Kokosová panna cotta rozjarí v klube ponurý večer

Je to svieži únik z prekúreného, pánskeho klubu. Kým v piecke vytrvalo praskajú polená blčiace zlatožltým plameňom, na stôl prichádzajú poháre s čímsi výnimočným. Dezertom bielym ako sneh a žiarivou, ovocnou polevou.

Všetko sa zrodilo akosi znenazdania – bez veľkých príprav a plánovania. Ak máte po ruke zopár šikovných vrecúšok z cukrárskeho sortimentu, môžete si byť istí, že vždy vyrobíte zázrak na počkanie. Dnešná kokosová panna cotta s malinami nie je výnimkou.

Čo majú spoločné kravské a kokosové mlieko? Ak ich postavíte bok po boku, presvedčíte sa o tom, že vôbec nič. Nebuďte zaskočení, ak z chladnej konzervy vydolujete iba pevnú, šedastú hmotu. Je to kokosový olej, ktorý spôsobil jej stuhnutie.

Preložte hmotu do rajnice, položte ju na chvíľu na varič a zmení sa na hladkú, krémovú smotanu. Miestnosť sa naplní vôňou kokosu a dobrodružstvo sa začína.

K 400 mililitrom kokosového mlieka v hrnci si pripravte 500 mililitrov kravského mlieka do nádoby, do ktorej vsypete dve vrecúška dezertu Panna Cotta od Dr. Oetker. Nič na tom, že sa prášok nechce v studenom mlieku rozpustiť. Miešajte ho, aby sa s ním aspoň trochu zosobášil.

Vo chvíli, keď mlieko s práškom prilejete do kokosovej hmoty, potrvá iba chvíľu kým sa všetko spojí. Miešajte to strunovým miešadlom ako puding a keď začne hmota hustnúť a vrieť, je to signál, že patrí do pohárov. Vysokých, na stopke, práve takých aké by ste očakávali v mliečnom bare.

Rad prichádza na maliny. Možno vyzerajú až príliš pekne na to, aby ste do nich zaborili vidličku. Inak sa vám však nepodarí vyčarovať tú božskú chuť. K roztlačeným malinám pridajte 50 mililitrov Tatratea 22%, čajovú lyžičku cukru a trochu ich premiešajte.

Do každého pohára patrí na snehobiely dezert primeraná dávka a jedna celá malina na ozdobu. A ak to troška zasnežíte šťavnatým, strúhaným kokosom, bude to priam dokonalé. Cítite tú chladivú sviežosť? Ak nie, dajte dezertu pár minút odpočinku vonku na chladnom parapete a ono to príde.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Elegantný zapaľovač na cigary nemusí byť drahý

Určite to poznáte. Jedna zápalka na rozohriatie tabaku, druhá zápalka na jeho...
Čítajte viac...

Pridaj komentár