Je vám chladno? Rumový grog vám rozprúdi krv

Sú chvíle, ktoré priam žiadajú, aby sa vám rozbúšilo srdce a rozpumpovalo horúcu krv do podchladených rúk, nôh a končekov prstov. Na chalupe, po prechádzke zimnou krajinou, ale aj po chystaní dreva v zamrznutom dvore.

Ak ste si práve spomenuli na pohár čierneho čaju s kvapkou dobrého rumu, pravdepodobne tušíte o čom je reč. Dnes si namiešame hrejivé nápoje s mocnou arómou Karibiku z rumov Božkov Republica Exclusive. Také, ktoré vás zaručenie uhojdajú do príjemnej pohody.

Včelí nektár

Do hrnčeka vytlačíte 15 mililitrov citrónovej šťavy, zahustíte ju 30 mililitrami kvetového medu a na malom plameni zahrejete na horúci sirup. Neponáhľajte sa s ohrevom, dajte medu čas, aby sa sám rozlial. Inak sa k jeho tónom pridruží nie veľmi žiadaná karamelová príchuť.

Do horúceho sirupu vlejete 30 mililitrov rumu Božkov Republica White , k nemu pridáte ďalších 30 mililitrov rumu Božkov Republica Exclusive a rýchlo premiešate. Prelievanie do coupe pohára je už hračkou rovnako, ako dozdobenie plátkom citróna.

Je fajn, ak máte zázemie, v ktorom môžete servírovacie poháre predhriať. Môže to byť hoci aj vedierko s horúcou vodou, ktorej zvyšné kvapky určite tomuto nektáru neublížia.

Vo chvíli, keď ochutnáte včelí nektár, máte pocit akoby ste dostali čašu s nezvyčajným likérom. Ozvú sa z neho medové tóny a sviežosť citrusov, za ktorými v kratučkom závese prichádza hrejivosť vonného rumu.

Najprv pocítite sviežu spurnosť, na ňu nadviaže vyzretá jemnosť a keď nadobro prepadnete horúčave, ktorá naplní hrdlo a máte pocit, že na hrejivom éteri sa nesú desiatky rôznych chutí – od vanilky, cez tropické ovocie až po vonné koreniny Orientu.

Grog Rozmrazovač

Sú chvíle, keď máte pocit, že sú vašimi poslednými. Ak vás na vychádzke v zasneženom kraji zastihne snehová víchrica, neuniknete jej. Musíte si ju došliapať najkratšou cestou domov a rozmraziť sa.

Inokedy vás zasa prepadne chrípka a vy by ste dali všetko za to, aby ste boli opäť na nohách. Počuli ste už niekedy o grogu, ktorý nesie meno Rozmrazovač? Pripravte si ho s nami.

Vlejete do vyššieho prehriateho pohára 80 mililitrov rumu Božkov Republica Exclusive, utopíte v ňom 3 polievkové lyžice medu z lúčnych kvetov, pridáte 15 mililitrov šťavy z citróna a na vyváženie doplníte i strek creole bitters.

Všetko energicky zamiešate dlhou lyžicou, až kým sa vám pred očami táto napohľad nejednotná zmes nezačne spájať. Nič na tom, že med sa ešte stále ťahá v dlhých vláknach. Prichádza čas na ďalšie úkony.

Do zmesi pristrúhate kúsok muškátového orieška a celé to takmer po samý vrch zalejete horúcou vodou z kanvičky. Už len nezabudnúť na lyžičku kandizovanej pomarančovej kôry, jeden kúsok škorice a zázrak rozmrazovania sa môže začať.

Nehľadajte v rozmrazovači silu, ktorá vás pri prvom dúšku posadí do kresla. Je úplne iný akoby ste čakali. Jemný, plný príjemnej vône vyzretého rumu so sviežimi tónmi, ktoré sa rozvíjajú na jeho sladkosti. Prvý dúšok či dva vás vtiahnu do živého sna.

Pri ďalšom dúšku vám povolí nádcha. S každým ďalším už prichádza stupňujúci hrejivý pocit, ktorý vás zaleje silou letného slnka. Príjemnou, s lahodnosťou rozkvitnutej lúky, s mimoriadne lákavým profilom chutí a aróm.

A keď sa i vaša duša preberie, ste to už opäť vy. V plnej sile, dobrosrdečnosti a dobrej nálade.

Karibské hriatô

Nenechajte sa slovkom “hriatô” uniesť do sveta folkóru, etnografie a histórie. Ak sa bok po boku stretne akákoľvek zohriata pálenka so živočíšnym tukom, môže to byť i exotika ďalekej Ázie a nik jej nedá iné meno.

Vložíte do plechového hrnčeka dva plátky masla, pridáte k nemu dve malé lyžičky hnedého cukru a strek creole bitters. Keď dnu spustíte štipku mletej škorice, muškátového oriešku a tri klinčeky, prichádza na rad ohrev.

Maslo sa rozpustí, začne prskať a keď sa srvátka oddelí od tuku, zdá sa vám, že máte čo robiť, aby ste ich zosobášili miešaním lyžičky.

Skôr, ako sa začne robiť karamel, pomáhate si rumom Božkov Republica Exclusive. Budete ho potrebovať presných 60 mililitrov, aby vonný základ rozpustil bez toho, aby z neho unikol prchavý éter.

Rozmiešaný drink prelejete cez husté sitko do predhriateho pohárika a ak máte predsa len radi pikantné chute, dva či tri strúhance muškátového orieška naviac dokážu spraviť zázraky.

Karibské hriatô je hravé a rozmarné. Najprv ústami rozprestrie cestičku vonného, korenistého masla, aby cez ňu horúci grog rýchlejšie stekal dolu hrdlom. Pochytí vás intenzívna chuť orientálnych korení, ktoré na chvíľočku omámia vaše chuťové bunky.

Potom však bez váhania prevezme vládu jemnosť rumu, ktorá priam slávnostnou náladou zamestnáva všetky vaše zmysly. Akoby ste zahryzli do výnimočnej pralinky. Akoby ste prelomili luxusnú plnenú figúrku napoly a ochutnali jej šťavnaté útroby.

Len tentokrát je všetko znásobené objemom, teplotou a hladučkým maslom. Máte pocit, akoby ste grogu vypili nie za malú čašu , ale pojedli plnú misu výdatnej krupicovej kaše. A s ňou sa vám do tela vlieva príjemné, rozpaľujúce teplo.

Written By
More from Milan Gigel
Bandita Black 50% – pôžitok pre všetky zmysly
Je to dobrodružná výprava do histórie, ktorá sľubuje atraktívny zážitok. Otvoríte fľašku...
Read More

Pridaj komentár