Nie všetky sendviče sú rovnaké. Niektoré osviežia na pikniku v letnej horúčave. Iné zasa povzbudia vaše zmysly pri posedení v klube. Ba nájdu sa však i také, ktoré sú práve tak výdatné, ako kompletný obed.
Ak ste doposiaľ niky nepočuli o sendvičoch Monte Cristo, určite by ste ich mali vyskúšať. Spájajú v sebe hrejivý pocit raňajkového bistra, kuchárske zručnosti kontrastu chutí, ale aj jednoduchú prípravu, pri ktorej vám postačí iba nárezový stroj a panvička.
Kvalitu surovín neoklamete
Všetko sa začína výberom surovín. Tučný, dierovaný ementál je rovnako dôležitý ako poctivá dijonská horčica. Šťavnatá, jemná majonéza nezaváži o nič menej ako chutná šunka. Práve šunka formuje charakter tohto sendviča.
Použite údenú šunku na kosti a vytvoríte ilúziu vidieka. Nakrájajte na plátky pečené stehno od nedele a ste vo svete pánskych klubov. My sme si vybrali dusenú Kniežaciu hydinovú šunku špeciál. Patrí k tým najjemnejším, ktoré stavajú na kvalitnom mäse. Neodlučuje sa z nej voda, je viac mäsom ako výrobkom.
Čím to je, že príprava vyzerá tak jednoducho? Kým jeden toustový chlieb natierate horčicou, na druhom rozťahujete majonézu. Kým na jeden kladiete štedrú kôpku šunky, druhý častujete ementálom. Lepíte ich dohromady, akoby šlo o desiatu do vrecúška, ktorá čaká na svoju chvíľu pri výstupe na hory.
Vitajte v bistre!
Magická premena prichádza vo chvíli, keď na panvičke pomaly rozpúšťate maslo a v tanieri šľaháte vajíčko s troškou soli a korení. Príde vám byť zvláštne obaliť sendviče vo vajíčku a položiť ich na rozohriatu panvicu?
Dajte im čas a pri najnižšom výkone sledujte ako sa topí syr, zaťahuje vajíčko a sendvič nadobúda kompaktnú podobu. Dajte mu rovnako veľa času i pri pečení z druhej strany. Nenáhlite sa, inak nadobro pokazíte chuť masla, ktoré si žiada pečenie pri nízkej teplote.
Áno, ak patríte medzi fanúšikov francúzskych toastov, je vám to blízke. Ale bez náplne, pretože namiesto nej prichádza sladká bodka pri servírovaní.
Oslaďte si život
Znie to naozaj šialene. Ale aj na sendvič Monte Cristo patrí cukrová posýpka a sirupová poleva. Ako chutí? Možno si poviete, že je to len ďalší zo sendvičov. Stačí však jediné zahryznutie a viete, že je to niečo úplne nové, nepoznané.
Cukrový sirup a toastový chlieb nasýtený vajíčkom tvoria dokonalú harmóniu. Vo chvíli, keď sa k nim privalí pikantná dijonská horčica, posilnená horkastými tónmi ementálu, kontrast chutí začína robiť zázraky.
Hoci je to vaša prvá ochutnávka, cítite že nezvyčajná kombinácia funguje. Užívate si šťavnatosť pečiva i príjemné prehriatie celého obsahu. Nie sú tu kôrky s ktorými treba súperiť. Nie je tu pripečená, chrumkavá krusta, ktorá by sa zarezávala do ďasien. Práve naopak.

Kráľovnou sendvičov je však šunka samotná. Nahriata chutí ešte lepšie ako v náreze, početné plátky navrstvené na sebe vytvárajú intenzívnu, plnú chuť. Je to sendvič, ktorý si spravíte raz a potom sa k nemu budete vracať.
Pozor však na jeho podstatu – šunku samotnú. Musí to byť naozaj kvalita, z ktorej po zahriatí nevyrazí šťava a pach priemyselného spracovania. Tá naša je jasnou voľbou.