept na čučoriedkové víno a odvaha vyskúšať si vinárske umenie na vlastnej koži.

Tak sa zrodilo prvé víno z čučoriedok, ku ktorému pribudli sesterské brusnice a čierne ríbezle. Radosť z úspechu bola natoľko veľká, že dnes v ponuke nájdete desať druhov exkluzívnych ovocných vín, ku ktorým by mali ku koncu roka pribudnúť ďalšie dve.

Slivka, višňa, arónia, rakytník, bazový kvet – to všetko sú ovociny ktorým sa v našej klíme popri bobuľovom ovocí darí výborne. Vinárstvo nemá svoje vlastné sady, všetko nakupuje od ovocinárov, ktorí hľadajú trh pre zhodnotenie svojej úrody. S ovocným vínom je to podobné ako s výberovou ovocnou pálenkou. Ovocie musí byť prvotriedne, lepšie ako na džem alebo kompót. Inak sa zázračná premena nedostaví v očakávanej kvalite.

Ak bude dostatok kvalitného ovocia, bude aj kvalitné ovocné víno, na ktorom si môžeme pochutnať. Možno len očakávať, že ho budeme na našich stoloch vídať čoraz častejšie.

Medaily sa hrnú z každej strany

Na rozdiel od Škandinávie, Anglicka či Kanady sú ovocné vína na slovenskom trhu skôr raritou ako štandardom. Preto nie je ťažké ani úplnému nováčikovi vstúpiť na trh, v ktorom chýba konkurencia a dopyt spotrebiteľov sa zatiaľ iba rodí.

Vína, ktorých obľuba postupne narastá však majú za sebou hodnotenia skúsených znalcov. Svedčia o tom i prvé ocenenia a medaily, ktoré vinárstvo Miluron v posledných dvoch rokoch zozbieralo vo svete. Zatiaľ z radosti zdobia nejednu fľašu na ktorú siahnete, postupom času ich však bude tak veľa, že nimi budete môcť listovať na internetových stránkach firmy.

Ako chutia ovocné vína z produkcie vinárstva Miluron? Pripravte sa na ich typický sladký prejav, hlbokú ovocnú chuť a dlhotrvajúce odznievanie. Komplexnosť ide tentokrát bokom. Ochutnajte ich s nami a porovnajte svoje zážitky a postrehy s tými, ktoré sme si zaznačili pri našej redakčnej degustácii.

Višňové

Višňové víno má tmavú, temnú farbu cez ktoré len s ťažkosťou prenikajú lúče svetla. Otočte ho však k obloku a rozsvieti sa ako rubín. Vôňa je jasná, višňová so stopami vyzrievania. Je ľahká a svieža, takže nepobáda k pomysleniu na ťažký, cukrový likér. Skôr ľahučký nektár, s plnou arómou.

Chuť je sýta, príjemne pikantná, priam ovocne korenistá. S tónmi vareného višňového kompótu. Pomaly sa rozlieva na jazyku a čoraz intenzívnejšie preniká k chuťovým pohárikom. Vychladené višňové víno pomerne zručne tají obsiahnutý alkohol, kompótový prejav by pri prvých dúškoch ľahko oddialil pozornosť od toho, že ide o víno. Postupne sa však hrdlo rozohrieva a víno naberá sviežejší, ľahší ráz.

Broskyňové

Sýta farba zrelej broskyňovej dužiny s červenkastým nádychom nevyzradí ovocie na prvý pohľad. Stačí však privoňať a tajomstvo sa začína rozmotávať. Objavia sa sušienky a za nimi mocná, hlboká vôňa zrelých broskýň s náznakom kôstky. Práve tak, ako odrodu Red Heaven poznáte v plnej, šťavnatej zrelosti.

Chuť broskyňového vína dokonale ladí s vôňou. Hoci je kvasinkový prejav neprehliadnuteľný, mimoriadne príjemne ladí so sýtou ovocnosťou broskýň. Chladené víno sa predstaví sviežou kyselinkou, so stúpajúcou teplotou je čoraz sladšie. Všetko to však drží v príjemných tónoch jemná, navinulá horkosť ktorá vytvára dokonalú rovnováhu.

Čučoriedkové, odroda Patriot

Viac ako chladenie svedčí čučoriedkovému vínu izbová teplota, pri ktorej naplno rozvinie svoju plnú, ovocnú vôňu. Chvíľku cítite čučoriedkový kompót, potom zasa bobuľky čučoriedky rozpálené od horúceho slnka. Niekedy sa z neho vyderú dokonca aj jemné, vanilkové tóny, ktoré postupne naberajú na intenzite. Ak pestujete na záhradke kanadské čučoriedky, viete o čom je reč. Farba tmavá, rubínová, s fialovými odleskami, vábi už na pohľad.

Je takmer nemožné predstaviť si, aká plná a hlboká chuť vás čaká. Svieži, kyslastý nábeh vínneho charakteru vás priam strhne do víru sladkého ovocia s jemne korenistou koncovkou. Dochuť je dlhá, ovocná, s jemnou stopou kvasiniek. Je ako múčnik, ktorý možno servírovať po nedeľnom obede ako samostatný chod. Je to jedno z vín, ktoré by malo byť z ovocného sortimentu prvým, ktoré by ste mali ochutnať.

Brusnicové, limited edition

Žiarivá farba a iskrivý vzhľad tohto číreho brusnicového vína priam kontrastujú s bublinkami, ktoré vzniknú pri nalievaní do pohára. Privoniate k nemu, a máte pocit akoby ste sa ocitli na kraji lesa, v húštine kvitnúcich krov divej ruže. Cez vôňu kvetov pomaly prenikajú ovocné tóny, ktoré vám nedajú pokoj dovtedy, kým neochutnáte prvý dúšok.

Toto víno je i napriek vyššej úrovni zostatkového cukru mimoriadne svieže a ľahké. Na jazyku sa okamžite rozvinie chuťový súboj, ktorý je pre brusnice typický. Začína ovocnou kyselinkou, pokračuje nasladlou chuťou drobného ovocia a končí jemnou trpkosťou, ktorá odľahčuje celý chuťový zážitok. Alkohol rýchlo zahrieva hrdlo a dodáva nový rozmer vychutnávania. Je to určite výborná voľba i pre tých, čo sa sladším, dezertným vínam vyhýbajú.

Slivkové, limited edition

Tmavooranžová farba prechádzajúca do odtieňov vlčieho maku vzbudzuje po boku čírosti tohto slivkového vína naozajstnú hádanku. Avšak len do chvíle prvého privoňania. Najprv identifikujete šupky zrelých sliviek, za nimi sa rozvíjajú tóny mirabelkového džemu a  keď a objavia ľahučké tóny púpavového nektáru, všetko sa spojí do víru slivkovej arómy.

Chuťový prejav je spočiatku nesmelý a hoci sa na éteri jemného alkoholu cítite ovocné tóny, zdá sa akoby sa zrelé slivky miešali s nezrelými. Postupne však narazíte na príjemnú horkosť kôstok, z ktorej sa postupne rozvíja široká škála slivkových, ringlotových a mirabelkových chutí. Je to hravé víno, ktoré žiada dve-tri posedenia, aby ste si ho začali vychutnávať naplno, bez pátrania a rozpakov.

Čierne ríbezle, odroda Ruben

Rubínovo-červené tóny pôsobia vznešene s každým lúčom svetla, ktorý prenikne stenami pohára do jeho útrob. Sladká, typická vôňa čiernych ríbezlí má takmer cukrovinkársky charakter. Nebráňte sa spomienkam na detstvo a smelo zaspomínajte na cukríky Bon Pari, z ktorých práve tie fialové s chuťou čiernej ríbezle chutili najlepšie. Cez ríbezľovú sýtosť sa k nosu už nič neprederie.

Chuť vína z čiernych ríbezlí je mimoriadne hlboká, s dlhým doznievaním a zhoduje sa s predstavami a očakávaniami, ktoré pripravila aróma. Až po chvíli začína byť jasné, kde sa berie ten cukrovinkársky tón. Je to aróma a náznak chuti vanilkového krému, ktorý plne prestupuje sýtou ovocnosťou tohto moku. Pridajte k tomu jemné kyselinky ktoré dávajú vínu harmóniu a máte šampióna, ktorým ukážete i úplnému laikovi, aké atraktívne môže ovocné víno byť.

Cuvée Čučoriedka & Arónia

Ak sme doposiaľ hovorili o intenzívnych ovocných arómach, pri kupáži vín z čučoriedky a arónie vznikol nečakaný zvrat. Akoby sme unikli do sveta červených vín, ktoré žiadajú okysličenie aby trocha rozvinuli a odhalili svoje tajomstvá. Ovocnosť sa ukrýva za arómou zrenia, korenistej drevitosti a kožou, naplno sa nerozvinie ani pri zahriatí na izbovú teplotu.

O to viac nás zaujala chuť – s vyváženou kyselinkou, zostatkovým cukrom a ušľachtilou trpkosťou z ktorých sa pomaly ale iste dostáva do popredia vanilka. Postupne spoznáte čučoriedky, arónia však statočne utají svoj divoký, zemitý charakter. Cuvée čučoriedka & arónia vám dáva priestor na to, aby ste si k nemu našli cestu v jeho osobitom charaktere a určite si ním neurobíte hanbu, ak ho naservírujete k dobrému steaku, divine alebo vidieckej lahôdkovej zabíjačke.

Rakytník, limited edition

Víno v odtieni odležanej jačmennej slamy má iskrivú čírosť a pôvab teplých farebných tónov. Zakrútite ním v čaši, privoniate k nemu a nosom sa preženie kokteil doposiaľ nepoznaných aróm. Zacítite lúčne kvety, med, jemné tóny ovocia a možno aj príjemnú arómu čerstvého, zrejúceho sena. Ovoniavate znova a znova, náznaky medu naberajú na intenzite.

Chuť rakytníkového vína je svieža a prebleskujú ňou všetky odtienky chutí, ktoré sa zhodujú s vôňami, ktoré zachytíte. Prekvapením je, že ide o prvé ovocné víno z ponuky Miluronu, ktoré spadá do kategórie suchých. Dokonalá harmónia kyslých a horkastých tónov bez hĺbky prechádza do dlhého dojazdu, v ktorom sa rozvíjajú jemné chuťové odtienky. Je ako raketa, ktorá prudko odštartuje, aby ste ju z diaľky  sledovali a vychutávali si jej dojazd. Zaujímavé vínko, určite sa vyplatí skamarátiť sa s ním.

Bazovinka

Žiarivá zlatožltá farba a nezameniteľná vôňa bazového kvetu vás priam vtiahnu do čistoty tohto moku. Kým domáca, gazdovská bazovinka je zväčša belavá, kalná a živá svojimi búrlivými kvasinkami, tu akoby sa vyčírila do plnej krásy. Na vzhľad lákavá, iskrivá, svieža, vôňou tak prírodná, ako len môže byť.

Chuť je však prekvapivo plná, s veľmi dlhým, príjemným, sladkým doznievaním. Opäť a opäť sa vracia jasná chuť bazového peľu, opäť a opäť cítiť nespútanosť stopiek bazového kra. S neprehliadnuteľným prejavom zostatkového alkoholu, ktorý sa v krku hlási ku slovu. Je ako ten nadokonalejší extrakt, ktorého vernosť poznačilo prírodné kvasenie len minimálne.

Frizzante s bazovým kvetom

Jemná pena na povrchu a veľké bublinky, ktoré rýchlo strácajú svoju kadenciu. Tomuto frizzante s bazovým kvetom zaručene svedčí flauta, v ktorej dlhšie udrží svoj sýtený, bublinkový vzhľad. Hoci ide o bazovinku v jej prirodzenom prejave, sýtenie jej predsa len dalo nový rozmer.

Je zaoblenejšia, uležanejšia a hoci má naviac sviežu kyslosť z rozpusteného oxidu uhličitého, pôsobí tlmenejším a sladším dojmom. Doprajte jej intenzívne vychladenie a nalejte si ju v pohodlí večernej terasy v rozkvitnutej záhrade. Na sviežom povetrí vyjaví svoj pôvab skutočne naplno.

Written By
More from Milan Gigel
Provensálske bagety na grile rozvoňajú celý dvor
Rajčiny zohriate poobedným slnkom, chladivá čaša bieleho vína a k tomu kúsky...
Read More

Pridaj komentár