Je to príbeh o ražnom chlebíku, ktorý sa pálenkou stal. Polia zarodili klasmi, kombajny oddelili zrno od pliev, mlynári zo zrniek namleli jemnučkú múku a pekár ju s pramenistou vodou, kváskom a rascou vypiekol v horúcej peci na zlatistý chlieb.
Tentokrát však nie preto, aby uvítal návštevu čerstvo zakrojený, so soľou, tak ako je zvykom. V Pálenici vo Vtáčom Údolí mu dali nevšednú podobu číreho, iskrivého elixíru. Mimoriadne jemného s charakteristickou vôňou chlebovej kôrky. Ochutnali ste už chlebovicu?
Iná tvár obilia
Nie je nezvyčajné, používať obilie pre výrobu spiritov. Ražná pálenka, vodka, ale aj whisky majú v tejto hospodárskej plodine svoj prirodzený pôvod. Kvasinky spracujú škroby a cukor na lieh, ku ktorému sa pridružia tucty aromatických a chuťových odtienkov starostlivo pripraveného rmutu – z obilia samotného, alebo aj z jeho prípravy do podoby sladu.
V tomto prípade je však všetko iné. Kvások a horúčosť pekárenskej pece vytvorili novú paletu vôní a chutí, ktoré by ste bok po boku v iných destilátoch márne hľadali. Prekvapilo nás, aký autentický zážitok vás čaká. Dôverne známy, avšak predsa len novátorský. Mimoriadne jemný, pekárenský ráz Chlebovici z BVD svedčí.
Chlieb, ktorý nezostarne
Ražný chlieb upečený v pekári na zákazku a čosi zo starostlivo vyberaných pekárenských vratiek pre doplnenie. Čo všetko predchádza tomu, aby sa z pečiva stal rmut, ktorý po fermentácii prejde pálením výrobca neprezrádza. Nechce priveľmi odkrývať zákulisie, aby dal ostatným cenné rady a návody na výrobu tohto exkluzívneho destilátu.
Isté však je, že po boku prémiových ovocných páleniek, lahodnej pivovice, vychýreného destilátu z borievok, legendárneho slovenského Gin Gin-u i najnovšia chlebovica zapadá do očakávaní, ktoré sa s touto pálenicou spájajú. Dostanete precízne vyladenú chuť v mimoriadne vysokej kvalite v obale, ktorý sa vám vryje do pamäti.
I keď chlebovica rázne vkročila na trh len pred pár dňami, jej príbeh siaha minimálne do roku 2013. S početným experimentovaním, ladením výrobných postupov až po hľadanie pekárne, ktorá by dokázala pripraviť vhodný chlieb pre takéto spracovanie.
Tá dnešná je mladá, jemná, mimoriadne ľahká. Povráva sa, že do budúcnosti nemusí zostať jedinou. Čo by ste povedali na zlatú chlebovicu, ktorá s koreninami dozrievala v súdku, aby bola výraznejšia a mocnejšia?
Ako chutí chlebovica?
Neodolateľná vôňa chlebíka, náznaky ovocných tónov a mimoriadne jemný éter liehu priam ladia s tým, čo človek pri prvom stretnutí očakáva pri slovku chlebovica. Nie je to prudká, samohonka od pekára, ktorá vzpiera kopytá, aby ukázala silu drožďového kvasu.
Práve naopak – prejavuje sa ušľachtilou jemnosťou, ktorá priam pobáda k ochutnaniu. Či sa vzduchom nesie vôňa kváskového chlebíka, maslového pečiva, veľkonočných mazancov alebo buchiet – to je individuálne a chvíľku od chvíľky rozdielne.
Isté však je, že ak priložíte ústa k degustačnému poháriku, chlebovica ide dolu hrdlom sama – bez pobádania. Opäť s tým jemným ovocným úvodom, ktorý sa rýchlo pretápa v chuť pečiva, ktorá doznieva nejaký čas v hrdle.
Chcete ju obnoviť, dávate si ďalší dúšok a je to opäť rovnaké. Príjemné, jemné, novátorské – a rozhodne nie nudné.
Jemný profil je mimoriadne príjemný a prebúdza myšlienky na južné kraje Slovenska v čase žatvy s obilnými lánmi a vidieckymi slávnosťami. K tomu tá krásna gazdovská fľaša z hrubého skla, výberová zátka a oslavná grafika – zážitok ktorému sa vyplatí oddať.