Torta bez oslávenca? Každý deň je príležitosťou pre radosť

Vyzerá to, akoby mal niekto sviatok, ku ktorému si treba pripraviť vinš, gratuláciu alebo prípitok. Až o chvíľu sa ukáže, že všetko je úplne inak. Ak dostanete chuť na sladké, môže to byť i s náležitou noblesou.

Ako vyčarovať tortu, ktorá sa nepečie, nezdobí a netreba pri nej stráviť celé hodiny v napätí a strese? Ak poznáte grotesky s tortovými vojnami, možno už viete o čom je reč. O bezhraničnej jednoduchosti.

Čistý, tortový korpus kúpite v každom obchode s potravinami a to hneď v troch poschodiach. S dlhou trvácnosťou, pripravený na spánok v špajze. My si dnes vystačíme s jediným poschodím, na ktorom dokonale vynikne krémová náplň, čerstvé ovocie a želé.

Nebol by to však pánsky klub, aby sa v ňom nezablyslo i čosi pikantné, éterické, plné odležanej chuti. Ak vám v tejto chvíli prebehlo hlavou pomyslenie na brandy, ste naladení na našu nôtu.

Položte na podstavec tortový korpus, poriadne do neho votrite približne 85 mililitrov Karpatského Brandy Original a nechajte ho vydýchať. V medzičase vsypte do 200 mililitrov mlieka vanilkovú krémovú náplň od Dr. Oetker, pravý vanilkový cukor a pustite sa do šľahania.

Spočiatku sa nič nedeje. Postupne sa však mliečny krém začne plniť bublinkami, až kým nadobro nestuhne. Potrvá to približne tri minúty, kým si poviete, že je už pripravený na použitie – robustný, pevný, trvácny.

Krém patrí na korpus v rovnomernej tenkej vrstve tak, aby na bokoch zostali vyvýšené okraje. Niekedy ich robíme iba lyžicou, inokedy si na ne vezmeme cukrárske vrecúško. Práve tak ako dnes.

Kým krém dodá korpusu jemnosť, k vyváženiu patrí aj ovocná sviežosť. Vlejte do rajničky 250 mililitrov jahodového džúsu, prisypte do neho vrecúško červeného tortového želé Dr. Oetker a miešajte dovtedy, kým celá zmes úplne neprevrie.

Vlejte do nej 50 mililitrov brandy navyše a pustite sa do rýchleho zdobenia. Porozkladajte na krém jahody, vlejte ešte stále teplé želé pomedzi ne a ste takmer hotoví. Potrvá dve desiatky minút, kým želé stuhne k dokonalosti.

Nebojte sa toho, že teplé želé rozpustí krém, ktorý sa s ním začne miešať. Je to skôr úplne naopak. I keď je želé ešte stále teplé, už je vo fáze prvého tuhnutia. Tak poriadne miešajte, aby vám z rajnice nevypadla pri nalievaní väčšia porcia ako ste čakali.

Ako chutí tento sviatočný skvost, hoci sa za ním ukrýva len krátka príprava, ktorá nežiada vaše plné nasadenie? V mysli sa vrátite do časov, keď zákusky v cukrárniach mali ešte chuť.

Korpus presiaknutý spiritom sa rozplýva na jazyku, jemný nadýchaný krém tomu dáva mimoriadnu hĺbku a ak príde na želé, je ako pikantné prebudenie, ktoré postaví do pohotovosti všetky chuťové poháriky. Pripravte si túto výnimočnú tortičku i vy.

Written By
More from Milan Gigel
Nová radosť zo starej elektroniky
Čo majú spoločné notebooky, tablety a mobily? Niektoré z nich sú natoľko vydarené, že...
Read More

Pridaj komentár