Keď puding hreje nielen dušu ale aj telo

Je to ako spomienka na detské časy. Na stole stojí miska s horúcim pudingom, z ktorého stúpa hustá para a neodolateľná vôňa. Tentokrát je však všetko akési iné. Slávnostné, hrejivé, nastrojené pre pánsku spoločnosť.

Ak máte pocit, že dnešný deň je až príliš chladný na to, aby ste sa oddávali kratochvíľam, navarte si puding, ktorý vás postaví na nohy. Prebudí vaše zmysly a rozprúdi krv, akoby ste sa prešli ovocným sadom.

Stačí aby sa povetrie naplnilo vôňou dobrého bourbonu a ihneď je jasné, že bude veselo. Očistíte do rajnice dve sypké jabĺčka, presypete ich dvomi polievkovými lyžicami cukru, pridáte jednu čajovú lyžičku vanilkovej pasty Dr. Oeteker a približne 100 mililitrov jemného, avšak mocného bourbonu z Kentucky.

Nejde o to, aby ste ich pod pokrievkou udusili na mäkký, šťavnatý kompót. Pripravenú zmes iba prehrejete tak, aby vonné pary nadobro prenikli ovocím. Zahrievanie pod pokrievkou nezaberie ani tri minúty, samotné parenie s vypnutým ohrevom spotrebuje ďalšie dve.

Naložiť jablčnú zmes s voňavou omáčkou do servírovacích misiek zvládne každý. Varenie pudingu však môže byť pre začiatočníkov výzvou, ktorá sa nemusí podariť na prvýkrát. Ak si však zakúpite strunovú metličku na miešanie, ste za vodou.

Vlejte do rajnice liter mlieka, pridajte dve vrecúšku premium pudingu Dr. Oeteker Jablko & Škorica, prisypte k nemu dve polievkové lyžice cukru a na miernom plameni miešajte dovtedy, kým riedka zmes nenadobudne hustotu pudingu.

Nenaľakajte sa škorice, ktorá spočiatku vypláva na hladinu. Je predzvesťou toho, že puding, ktorý varíte je naozaj mimoriadny. S plnou chuťou, jemnou krémovou konzistenciou a vôňou, ktorá priam volá po chladných mesiacoch roka.

Keď puding v rajnici zhustne, nastal správny čas na vsunutie cukrárenskej piškóty do servírovacej misky. Vlejte do misiek puding asi tak centimeter pod vrchný lem a za horúca ho zasypte škoricovým cukrom Dr. Oetker.

Nie preto, aby ste vytvorili chuť navyše. Ale preto, aby sa na pudingu nevytvorila kožka v priebehu jeho chladnutia. Cukor sa rozpustí a vytvorí glazúru cez ktorú para neprenikne.

Pridajte zopár kúskov jabĺčka, možno i piškótu a servírujte. Máte pocit, že je to až príliš detinské občerstvenie pre pánov? Pridajte za kalíšok boubonu na uvítanie, k tomu dobrú cigaru z Dominikánskej Republiky a vychutnávajte plnými dúškami. Veď život je o pôžitku a nie o povinnostiach.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Sedem vecí, ktoré ste o gine možno nevedeli

Je mimoriadne jemný, s atraktívnou arómou borievok a hrou bylinných odtienkov chutí,...
Čítajte viac...

Pridaj komentár