Upečte si kráľovské kura na víne

Znie to tak vznešene, že máte pocit akoby sa chystala nejaká slávnosť. Pravdou však je, že táto francúzska klasika v modernom šate – Poulet au vin – pochádza z vidieckeho prostredia, nech pôsobí akokoľvek majestátne. Koňak a víno sú klenotmi, ktoré dávajú tomuto pokrmu glanc.

Nebojte sa zdĺhavých príprav a nekonečného marinovania. I tentokrát ide o expresné varenie, pri ktorom záleží na jedinom. Kvalitnom, pekne vykŕmenom kurčati, ktoré už začína ukazovať podkožný tuk a pekne vyvinutú hrudnú kosť. Kde ho vziať? Vezmite Kura kráľovské a ste v hre.

Sólo pre zeleninu

Mrkva, stonkový zeler, cibuľa, cesnak a šampiňóny – táto klasická zostava zeleniny nie je veľkou výzvou pre prípravu a spracovanie. Ošúpanú mrkvu nakrájajte na hrubšie kúsky, stonkovému zeleru venujte rovnakú pozornosť. Dajte si však pozor, aby nebol príliš starý a vláknitý. Strúčiky cesnaku nakrájajte na plátky, šampiňóny na polovičky a máte to za sebou.

Dve tretiny pripravenej zmesi vložte do keramickej misy tak, aby ste jej objem využili čo najlepšie. Nám sa vždy osvedčilo ukladať šampiňóny posledné, aby pod kurčaťom vytvorili akúsi dočasnú, vyvýšenú podušku.

Kurča ako má byť

Kura potrite po celom povrchu olejom, osoľte ho himalájskou soľou a ochuťte korením štyroch farieb od Mäspomy. Nič na tom, že táto zostava vyzerá až príliš fádne. Vo chvíli, keď ho položíte na zeleninu tak, aby smerovalo chrbtom nadol, prichádza formovanie chutí.

Do vnútornej dutiny patrí 100 mililitrov dobrého francúzskeho koňaku a niekoľko dlhších kúskov stonkového zeleru. Poobkladajte kura zvyškom nakrájanej zeleniny po všetkých stranách až po vrch keramického pekáča a ide sa na zapekanie.

Vo vínnom kúpeli

Vlejte do zeleniny pol litra červeného vína, asi 250 ml kuracieho vývaru, pridajte na kurča snietku rozmarínu a tymiánu – a pečenie sa môže začať. V rúre alebo grile by ste po celý čas prípravy mali udržať teplotu približne 200°C. Zakrývanie hliníkovou fóliou nie je nutné, radšej si z času na čas nájdite chvíľku na to, aby ste výpekom poliali povrch kurčaťa.

Pečenie zaberie takmer 50 minút a je iba na vás, ako sa vo finále rozhodnete popasovať so servírovaním. Buď k porcii mäsa pridáte zeleninu a prelejete ho šťavou, alebo si pre slávnostnú chvíľu vyhradíte hodinku naviac, aby ste výpek zredukovali na hustú omáčku.

Isté však je, že v oboch prípadoch vás čaká mimoriadny chuťový zážitok. Nebojte sa experimentovať s vínom, smelo siahnite nielen po osvedčenej frankovke, ale skúste aj náš Dunaj či Hron.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Oddajte sa atmosfére chalupy, vylieči vašu dušu

Je to miesto, kde zvykne čas plynúť úplne odlišným tempom ako ste...
Čítajte viac...

Pridaj komentár