Sú chvíle, keď máte pocit, že vás pečené kurča už nemá čím prekvapiť. Hlavou vám preblesne pohľad na zlatistú kožku, rozpomeniete si na jeho neodolateľnú vôňu, ba takmer máte pocit, že jeho intenzívnu chuť cítite na jazyku. Akoby ste sa ocitli za slávnostným, nedeľným stolom.
Stačí však aby ste odbehli k tradíciám severskej kuchyne a razom sa všetko mení. Dôverne známe Kura kráľovské má ďalšiu novú chuť. Vyskúšajte si ho pripraviť so štedrou porciou balzamikového octu a brusníc. Ak ste ho doposiaľ neochutnali, verte tomu že to stojí za to.
Namočte 25 gramov sušených brusníc do džúsu aby sa osviežili, vytiahnite z chladničky pekné, urastené kura kráľovské a nové dobrodružstvo sa môže začať.
Rozdeľte ho na kúsky
Nie je to výzva, ktorú by ste nedokázali pokoriť. Bez ohľadu na to, či siahnete po ostrom kuchárskom noži alebo nožniciach na hydinu, pod vašimi rukami postupne vznikajú jednotlivé porcie pre pečenie a servírovanie.
Najprv rozdelíte kurča na polovice, potom oddelíte prsné štvrtiny od stehenných a následne oddelíte krídla, horné stehná od dolných a prsia rozdelíte na polovice. Každý kus má svoju vlastnú kožu a kosti, takže zo seba vydá tú najlepšiu chuť.
Každý jeden kúsok jemne osoľte himalájskou soľou a ochuťte korením štyroch farieb od Mäspomy. Kým sa troška oteplí na izbovú teplotu, rozpáľte sporák, rúru alebo gril, v ktorom sa odohrá zázračná premena.
Opražte ho do zlatista
Budete potrebovať približne 3 lyžice dobrého oleja a liatinovú panvicu, aby ste všetky kúsky mäsa opražili do zlatista. Najprv ich poukladáte kožou nadol, a bez toho aby ste nimi pohybovali počkáte kým sa mäso na bočných stranách začne belieť.
Potom všetky kúsky otočíte a opäť opekáte – tentokrát už nielen na oleji, ale aj vlastnom výpeku. Celé to potrvá približne desať minút, kým sa povetrie nasýti vôňou. Dovtedy máte čas na to, aby ste si pripravili brusnicovú pomádu na potieranie.
Do elektrického sekáčika vsypte 50 gramov sušených brusníc, 3 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice hroznového oleja, 25 mililitrov balzamikového octu, 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky a tymian s rozmarínom. Všetko rozsekajte na hustú, jemnú kašu. Ak má elektrický sekáčik primálo výkonu, pridajte troška džúsu na rozriedenie.
Odovzdajte mu chuť
Pripravenou kašou potrite každý kúsok opečeného kurčaťa a vložte ho späť do liatinovej nádoby. Do tej prilejte brusnicový džús spolu s napučanými brusnicami a nechajte všetko pozvoľne piecť približne 40 minút.
Budete prekvapení sviežou ovocnou vôňou, ktorá by vás mala pobádať k tomu, aby ste pre servírovanie nezabudli pripraviť i fľašku brusnicového vína, ktoré vyčarí na jazyku dokonalú harmóniu chutí.
Nebojte sa toho, že výsledok bude až príliš ovocný. Snúbime predsa chuť ovocia s vyzretou chuťou hydiny, cesnaku a byliniek. Práve tak, ako to robia v Škandinávii po dlhé stáročia.