Oddajte sa atmosfére chalupy, vylieči vašu dušu

chalupa

Je to miesto, kde zvykne čas plynúť úplne odlišným tempom ako ste zvyknutí. Zabalíte do cestovnej kapsy zopár každodenných nevyhnutností, nasadnete na vlak alebo autobus a vydáte sa na chalupu. S cieľom oddýchnuť si od rutiny života, pre načerpanie nových inšpirácií, síl a zážitkov.

Ak sa naučíte vychutnávať jej čaro plnými dúškami, ľahko sa stane, že sa z víkendového sídla zmení hoci aj na sezónny letohrádok. Môžete si jej objatie užívať po celé mesiace, aby ste mali pocit, že život je predsa len pestrejší, ako sa môže ostatným zdať.

Svet príjemných pôžitkov

Vykročíte z postele na priedomok, do pol pása sa poumývate pod studenou vodou pri studni, na piecke s blčiacim plameňom si navaríte kanvičku bylinkového čaju a poprechádzate sa záhradou medzi starými, ovocnými stromami, aby ste ochutnali čosi z prvých dozrievajúcich čerešní.

piknik na chalupe

Nič na tom, že doma by ste už mali za sebou raňajky, čítanie novín, umývanie riadu a nákup potravín. Na chalupe funguje všetko inak. Sadáte na priedomok s fajkou, ktorú starostlivo natlačíte vonným tabakom, otvárate knižku aby ste sa preniesli do časov Vajanského a necháte plynúť myšlienky len tak voľne, bez pastiera.

Len hlad vás po čase odvolá k pozdným raňajkám alebo k nečakanému susedskému pozvaniu ku stolu pod statným gaštanom. Žiadne plány, len vychutnávanie radostí života a prechádzok po okolí. S pocitom, že každý nový deň vás napĺňa miazgou života.

Nezmeňte ju na stavenisko

Chalupárčenie je o pôžitkoch a nie kurzom stavebníckych prác. Ak je chalúpka suchá a nezateká do nej voda, vydrží stáť i ďalších sto rokov bez toho, aby sa rozpadla v neobývateľné rumovisko. Nesnažte sa obnoviť ju k jej mladosti – tomu nech sa venujú etnológovia a remeselníci v skanzenoch.

posedenie na chalupe

Bolo by chybou budovať z nej pohodlný a priestranný rodinný dom, ak v inom pobývate vo všedný deň. Ak má chalupa svoju atmosféru – svoje genius loci – viete že všetko je práve tak, ako má byť. Ochráni vás pred dažďom, vetrom a chladom, poskytne vám zázemie s pohodlím.

Na rozdiel od chaty, chalupa je miestom ktoré bolo vybudované pre plnohodnotný, vidiecky život. S veľkou záhradou, malým hospodárstvom a so všetkým, čo treba pre život od narodenia až po skon. V súlade so zvykmi a možnosťami dnes už možno zabudnutých rokov.

Nepreplňte ju

Zbierka kolovrátkov, mažiarov, mlynčekov, krosien, pamätín a krojov patrí viac do múzea ako na chalupu. Vyvarujte sa tomu, aby sa stala skladiskom všetkého, čo ste vyradili z používania vo svojej domácnosti.

chalupa v parku

Chalupa vám zvyčajne neponúkne viac ako 50 štvorcových metrov obytnej plochy, takže s priestorom musíte zaobchádzať s rozvahou. Na mieste je minimalizmus, účelnosť a zdravý úsudok. Len vy sami viete, čo vám na pohľad robí radosť, čo všetko potrebujete pre pohodlie a bez akých vecí si nedokážete prestaviť žiadny svoj deň.

Dajte šancu pôvodným kusom výbavy, pridajte k nim to čo vám chýba a porozdávajte po okolí všetko, čo vám prevýšilo. Nech sa cítite naozaj ako na letnom byte, ktorý je ako sanatórium bez procedúr a kúpeľnej kolonády.

Užívajte ju bez záväzkov

Bolo by chybou, ak by sa vízia oddychovej chalupy zmenila na príťaž nových povinností. Stráňte sa všetkého, čo sa z krátkeho, rozmarného dobrodružstva môže zmeniť na dlhotrvajúci zážitok. Ovocný sad dokáže niesť úrodu i bez vás a ak ju nezozbierate, vtáctvo a hmyz sa o ňu podelia.

čaj na chalupe

Športový, nízko kosený trávnik však uhynie bez pravidelného kosenia rovnako rýchlo, ako zeleninová či kvetinová záhradka pod náporom burín. Stavte na lúčne kvety bez tráv, dreviny a divokú tvár prírody. Ponechajte všetko v rovnováhe, ktorá vás netlačí do náročných prác a údržby.

Chalupa má byť miestom, ktoré je vábivé samo o sebe. Nie priestorom, ktorý prechádza cyklami opustenosti a údržby pod rukami človeka.

Written By
More from Milan Gigel
Čakáte hostí? Pripravte im výbornú čokoládovú tortu
Je úžasné sledovať, ako sa zopár surovín zo špajze s pomocou kuchynského robota...
Read More

Pridaj komentár