Chateau Grand Bari – ochutnajte výnimočné vína z Tokaja

Keď Rimania vstúpili do východných končín našej krajiny, aby po plienení Tatármi obnovili život a kultúru v spustošených ruinách, nik netušil, že so sebou priniesli i čosi výnimočné – révu, z ktorej sa raz budú vyrábať vína priam kráľovskej kvality.

Zakladali sídla, skrotili kamenistú, vulkanickú zem a v mimoriadne priaznivej oblasti vysadili vinohrady, ktoré nezostali bez povšimnutia. Hoci sa tokajské vína stali vychýrenými v širokom okolí, bol to Karol III, ktorý pred 300 rokmi vymedzil apeláciu Tokaja.

A keď sa Ľudovít XIV o tokajských vínach vyslovil legendárnou frázou “Vinum regum, rex vinorum“, teda  „Víno kráľov, kráľ vín“, nesmelo už chýbať na žiadnej významnej udalosti.

Pompézne znovuzrodenie

Je to tak trochu hra osudu, že jedna z piatich výnimočných oblastí sveta, kde sa darí dopestovať révu na výrobu prírodne sladkých vín zasahuje i na územie Slovenska. A spolu s ňou dodnes pretrvali tradičné vinárske technológie a postupy, vďaka ktorým má svoj jedinečný charakter.

Ak sa pozrieme na raketový rast vinárstva Chateau Grand Bari, so všetkou tou pompéznosťou, slávnostnou architektúrou a vzletnosťou, pôsobí to ako paralela dávneho znovuzrodenia. Nehľadajte tradície učupené v malých vinárskych domčekoch a podzemných pivničkách.

V majestáte vás ohromia cestovaním v čase i priestore. Talianske sa mieša so slovenským, moderné s tradičným, všetko v uhladenej harmónii vyladenej do detailu. Práve tak ako pri vínach, ktoré pod hlavičkou tohto vinárstva putujú k milovníkom tokaja.

Raketovým tempom

Vinárstvo Chateau Grand Bari od roku 2011 prešlo usilovným rastom a dnes obhospodaruje 60 hektárov vinohradov na jednom z najvyššie položených pahorkov slovenského Tokaja. Rôzne časti majú odlišnú geomorfologickú štruktúru, vďaka ktorej možno dopestovať hrozno s rôznym charakterom. Práve z tohto povstáva nielen sviežosť vín Chateau Grand Bari, ale aj všetko čo s tokajským charakerom súvisí.

Firma hospodári na viniciach v systéme integrovanej ochrany, takže sa spolieha viac na prírodné faktory ako na chemické prípravky. V roku 2016 vstúpilo vinárstvo na trh so svojou prvou panenskou úrodou furmintu, muškátu žltého, lipoviny a zéty. Celá výroba vína je tak pod kontrolou od výsadby vinohradov, cez pestovanie a ošetrovanie viniča, až po zber a spracovanie.

V súlade s prírodou

A nejde iba o hrozno samotné a rýchlosť, akou sa po zbere dostáva k spracovaniu, aby sa neunavilo, nezostarlo, nezoxidovalo. Víno sa rodí s podporou dvoch plesní – prvá Botrytis cinerea narúša šupku plodov, aby sa v nich koncentroval cukor a buket v zosušených hrozienkach, cibébach. Druhá Cladosporium cellare zasa žije v symbióze v pivniciach, kde víno dozrieva v otvorených, malých dubových sudoch.

O cieľoch tohto vinárstva netreba pochybovať. Všetko mieri k dokonalosti, precíznemu vyladeniu detailov a obchodnému úspechu. Ako chutia vína, ktoré sme z ich produkcie ochutnali v našom redakčnom klube?

Grand Bari Alfa 2017 (výber z hrozna, suché)

Sýta, mimoriadne plná aróma priam dáva na známosť, že ročník 2017 bol pre Furmint na Tokaji viac ako priaznivý. Opantá vás rozmarná vôňa sena a lúčnych kvetov, cez ktoré sa do popredia predierajú medové tóny a hrejivá sladkosť. Pod chvíľou zachytíte náznak jemnej zemitosti, inokedy sa vám zasa zdá, akoby sa ku kvetom pridružili i drobné lesné plody. Vôňa je tak mocná, že vás nadobro upúta.

Na jazyku sa kvetinová symfónia rozvinie v príjemnú sviežosť jemných kyseliniek. Hoci na vás pôsobí oddelene od arómy, vo svojej širokej bohatosti vôbec nezaostáva. Práve naopak. K uhladenej harmónii kvetov, cibéb a sena akoby sa pridružili chute zrelého, tropického ovocia. Má chuť rozmotať  tento vyladený kokteil, aby ste každú z nich pocítili samostatne.

Pridajte k tomu iskrivú čírosť a dochuť ktorá sa vytráca z hrdla iba pozvoľne a máte príjemné pitie pre chvíle pôžitku a vychutnávania.

Grand Bari Quercus Furmint 2016 (akostné odrodové, suché)

Uležaný, ovocný charakter popretkávaný vôňou biskvitu a náznakom duly je prekvapením, pri ktorom na chvíľu zostanete stáť v príjemnom úžase. Akoby ste siahli do archívu so zámerom potešiť znalcov vínkom, ktoré ocenia. Privoniavate znova a znova, a hľadáte stopu, ktorá vás privedie bližšie k jeho inakosti.

Chuť je ohromujúca svojou plnosťou ale aj komplexnosťou, z ktorej postupne identifikujete kôru limetiek, výdatnú chuť zrelej broskyne a neprehliadnuteľné tóny vanilky. Ku slovu sa prihlási aj jeho mineralita.

Hoci jazykom pustíte nadol iba tenučký prúdik tohto moku, zdá sa vám, akoby vám zaplnil celé ústa. Nie iba vo chvíli rozjímania, ale aj s dlhou dohrou po prehltnutí. Opäť sa vracia vanilka, opäť vnímate to príjemné odležanie.

Za všetkým hľadajte staršie, 30 ročné vinohrady, ale aj následné zrenie vo veľkom drevenom sude a odležanie na kvasinkách. Ak ste ešte nemali tú česť, určite si nájdite čas a ochutnajte ho. Stojí rozhodne za to.

Grand Bari Múza 2018 (bobuľový výber, polosladké)

Naplníte čašu, zakrútite ňou a vo chvíli keď priložíte nos k jej ústiu, nahrnie sa k vám intenzívna aróma tropického ovocia v jeho plnej zrelosti. Rozpoznáte na slnku sušené figy, čerstvo olúpané mango, ale i ďatle, cez ktoré sa chvíľami prediera prezretý ananás súperiaci o pozornosť so sýtou, šťavnatou broskyňou. Je ako ovocný kokteil, ktorý snáď ani nemá pôvod vo vinici.

Keď ochutnáte prvý dúšok, zdá sa vám, že aróma tohto vína sa priamo pretavila aj do jeho chuti. Tá je však akási sviežejšia a temperamentnejšia. Akoby z nej vychádzal nielen pôžitok z plnej chuti, ale aj mladosti. Možno je to jeho hravými korenistými tónmi, možno je to jeho šťavnatosťou a zostatkovým cukrom. Isté však je, že ide o harmóniu, ktorá sa vás pokúsi ukolísať v rozkoši.

Čomu pripísať tento pôžitkársky moment? Múza vznikla kupážou Muškátu Žltého a Zéty v pomere 1:1. Práve tam vznikol balans mladosti, temperamentu a šťavnatého ovocia.

Grand Bari Vulkano 2016 (neskorý zber, suché)

Ľahučká vôňa kvetov, akoby spočiatku chcela zostať číra a nedotknutá. Postupne sa k nej nesmelo pridáva nektár a možno i vôňa kvitnúceho, ovocného sadu. V najväčšej opatrnosti, aby ste nepocítili náznak ovocia, sena ba ani korenín. Azda len akýsi minerálny závan, aký sa niekedy tiahne nad skalnatými hrebeňmi hôr.

Na jazyku však táto nesmelosť okamžite prechádza do pikantnosti limetky a kyselinky, ktoré formujú primeranú plnosť vína, na ktorej sa nesú botanické a kvetinové tóny. Všetko v príjemne osviežujúcej forme, cez ktorú priam preniká minerálny charakter tiahnuci sa do stredne dlhej dochuti. Ide  o vínko príjemne osviežujúce, ktoré dokáže prebrať z únavy či jednotvárnosti prestretého stola. Zlatozelený, číry mok vás postaví takpovediac na nohy, ak to potrebujete.

Tento odrodový mix furmintov, ktorý sa urodil na vulkanickom kameni je ukážkou toho, čo možno vydolovať z útrob sopečnej zeme v roku, ktorý je bohatý na zrážky. Ak máte radi vína s minerálnym charakterom, tu ho zaručene objavíte.

Grand Bari Sekt Brut 2015

Je to priam slávnostný moment, keď sa vo vysokej flaute zlatistá, šumivá čiapka nadobro premení na číry, zlatožltý sekt, z ktorého k hladine vytrvale stúpajú drobné bublinky. Vo vôni sa ukrýva sladké jabĺčko, lipový med a citrónová šťava – všetky tri v akomsi prejave príjemnej sladkosti vidieka.

Chuť je iskrivá, naplnená pikantnosťou najdrobnejších bubliniek, ktoré akoby vypichovali kontrastnú, avšak veľmi príjemnú mäkkú horčinu. Nad nimi sa nesie sýtosť jabĺčok so sviežosťou citrusov. Pomýšľate na jadierka a ich horké šupky, modelujete si do príbehu pomelo alebo žltý grep s jeho príležitostnou horkastou stopou. Krajový prejav Tokaja tento atraktívny sekt určite nezakryje – práve naopak. Je jeho perlivou, iskrivou oslavou.

Furmint s Muškátom Žltým v pomere 9:1 prešli tradičnou technológiou sekundárnej fermentácie priamo vo fľašiach, kde dozrievali na kvasinkách 9 mesiacov. Výsledkom je nielen výdatné nasýtenie najjemnejšími bublinkami, ale aj príjemná, autentická šťavnatosť.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ako sme páčili narodeninovú debnu Dakelos

Drevená debna, páčidlo a neutíchajúca zvedavosť. Len ťažko možno popísať pocity, ktoré...
Čítajte viac...

Pridaj komentár