Brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva – vábenie Andalúzie

Brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva

Keď pri posedení v klube začujete slová Brandy de Jerez, okamžite viete, že reč je o čomsi výnimočnom. Čaká vás brandy mimoriadne plnej, ovocnej chuti, ktoré sa možno líši od všetkého, čo ste doposiaľ ochutnali. Spirit, v ktorom sa snúbi pôžitok z aromatického sherry s hrejivou hladkosťou francúzskych koňakov.

Ak zbystríte uši a v tesnom závese zachytíte i dôvetok Solera Gran Reserva, určite by ste nemali chýbať na mieste, kde sa  ozve cinkanie pohárov. Z hrdla fľaše do nich zaiste prúdi elixír, ktorý má za sebou minimálne 10 rokov zrenia  a mimoriadnu mocnú arómu.

Ochutnajte s nami Brandy de Jerez Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva, ktoré je atraktívnou bránou do sveta mimoriadnych pôžitkov.

Od hrozna k vínu a pálenke

Všetko sa začína v slnečných vinohradoch andalúzskeho regiónu Jerez, v ktorom sa rodia strapce sladkého, zeleného hrozna odrody Airén. Hoci ide o odrodu, ktorá je vysadená takmer na tretine plochy španielskych vinohradov, iba v tomto regióne podstupuje spracovanie, ktoré sa takmer vôbec nelíši od čias stredoveku.

Pri pohľade na starostlivosť o vinice, zber zrelých strapcov a spracovanie hrozna nespozorujete nič zvláštneho. Z každej úrody sa zrodí nový ročník bieleho vína s typickým charakterom regiónu. V bežných rokoch dosiahne 12 až 14 – percentný obsah alkoholu, v mimoriadne priaznivých rokoch i 15 percent.

Keď si víno vydýchne a naplno rozvinie svoju chuť a arómu, putuje do pálenice, kde sa z kvalitného vína vypáli ešte kvalitnejšia pálenka. Priehľadná, číra, s vysokým podielom alkoholu a všetkými vonnými látkami, ktoré sa z hroznového vína podarilo zachytiť.

Mladý, spurný spirit putuje na tri roky do dubových sudov, kde sa začína jeho pomalé vyzrievanie podobne, ako je tomu pri koňakoch, rumoch či whisky. Drevo sa s pálenkou podelí o svoju farbu, umožní vyzrievanie chutí a vezme si so sebou anjelskú daň v podobe alkoholu, ktorý sa cez drevené steny odparil.

Pyramída dozrievania

Tri roky odpočinku však nestačia na to, aby sa zrodilo tak výnimočné brandy, aké ho vyrábajú v regióne Jerez. Ak ste nikdy nepočuli o systéme zrenia Solera, mali by ste spozornieť. Predstavte si pyramídu obrovských dubových sudov, v ktorých najmladšie brandy nájdete na najvrchnejšom poschodí a najstaršie v spodných sudoch, na samej zemi. Celkovo je na sebe navrstvených až 9 vrstiev, pričom každá pozostáva z približne 400 sudov.

Tie  v tomto prípade nie sú nové ako pri amerických bourbonoch, ale majú za sebou známu históriu. Na prípravu brandy Cardenal Mendoza sa vyberajú tie, v ktorých v minulých rokoch dozrievali sherry vína Oloroso & Pedro Ximénez z rovnakého regiónu.

sherry

Každé čapovanie či prelievanie brandy spôsobí poschodovú lavínu – organizované prelievanie a prečerpávanie, pri ktorom nie viac ako tretina objemu každého zo sudov putuje o poschodie nižšie. Kým do vrcholu pyramídy vstupuje najmladšie, trojročné brandy aby sa premiešalo so zvyškom toho pôvodného, z najspodnejších sudov sa časť naplní do fliaš dokonale vyzretého brandy, ktoré má za sebou 15 rokov odpočinku.

Takto sa to robí po celé stáročia s osvedčeným výsledkom. Pri postupnom prelievaní nejde iba o zrenie samotné. Postupne sa sobášia rôzne sudy a ročníky brandy tak, aby malo stálu, charakteristickú chuť. Bez výkyvov lepších a horších rokov v úrode hrozna.

Ako chutí Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva?

Brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva

Zelená, sklená fľaša až priveľmi tají atraktívne farebné odtiene priehľadného mahagónu, ktoré sa pri protisvetle okna rozžiaria v koňakovej čaši žiarivými odleskami medi. Raz máte pocit, že máte pred sebou gaštanové tóny iskrivých farieb, inokedy zasa tajomnú, hnedú hlbočinu, do ktorej slabšie osvetlenie neprenikne.

Rozvírte však hladinu, pokryte týmto elixírom steny čaše a budete prekvapení, akým pomalým tempom steká nadol. Formujú sa prúžky a stekajúce kvapky za sebou zachovávajú takmer nekonečnú stopu.

Vôňa je mimoriadne lákavá, zaoblená, s mocnými, plnými tónmi sherry. V mimoriadnej harmónii, akoby sa snúbili sušené hrozienka a slivky, jemný karamel, ale aj náznaky medu. Pridajte k tomu vôňu dubu, pomalého zrenia a môžete rozvíjať pavučinky hry na skrývačku, v ktorej vždy objavíte čosi nové.

Podobné je to aj schuťou. Sladký a hrejivý nástup priam exploduje v mocnom nástupu koňaku, ktorý s ľahkosťou prechádza do likérového prejavu. Nie vysokým podielom cukru, ale hrejivosťou a plnosťou chuti. Objavia sa slivky a hrozienka, ohromí vás jemná drevitá chuť dubu, ktorý už dávno stratil trpkosť tanínov.

Cardenal Mendoza chutí najlepšie pri izbovej teplote, alebo pri sviežich 18°C. Každý pokus o intenzívnejšie chladenie končí výrazným obmedzením chute a vône. Brandy tak potrebuje čas na to, aby sa zohrialo na ideálnu teplotu.

Párovanie vás posunie vpred

Vezmite však tabuľku čokolády, rozlámte ju na kocky a stane sa čosi nečakané. Z ovocných tónov sa do popredia prederie chuť orieškov, ktorá sa priam rozlieva na drevitej palete. Čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým viac sa prejavuje v brandy na chuti doba zrenia.

Bláznivo však popustite uzdu fantázii a siahnite po mliečnej čokoláde s vyšším podielom cukru a razom sa vracajú ovocné tóny, v sviežej podobe kôstkovín. Zrelých, avšak osviežujúcich. Je úžasné, aké hravé toto brandy je.

Ak sa počítate k milovníkom cigár, zastavte sa pri humidore a nazrite do sortimentu cigár z Dominikánskej Republiky. Ich drevitý, trochu orieškový charakter vynikajúco ladí s chuťovým pôžitkom a opäť ho stavia do novej roviny. Vyzreté brandy vytvára súzvuk s každou drevitosťou a zemitosťou hustého, krémového dymu. Smelo odbehnite i do sveta kubánskych cigár. Ak si túto kombináciu zamilujete, pocítite skutočný pôžitok.

Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva môžeme odporúčať aj ako zákusok za výdatným, nedeľným obedom. Priložte na tanierik plátok kakaovej bábovky a párovanie s čokoládou opäť začne úradovať. ¡Salud!

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Kultúra vreckového nožíka

Sú veci, ktoré by mali byť neustále vo vrecku. Ak pomýšľate na...
Čítajte viac...

Pridaj komentár