Chrumkavé crostini sa nerozmočia ani neoschnú

Jednohubky a očká sú klasikou osláv, večierkov a klubov. Stačí však drobná zmena pri ich príprave a razom sa fádny kus pečiva s jednoduchou oblohou môže zmeniť na lákavú delikatesu. Nahrejte gril, rozpáľte rúru.

Ak príde na crostini, netreba vám pátrať v kulinárskych encyklopédiách a etnografických almanachoch po ich pôvode. Všetko sa začína v dávnom stredoveku, keď boli plátky chleba a pečiva nad každý tanier. Naložte na ne akýkoľvek krm a jesť môžete hoci aj na poli pri práci.

So šunkou i nárezom

Môžete si pripraviť desiatky omáčok, zelenín, syrov a byliniek – bez dobrej šunky či nárezu to nikdy nebude ono. Práve z jemne upraveného mäsa pochádza všetka tá úžasná chuť, ktorá v intenzite a šťavnatosti kontrastuje s krehkosťou pečiva.

Priam kráľovskou voľbou je Kniežacia kuracia šunka špeciál od HSH, príjemne šťavnatá je ich Hydinová šunková saláma údená a pastvou nielen pre oči Hydinový nárez Tatran. S poctivou receptúrou a kvalitou mäsa vyčaria kulinársky pôžitok, ku ktorému sa budete chcieť vracať znova a znova.

Kým sa však pustíte do vrstvenia, miešania chutí a zdobenia, čaká vás to najhlavnejšie. Premeniť šikmé, približne centimeter hrubé rezy čerstvej bagety na crostini.

Rozložíte ich na pečiacom papieri na plechu, potriete olivovým olejom a v rúre zapečiete do zlatohneda. Je to akoby ste vytvárali novú, trvácnu kôrku, s ktorou sa celá kuchyňa naplní vôňou pekárne.

Či pridáte cesnak, balzamikový ocot alebo bylinky na prvý skus, to je iba na vás. My dnes pracujeme s čistými, prírodnými chuťami, takže pečivo chceme mať úplne neutrálne.

1. Pesto a parmezán

Jednoduchšie to už byť nemôže. Na pečivo nanesiete výdatnú vrstvičku bazalkového pesta, naň nastrojíte zložený plátok Kniežacej kuracej šunky špeciál, na každú z nich položíte dve hoblinky parmezánu a štvrť zaručene sladkej cherry rajčinky.

I keby ste všetku svoju pozornosť venovali plánovaniu večierka pri kartách a nie príprave týchto crostini, verte že všetko ide akosi samo. Pesto sa vo svojej jemnosti z príborového noža samo roztiera do plochy, ba i šunka má talent tvoriť pekné tvary.

Čo vás čaká pri prvej ochutnávke? Zaručene chrumkanie, chrumkanie, chrumkanie. A hneď za ním intenzívna chuť Stredomoria, ktorá sa nesie na výdatnej, šťavnatej šunke. Takej, čo sa okamžite prejaví chuťou na jazyku.

2.Olivová tapenáda a syr s bielou plesňou

Kým bazalkové pesto má širokú, komplexnú chuť, olivová tapenáda je mimoriadne priamočiara a skromná. Vsypete do minisekáčika niekoľko olív s trochou šťavy, zakvapnete ich olivovým olejom a spustíte pohon. Rotujúci nôž ich v priebehu sekúnd rozbije na hrubšiu pastu.

Na každý kus pečiva patrí tapenáda, zrolovaný plátok Šunkovej hydinovej salámy údenej a k tomu plátok zrejúceho syra s bielou plesňou a celá oliva ako bonus.

Aj tentokrát sa na vás pri ochutnávke vyvalia tóny Stredomoria, teraz však v úplne inom garde. Všetko je harmonicky jednoduché, upriamujúce vašu pozornosť na použité suroviny. Nepokazte si to bylinkami, nechajte vyznieť kvalitu surovín tejto jednoduchej oblohy.

3. Mozzarella, špenát ,rajčina

Áno, možno tu ide tak troška aj o hru s farbami a výzorom. Pri každom zahryznutí vás však očakáva explózia chutí, ktoré si zapamätáte na večnosť. Máte radi čerstvé, špenátové lístky?

Tento raz príde priamo na pečivo Kniežacia kráľovská šunka špeciál, za ktorou prichádza lístok špenátu, rozkrojená cherry rajčina a na každú z nich i čiapka z mini mozarelly.

Bez masla, taveného syru alebo krému podspodok? Zahryznete a okamžite pochopíte. Namiesto chlebíčkového banketu sa koná ochutnávka kontrastu chutí, ktoré preštartujú vaše utlmené zmysly. Šunka je kráľovnou, ktorá dominuje celej tejto zostave. A to bez konkurencie.

4. Ricotta, hydinový nárez, prepeličie vajíčko

Za každým kontrastom má prísť harmónia a súzvuk. Držíme sa toho aj my pri príprave crostini na dnešný večer. V tejto podobe príde na pečivo ricotta, zrolovaný plátok hydinového nárezu Tatran, prepeličie vajíčko uvarené natvrdo a rez uhorky s paprikou.

Zostava je to na prvý pohľad až príliš jednoduchá. Ak sa však zahryznete do pripraveného sústa, prepadne vás súboj štruktúr a chutí, ktoré sa každým novým zahryznutím čoraz intenzívnejšie premiešavajú.

Držte sa soli, ktorá precíznym dávkovaním formuje dosiahnutý výsledok. Ricotta a vajíčko budú nosičom, chrumkavé zrniečka zasa stimulom. Nenechajte si to ujsť.

5. Gorgonzola a oriešky

Nie je na tom nič zvláštne, že sa pri každom chode obraciame na úplne odlišnú podobu syra. Podobné to bude i teraz s gorgonzolou, s ktorou sa pri natieraní pečiva pre jej lepkavosť budete musieť trošku pozápasiť.

Podobné je to s lieskovcami, ktoré treba zručne nasekať na drobnejšie kúsky tak, aby neuskočili všade naokolo. Takže Gorgonzola, drvené lieskovce a plátok hydinového nárezu Tatran ku ktorému sa prikmotrí lístok zeleného šalátu?

Nevyhovárajte sa na slabé zuby, a nezľaknite sa sekaných orechov. Uvidíte ako pekne to zapasuje v neočakávanej šťavnatosti zrelého syra. Čím dlhšie ho necháte postáť na teple, tým bude mocnejší.

6. Sušené rajčiny v oleji a citrón

A čo trocha rafinovanej pikantnosti, ktorá nemá nič spoločné s pálivými papričkami? Vylovte z oleja sušené rajčiny, nasekajte ich na kúsky a rozložte na pečive.

Teraz pridajte plátky Šunkovej hydinovej salámy údenej a malý rez zrelého citróna. Vyzerá to až príliš nevšedne a odvážne? Pustite sa do toho a objavíte chuťový trik.

Opäť ide o kontrast chutí, a hru kyselín a tukov. Pozor však na každé sústo na ktoré siahnete, olej z rajčín sa snaží cez póry pečiva unikať každou novou cestou. A to i na vašu košeľu a nohavice.

Crostini nemusia byť oslavou chutí Stredomoria a občerstvením, ktoré nič netratí na svojej čerstvosti ani po niekoľkých hodinách servírovania na pulte. Ak sa s nimi zoznámite, neváhajte siahnuť po akejkoľvek oblohe.

Šaláty s majonézou však nechajte bokom, pre tie sa nájde iná príležitosť.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ako chutí paradajková šťava z farmy Babindol?

Znie to až príliš jednoducho. Naoberáte zo skleníka dokonale zrelé rajčiny, v...
Čítajte viac...

Pridaj komentár