Kráľovské lečo s klobásou? Pripravte si ho a vychutnávajte!

Je to priam kráľovská variácia na tradičné lečo s klobásou. V tomto prípade však nejde o žiadnu spontánnu improvizáciu zo zaváracieho pohára a zásob zo špajze. Sólo prenechávame grilu, čerstvej zelenine a mimoriadne chutným klobáskam.

Počuli ste už niekedy o čertici? Ak patríte k pravidelným zákazníkom podnikových predajní HSH, určite viete o čom je reč. Dnes necháme vyniknúť jej príjemné pikantné tóny po boku voňavej grilovacej klobásy so syrom.

Obe majú krásnu mozaiku, dokonalú štruktúru a vysoký podiel hydinového mäsa. My pridáme vonnú, údenársku štiepku, chuť sviežej zeleniny a bagetu zapekanú s pomarančovým maslom.

Žiadne veľké prípravy, len zážitok z varenia na grile. Všetko sa začína dymom, ktorý i napriek plynovým horákom naplní dvor. Drevenú štiepku zabalíte do alobalu, na balíčku vytvoríte zopár otvorov a položíte ho na rozpálený rošt.

Potrvá niekoľko minút kým obživne a začne sa z neho dvíhať vonný oblak dymu. Práve v tomto medzičase si nakrájate gril klobásu so syrom a klobásu čerticu pozdĺžne na polovice, aby ste ich zo spánku prebrali v grile k životu.

Voľte plameň nízky, aby ste nevypiekli všetok omastok v okamžitom kontakte s horúčosťou. Pomalé prehrievanie a jemné syčanie sú signálom, že všetko je ako má byť. Pekne črievkom nadol s pekným výhľadom na mozaiku rezu.

Medzičas patrí krájaniu zeleniny. Nebuďte prekvapení, že sme zámerne vynechali rajčiny. Cesnak, cibuľa a papriky vytvoria priam noblesnú kulisu, na ktorej chuť grilovaných klobások vynikne.

Nakrájate na plátky cibuľu a cesnak, prilejete k nim trošku oleja z hroznových semienok a na malom plameni grilu ich restujete do sklovita. Pozor, nejde o preteky. Uvoľniť sa musí cukor, ktorému nedovolíte prejsť do stavu karamelu.

Ku sklovitej cibuľke a cesnaku patrí balzamikový ocot, himalájska soľ a korenie štyroch vôní. Je to, akoby ste vytvárali neviditeľnú glazúru, ktorá je priam nabitá jemnou chuťou.

Za paprikami prichádza štipka tymiánu a po krátkom dusení aj pohár ľahkého, bieleho vína. My volíme Miliu z Frtus Winery pre jej jemnosť a buket, ktorý vytvorí so zeleninou harmóniu.

I od papriky čakáte, že stratí svoju chrumkavú neskrotnosť a stane sa príjemne mäkkou. Skôr, ako sa začnú oddeľovať šupky a objavovať opečené hrany, pristupujete k sobášu. Akému?

No predsa k ladeniu chutí. Zeleninový wok potrebuje chvíľu času na to, aby sa chute prepojili. Odstavíte ohrev, klobásky s wokom zostávajú v grile pod wekom a rodí sa nový zázrak.

Je to bylinkové maslo z pomarančovej kôry, soli a petržlenovej vňate. Vezmete dlhú, francúzsku bagetu, počastujete ju sériou zárezov a do každého z nich patrí porcia voňavého masla.

V alobale potrvá na grile približne 3-4 minúty, kým sa striedka prehreje a rozpustené maslo sa vpije dnu. Za všetkým hľadajte prácu pary, ktorá sa v horúčosti roštu uvoľňuje z cesta a stúpa nahor.

Teraz je už všetko pripravené. Klobásky ukladáte na zeleninu, bagetu krájate na porcie a všetko odchádza z grilu priamo na servírovacie taniere. Cítite tú prenikavú vôňu, ktorá sa ponáša na všetko možné len nie na lečo?

A zacítili ste aj karibské tóny pomarančov, ktoré v chladnom povetrí priam prenikajú do nosných dierok, aby vás povzbudili do jedla? Obed je pripravený, ide sa ochutnávať.

Ako chutí kráľovské lečo? Čaká vás príjemná pikantnosť klobások, zachytíte jemné tóny tučného syra a keď sa vám ústa naplnia chuťou mäsa, štafetu prevezme zelenina – sladká, jemná, svojim spôsobom krémová keď ju rozdrvíte medzi zubami.

Príjemný kontrast prichádza s pečivom. Petržlenová vňať, pomaranč, soľ? Buďte si istí, že je to kombinácia ktorá funguje. Priam rozihrá chuťové bunky, aby ste si chuť klobások vychutnali ešte väčšmi.

Milia z vinárstva Frtus je už len kráľovskou korunou, ktorá dá tomu všetkému ten správny ráz a atmosféru. Nenechajte na seba čakať. Pripravte si kráľovské lečo s klobásou i vy.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Čajové sendviče – pôžitok na dve zahryznutia

Je to chutné občerstvenie, kdesi na polceste medzi jednohubkami a obloženými chlebíčkami....
Čítajte viac...

Pridaj komentár