Zeleninová panvička s kuracími štvrťkami – oslava drobnochovu a záhrad

poulet en ratatouille

Je to oslava posledného zberu úrody zo záhradky v sprievode chutného, kuracieho mäsa. Nahrejete gril, vložíte do neho liatinovú panvičku a bez toho aby ste postrehli, že vlastne varíte, takmer bez námahy sa v omamnej vôni grilovania zrodí poulet en ratatouille.

Keď sme si pre toto dobrodružstvo pripravili Kura kráľovské, vedeli sme, že nás čaká snúbenie tých najlepších chutí. Chutného, vyzretého mäsa z welfare chovu a domácej plodovej zeleniny, ktorá pomaly dozrieva v slabnúcich lúčoch slnka.

Na štvrtiny

Ak chcete kuracie mäso v špičkovej kvalite, nehľaďte iba na výrobcu a dátumovku obalu, ale aj na podobu v ktorej ho beriete z predajného pultu. Nech to znie akokoľvek nemotorne a prácne, vždy siahnite po celom kurčati. Je to, akoby ste ho brali z gazdovského dvora a mali nad ním celú svoju moc.

Môžete ho spracovať vcelku, rozdeliť na štvrtiny, vyrobiť z neho menšie porcie na kosti, ale aj vykostiť ho vcelku alebo po častiach a získať jeho torzo pre polievku alebo vývar. Nestáva sa zriedka, že z jediného kurčaťa pripravíte dve jedlá za menej peňazí.

Tentokrát oslavujeme, takže porcie budú skutočne výdatné. Rozdeľte dvojkilogramové kurča na  polovice, predeľte ich dlhým rezom po línii prsného svalu a máte štyri výdatné porcie, ktoré budú stáť za to.

Prudké opekanie

Na rozpálenej liatinovej panvici sa hroznový olej prehreje k dymu takmer okamžite. Preto si kuracie porcie pripravte vopred. Spravte do nich hlboké zárezy nožom až do svaloviny a obsypte ich z oboch strán koreniacou zmesou Selection Hydina mix na mäso od Mäspomy.

Poukladajte ich kožou nadol a vyčkajte, kým po okrajoch nezačne ružové mäso meniť svoju farbu na bielu. Trvá to približne päť minút, kým intuitívne každý kúsok vezmete do klieští, aby ste ho obrátili naopak. Cieľom tejto prípravy nie je upiecť porcie až k samotnej kosti, ale uzavrieť jeho povrch aby si pri grilovaní udržalo šťavu.

Čaká nás pomalé grilovanie na zadnom, odkladacom rošte, aby sa do mäsa dostala všetka chuť z kostí a chrupaviek. Preložte porcie mäsa na rošt, nastavte na grile teplotu na 210 stupňov Celzia a ponechajte všetko svojmu osudu.

Nakrájajte zeleninu

Cibuľa, cesnak, cuketa, baklažán, paprika, rajčiny – všetky sú pri tomto jedle rovnocenné. Zabudnite na šéfkuchárske hry s tenkými plátkami a vykladanie malebných vrstvených mozaík. Zelenina na panvičke je jedlom vidieka a od dávna má oveľa jednoduchšiu podobu ako sa jej pripisuje dnes.

Nakrájajte všetko na kúsky primeranej veľkosti, rovnomerne premiešajte a hotovo. Kým sa kurča bude grilovať v prúde horúceho vzduchu, zelenina príde na panvičku spolu s korením Grilovaná Zelenina Mäspoma.

Zvyšok hroznového oleja a výpek z kurčaťa budú pod zeleninou skvelým základom až do chvíle, kým pustí svoju šťavu. Ak máte radi atmosféru Stredomoria, pridajte sušenú bazalku. Smelo siahnite aj po balzamikovom octe a nakladaných čiernych olivách. To všetko do tejto slávy príjemne zapadne.

Sledujte mäso

Kým zelenina na panvičke dosiahne svoju premenu na mäkkú a šťavnatú podobu s koncentrovanou chuťou, porcie kuracieho mäsa musia byť zlatisté. Pichnite do mäsa ihlicou až po kosť a sledujte šťavu ktorá vyteká von.

Ak je číra, kurča je hotové. Ak je zakalená, pri kosti ešte stále dopečené nebude. V takom prípade odložte zeleninu bokom a dajte kurčaťu ešte päť až desať minút času naviac. Potom príde tá slávnostná chvíľa, keď sa všetko stretne opäť bok po boku.

Porcie mäsa na zelenine bez ohľadu na to, či sa tak stane už na panvičke alebo až na tanieri. Verte tomu, že túto dobrotu si užijete naplno. Práve tak ako my. A nezabudnite na dobré, ľahké vínko, ktoré dá posedeniu ten správny šmrnc.

Written By
More from Milan Gigel
Drink na dnes: Uhorkový Gin Tonic
Iskrivá chuť ginu po boku uhoriek a limety vyznieva skutočne sviežo. Prvý...
Read More

Pridaj komentár