Recept na najlepšie utopence sa začína písať v mäsovýrobe

utopence

Je to kult, ktorého história zostane naveky tajomstvom. Nech však ktokoľvek skúsil naložiť špekáčky do kyslého nálevu aby predĺžil ich trvanlivosť, podarilo sa mu stvoriť chuť, ktorá funguje. Tak ako varený párok ladí s kyslou horčicou, i nakladaný špekáčik má svoje osobité čaro. Obzvlášť v prípade, ak sa na tanierik dostane v pravý čas.

Nebyť hokynářov a hodspodských, ktorí v časoch Rakúsko-Uhorska držali túto delikatesu na pultoch v českom a moravskom kraji, možno by sa na takúto gazdovskú receptúru aj zabudlo. Postupne však prerástla v kult, ktorý žije dodnes. Pripravte si i vy štedro natlačený pohár utopencov, z ktorého môžete postupne ujedať obsah i dva-tri mesiace.

Potešenie pre oči

Približne 2 kilogramy špekáčiek sú tou správnou dávkou pre tri-a-pol litrovú zaváraciu fľašu. To je 15 až 18 kusov štandardnej veľkosti, ktoré jednotlivo nadelíte, zbavíte šnúrok a prípadných spôn. My sme si vybrali hydinové špekáčky od HSH.

Vyhnite sa lúpaniu a každú zo špekáčok nakrojte po dĺžke jediným rezom tak, aby zostala pevne v celku. Práve cez tento hlboký zárez sa dostane nálev do vnútra bez akýchkoľvek prekážok. Nakrájajte si na plátky cibuľu, nakrájajte na pásiky zrelú, červenú papriku a pustite sa do pomalého vrstvenia.

Je  to, akoby ste formovali pomyslenú tortu – ibaže striedate poschodia cibule a špekáčiek s tým, že po obvode ich zdobíte červenou paprikou. Všetko musí byť pekne natlačené tak, aby boli medzery čo najmenšie.

Koreniny pre chuť, nálev pre trvácnosť

I dobre ochutené špekáčky žiadajú, aby dostali chuť naviac. Prevetrajte domácu zásobu korenín a vyberte tie, ktoré máte naozaj radi. My dávame Floky, chilli, nové korenie, korenie štyroch farieb a bobkový list od Mäspomy, od ktorých očakávame dokonalú harmóniu.

Použiť môžete akúkoľvek zostavu korenín a byliniek s jediným obmedzením. Musia byť sušené, čerstvá vňať zo záhradky nie je dobrou voľbou. V primeranom množstve patria priamo na každú vrstvu špekáčiek, na miesto kde sa žiadajú aj pri jedení.

Na nálev potrebujete 750 mililitrov vody, 500 mililitrov octu a 1-2 polievkové lyžice cukru. Zvaríte ich v hrnci a ešte za tepla nalejete do fľaše tak, aby bol celý jej obsah pod hladinou. Nehľadajte v náleve chuť uhoriek, nehľadajte vrecúško nakladača. Aby nálev naplnil svoje poslanie, musí byť naozaj kyslý.

Do tmavej špajze

Takto pripravený pohár patrí do chladnej a tmavej špajze. Približne týždeň potrvá kým sa premena rozbehne, približne dva týždne potrvá, kým špekáčky dosiahnu očakávanú chuť v plnej sile. Od tejto chvíle ich môžete postupne vyťahovať, až kým sa neprepracujete k samotnému dnu.

Zdá sa vám, že je to až príliš jednoduché? Tie prvé zaručene plávali iba v octovej vode. Až postupne vznikla kombinácia buřtů s cibulí, s rozmanitými kombináciami korenín a zeleninovou oblohou naviac.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Creme Tiramisù – dezert, ktorý je slávou mocných likérov

Je to klubový dezert, ktorý pripravíte takpovediac za minútku. O to zaujímavejšie...
Čítajte viac...

Pridaj komentár