Zubří Gin z lahve – harmónia chutí, ktorú musíte ochutnať

Ak padne reč na Moravské Valašsko, každému sa hlavou preženú malebné obrázky vidieka, ovocných sadov, folklóru, krojov a tradícií. A popri nich vychýrené ovocné pálenky, ktoré k tomuto regiónu neodmysliteľne patria.

Slivovica, marhuľovica, hruškovica, čerešňovica, či bazovica – postupne by ste mohli vymenovať všetky ovocné a lesné plody, ktoré v páleniciach dostanú podobu pálenky alebo likéru. Zručne pripravené podľa receptúr, ktoré sa v kraji rozvíjali po stáročia.

Čo by ste však povedali na Gin, ktorý nesie prvky tohto kraja? Nie je tomu dávno, čo rodinná manufaktúra Zubří vypustila “džina z fľaše”, aby sa so svojim spiritom podelila s tými, čo sa radi oddávajú botanickej jemnosti ginu.

Rodinný podnik

Pálenice Zubří je malá, rodinná manufaktúra, ktorá nehľadá cestu k bohatstvu. V pálenici, ktorá pôsobí na trhu od roku 2011 rozvíja skúsenosti, ktoré sa v rodine Petra Stromského odovzdávajú z generácie na generáciu.

Od dávnych počiatkov len pre vlastnú radosť, potešenie a spotrebu, nejakých pár rôčkov už aj pre tých, čo sa rozhodnú ochutnať plody tejto práce. V typických lekárnických fľašiach s neprehliadnuteľnými vinetami, na ktorých dominuje rohaté logo pálenice.

Celý sortiment prechádza spektrom ovocných páleniek a likérov. Je tu však čosi o čom sa už nejaký ten rok-dva rozpráva v nejednom brlohu milovníkov ginu. Je to Gin z lahve, ktorý má vo svojom rodokmeni zapísané Valašsko.

Gin, ktorý musíte ochutnať

Hoci ten prvý sa v ponuke objavil v predaji iba nedávno, v roku 2018, nešlo o experimentálnu várku s ktorou by p. Stromský prišiel pred svojich fanúšikov bez predchádzajúcich skúseností. Celé to vyplynulo z dopytu a rozhovorov s návštevníkmi pálenice.

Gin  p. Stromský príležitostne vyrábal i predtým, avšak len pre rodinnú spotrebu. Bolo len otázkou času, kedy sa pridruží k úspešným remeselným ginom, ktoré sa na Európskom kontinente začali v posledných rokoch objavovať ako huby po daždi. S cieľom ukázať, že slovká Gin a regionálny patria k sebe.

Ten zo Zubří sľubuje autentickú chuť Valašska podľa autorskej receptúry Petra Stromského – s vyváženou prémiovou chuťou borievky, bylín a korenín. Ide o lokálnu variáciu na London Dry Gin, ktorý sa vyrába ako prieťahový destilát.

Znamená to, že plody, byliny, koreniny a prísady sa macerujú v liehu, aby prešli následnou destiláciou, nariedením na výsledných 42 percent a fľaškovaním. Z receptúry prezrádza p. Stromský borievku, koriander, koreň kosatca, puškvorec a pomarančovú kôru. Zvyšok je známy iba tým zasväteným.

Vypustite džina z fľaše

Aký je Gin z lahve z pálenice Zubří? Nalejete si degustačný pohárik, zakrútite ním a sledujete, ako číry, iskrivý spirit pomaličky steká po skle nadol. Z takmer sirupovej línie stekajú ku hladine pramienky, ktoré i niekoľko minút zachovávajú svoju stopu.

Najprv zacítite vôňu sladkej kôry pomaranča, pod ňou sa rozvinie príjemná aróma borievky a keď sa čuchové bunky nabažia tejto príjemnej súhry, nastupujú vône bylín. Všetko je v dokonalej harmónii s náznakom sveta cukroviniek. Pridajte však jednu-dve kvapky vody, všetko opäť premiešajte a bylinný prejav zmocnie vo svojej botanickej pestrosti.

Chuť akoby kopírovala vône v ich slede, pestrosti a sile, avšak s drobnou výnimkou. V jemnom, ohnivom prejave liehu sa mobilizuje borievka, ktorá spolu s pomarančovou kôrkou vábi chuťové bunky pre ďalšie spoznávanie najjemnejších sprievodných odtienkov.

Gin je jemný, s dlhotrvajúcou dochuťou, vskutku pestrejší ako by ste pri London Dry Gine očakávali. Má svoj príjemný charakter, ktorý vás priam pobáda do pomalých dúškov a vychutnávania. Nežiada ľad, nevolá po spoločnosti toniku a miešaných nápojov. Snaží sa zamestnať vaše zmysly taký, ako je.

Jemný, navinulo sladkastý, so slušivou chuťou pomarančov a borievky, ktoré využívajú botanické zložky na to, aby ešte väčšmi vynikla ich súhra. Páči sa nám to a s radosťou sa k tomuto ginu vraciame znova a znova.

Gin z lahve z pálenice Zubří je priam vzorovým príkladom toho, že prekročiť hranice anglickej ginovej uniformity sa vyplatí. Určite si ho nenechajte ujsť ani vy. Zaiste vás osloví tak mocne, že sa udomácni vo  vašom domácom bare.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Bourbony z Kentucky? Zážitok, ktorý stojí za to.

Sladké tóny kukuričného zrna, medové zafarbenie z dozrievania v nových, dubových sudoch...
Čítajte viac...

Pridaj komentár