The Demon’s Share – rum z Panamy, ktorý si vás omotá okolo hrdla

Je to príbeh každého spiritu, ktorý dozrieva v drevených sudoch. Rok po roku sa svojim tempom odparuje cez hustý drevený masív, až kým sa v pálenici nerozhodnú nafľaškovať ho v najlepšej zrelosti do skla. Vraví sa, že to anjeli si vyberajú svoju daň zo zrenia.

Počuli ste však už niekedy  o tom, že by si svoj podiel bral i diabol? Hrdo sa o tom dočítate na vinete 6- ročného panamského rumu The Demon’s Share 40%, ktorého podstatu sa snažíme v posledných dňoch vychutnávať v našom pánskom klube. La reserva del diablo – po boku štýlových ilustrácií to znie priam čertovsky.

Namiešaný k pôžitku

Šesť rokov zreli panamské rumy v 220-litrových opálených sudoch z amerického dubu, aby rozvinuli svoje bohaté chute a arómy. Z nich namiešal master blender aromatický nektár, ktorý v štýlovom obale dostanete do rúk. Ak snívate o príbehu, ktorý vychádza z malej, remeselnej pálenice kdesi na zastrčenom, karibskom vidieku, možno vás troška sklameme.

Rumy boli zakvasené z trstinovej melasy miestnymi kvasinkami a destilované v modernej, kontinuálnej kolóne v panamskej paliarni Bodegas De America Sa. Ak sa počítate k fanúšikom rumov Malecon, pravdepodobne tušíte o čom je reč.

Vášeň ako poslanie

Ide o rum vyrábaný na zákazku pre taliansku firmu La Compañia del Diablo 1968, ktorá je sesterskou firmou známej Savio s.r.l. Práve tá sa postarala o fľašovanie v Európe. Ak poznáte príbeh o veľkej láske talianskeho mládenca a kubánskej devy, ktorých do tajomstiev výroby rumu zasvätil samotný Francisco Fernandez – legendárny “Don Pancho” kubánskych rumov, tentokrát to nebude iné.

Na rovnakom mieste, kde sa z tohto príbehu rodia rumy Malecon vznikol na objednávku i tento unikát. Nedozvieme sa  kto je tajomným blenderom s vyberaným vkusom, zo zákulisia však predsa len čosi máme. Rum bol infuzovaný pomarančovou kôrou a vanilkou, aby získal svoj charakter.

Doposiaľ nebol hodnotený na žiadnej svetovej súťaži, určite ho však nájdete na nadchádzajúcich veľtrhoch venovaných spiritom. Je to novinka s veľkými ambíciami.

Vôňa, ktorá vás prevalcuje

Bohatá vulkanická zem, špecifické kvasinky, spôsob destilácie a zrenia vtisli do tohto panamského rumu charakter, ktorý si zapamätáte na prvé stretnutie. Je mimoriadne aromatický, smelý a priam nabitý prchavým éterom. Nemusíte ho rozbiehať kvapkou vody, aby sa predstavil. Je pri sile. Svojou vôňou priam exploduje v povetrí.

Vo vykúrenom klube či na slnkom zaliatej terase vás ohromí intenzívna aróma kandizovaných pomarančových šupiek. Cítite ako sa takmer okamžite menia na varený pomarančový džem. Bez váhania vychutnávate jemné tóny vanilky a jasne rozoznávate marcipán. Pod chvíľou sa pridáva aj ľahký mliečny karamel, za ktorým prichádza jemný čokoládový dozvuk.

Všetko sa mieša v priam hravej harmónii, a čím väčšmi rumový opar miešate v pohári so vzduchom, tým viac sa otvára do šírky.

Teplá klíma mu svedčí najväčšmi

Iné je to, ak je rum podchladený a vezmete ho v sychravom dni z police, aby ste si naliali pohárik na vychutnávanie. Prvá vôňa patrí žuvačkám tutti frutti a jemnému náznaku jahody, cez ktoré sa musíte priam prebojovať k pomarančom a vanilke.

Usilovne zohrievate pohár v rukách, aby ste z neho vydolovali očakávanú vôňu. Pri piknikoch, vychádzkach do prírody či na chalupe patrí tento rum do ploskačky, ktorú ohrievate svojim telesným teplom. Kocka ľadu a chlad mu priveľmi nesvedčia. Je to nápoj Karibiku – horkokrvný, plný, výdatný.

Menej sladký akoby ste čakali

Nenechajte sa opantať vôňou, ktorá vás presviedča o tom, že ide o jeden z najsladších rumov, aké ste kedy ochutnali. Práve naopak. Hoci začínate sladkým vnemom prvej kvapky, ktorú ste nechali rozlievať sa po jazyku, razom pocítite jeho mladistvý, hrejivý charakter. Prvý dúšok zaštípe na jazyku, z hrdla vybehne pocit horúčosti.

Druhý dúšok už prichádza v príjemnej, priam zamatovej jemnosti. Zdá sa vám, že aróma sa v plnej sile premietla do chuti a predsa objavujete čosi nové. Je to chuť páleného, cukrového karamelu, ktorá sa rumom nesie aj v krátkom dozvuku. Či ide o prácu opáleného dreva pri zrení, alebo je to práve ten karamel, ktorý použili v pálenici pri jeho prifarbovaní nevieme. Isté je, že príjemne zapadá do vyladenej harmónie.

Chute sa začnú zoskupovať

Každé ďalšie posedenie pri tomto rume už prebieha s istými očakávaniami. Hľadáte explóziu vôní a chutí, ktorá sa dostavuje presne tak ako ste si ju zapamätali. Je viac ako isté, že skôr či neskôr odhalíte i ďalšie chuťové tóny, tentokrát už skupinové. Pomarančový likér, pralinka – stále však s typickými črtami rumu a sladkých citrusov.

Ak radi experimentujete s párovaním chutí, čokoláda je v tomto prípade priam vítaná. Horká potlačí chuť pomaranča a odhalí všetky odtienky, ktoré sa skrývajú za ním. Pri mliečnej zasa odhalíte doposiaľ nepovšimnuté kvetinové arómy. Priberte k tomu aj sladkú, bielu čokoládu z kakaového masla a sušeného mlieka – do detailu môžete hodnotiť ukrytý, karamelový profil.

Pre chvíle pánskych pôžitkov

Na svoje si však prídu aj milovníci cigár. Pikantné cigary z Nikaraguy vytvárajú príjemný kontrast na sladkastej, pomarančovej palete rumu. Ak milujete smotanový dym cigár z Dominikánskej republiky a ich uhladenú miernosť, máte pocit akoby spájali svoj charakter s rumom. Všetko príjemne ladí, takže sa nesiete na vlne pôžitku.

Každý by si mal z času na čas nájsť pre seba hodinku či dve pôžitkárskeho vychutnávania. Na poháriku dobrého rumu, plantážnej čokoláde a cigarách nie je nič zlého.

Ak by sme chceli rum The Demon’s Share  (28,90€ za 0.7l) nasilu vtisnúť do nejakej škatuľky, bola by to práve tá pre pôžitkárov. Vtiahne vás do seba pri hľadaní chutí a aróm, ovinie si vás okolo hrdla pri pomalom bafkaní v klube či na terase. Vraví vám stoj, nenáhli sa. Uži si tento diabolský podiel.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Čo na gril? Ekvádorské kura na ihlách

Je to grilovanie inšpirované príbehmi pámp, hôr a pralesov. Pekné, urastené kurča...
Čítajte viac...

Pridaj komentár