Ak sa povie gin, fanúšikovia tohto jemného spiritu okamžite spozornejú. Ide o destilát, ktorý zažíva intenzívne obdobie priam renesančného znovuzrodenia. Uniformita anglickej ustrojenosti ustupuje do úzadia a do popredia sa dostávajú nové, svieže odtienky chutí a vôní.
Čím to je, že stáročná borievková klasika mení svoj charakter a ráz? Za všetkým hľadajte drobné remeselné pálenice a ich snahu využívať lokálne zdroje. Ak hovoríme o bylinách, koreninách a lesných plodoch, niet lepšej cesty ako použiť ich pri výrobe ginu.
Ochutnali ste už írsky gin Wild Burrow, ktorý má v ponuke obchodný reťazec Lidl? V belasej lekárnickej fľaši s korkovou zátkou sa ukrýva skvost, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.
Z najlepších surovín
Hoci gin radíme medzi destiláty, jeho výroba sa zvyčajne nezačína kvasením hospodárskych surovín. Pálenica kúpi z liehovaru najjemnejší z velejemných obilných liehov, aby ho obohatila kokteilom nových chutí a aróm.
Ak si v tejto chvíli predstavujete, ako sa vo vode a liehu lúhujú vrecúška s borievkami, koreninami, bylinkami, korienkami, citrusovými šupkami a lesnými plodmi, nie ste ďaleko od pravdy. Práve tu sa rodí jedinečný charakter lokálneho ginu. Všetko je však zložitejšie.
Starostlivo pripravený výluh neputuje priamo do fliaš ale do kotla, aby prešiel starostlivou, pomalou destiláciou. Práve tu sa opäť formuje chuť nielen liehu samotného, ale aj kokteilu chutí a aróm, ktoré sa stali jeho súčasťou.
So stratou úkvapu a dokvapu majster pálenice určí, ktorá časť destilátu poputuje k spotrebiteľom do fliaš a ktorá nie. Keď si gin vydýchne a zriedi sa s vodou, nafľaškuje sa aby si našiel cestu k nám – pre pôžitok a objavovanie nových chutí, vôní a charakteru.
Gin na objednávku
Tentokrát nemusíme pátrať po liehovare, v ktorom sa na objednávku Lidlu zrodil remeselný gin Wild Burrow. Destiluje sa v medenom kotli najjužnejšej pálenice na atlantickom súostroví, v írskom grófstve West Cork.
Rodinný podnik West Cork Destillers, zasadený v rázovitom, vidieckom prostredí nie je fabrikou, ktorá by v kolóne vyrábala destiláty v nepretržitej prevádzke. Trojica majstrov s hrdosťou na tradície a miestne zdroje pripravuje menšie várky ginov a whiskey, do ktorých sa snaží vniesť charakter kraja.



V prípade ginu Wild Burrow to znamená, že sa spolu s botanikmi porozhliadli po ostrove Rabbit Island, aby na ňom našli botanické zložky, ktoré by sformovali jeho jedinečnú chuť.
K borievke pridávajú koriander, angeliku lekársku, listy ostružiny, púpavu, ihličie borovice, vňať medvedieho cesnaku, fenikel a lupienky kvetov útesovca. Pridajte k tomu sviežosť pomarančovej a citrónovej kôry, tajný macerát ďalších bylín a receptúra je na svete.
To najdôležitejšie sa však deje v medenom kotli, ktorý si pre destiláciu navrhli majstri pálenice sami. Práve jeho klasické vyhotovenie pomáha vytvoriť komplexnosť chutí a vôní, ktoré pomaly odznievajú po každom dúšku.
Ako chutí Wild Burrow Irish Gin?
Reprezentatívna, lekárnická fľaša so štýlovou grafikou priam pobáda k tomu, aby ste preskúmali jej obsah. Poukazuje nielen na remeselnú výrobu, ale aj na miesto, kde sa gin zrodil. Hoci sa pre bezvýznamnosť na králičí ostrov možno nikdy nedostanete, súradnice a piktogramy bylín poukazujú na to, že vo vlnách Altantiku nie je len fádnym skalnatým masívom.
Gin je energický a výrazný bez ohľadu na teplotu servírovania. Pootočíte korkovú zátku, zatiahnete za ňu a fľaša zašteká uvoľnením podtlaku. V tej chvíli sa povetrie naplní prenikavou vôňou borievky. Čím pomalšie lejete číry spirit do degustačného pohára, tým viac stúpa opojný éter do povetria.
Vo vôni cítiť borievku, ako priam vrie v harmónii s iskrivou vôňou živice. Koriander formuje botanický ráz, postupným zahrievaním v ruke sa objavujú nové, kvetinové vône. Všetko je prenikavo svieže, bez prvkov neprimeranej ostrosti. Práve naopak – za silným prejavom sa ukrýva akási nevypovedaná jemnosť.
Prvý dúšok rozlieva na jazyku jemnú botanickú horkosť, pri ďalšom sa objavujú citrusové tóny na ktorých rozkvitá paleta lesných chutí. Borievky a ihličie sú výrazné a v dozvuku zostávajú v sladnúcej chuti po dlhý čas. Príjemné však je, ak sa s ďalšími dúškami začnú objavovať nové, doposiaľ nepoznané lúčne tóny. Bylinný charakter je kontrastný, rozložitý a mimoriadne hlboký. Je to gin, ktorého chuť si na prvé stretnutie zapamätáte naveky.
Počítať s ním môžete pri pôžitkárskom vychutnávaní, kde časom odhalíte aj jeho jemnú, pikantnosť. Akoby ste pomaly získavali cit pre cesnakové silice, ktoré sa uvoľňujú z jeho zelených byliek a kvetov. Vynikne však aj pri príprave miešaných nápojov, kde si zachováva svoj plný, chuťový profil.
A čo je na tomto gine najzaujímavejšie? Jeho chuť je tak hlboká, mocná a rozložitá, akoby ste cítili búšenie vĺn do skál pobrežia. Raz mocné s hĺbkou chuti, pod chvíľou zasa jemné, s rozložitým chuťovým profilom.
Írsky gin Wild Burrow (12,99€) z reťazca Lidl je vo formovaní svojho charakteru minimálne tak odvážny, ako slovenský Gin Gin. Ak sa vám zunovala uniformita anglických dry ginov a hľadáte chute, ktoré priam vychádzajú z lokálnych zdrojov, verte tomu že Wild Burrow sa vám zapáči. Pre vychutnávanie v klube, k posedeniu pri fajočke alebo aj do ploskačky na vychádzky v mrzutom počasí. Dodáva silu a prebúdza zmysly i keď ho ochutnávate iba po kvapkách.