Banánové mafiny s čokoládovým krémom a rumom

Je to kulinársky zážitok, pri ktorom máte pocit akoby ste sa ocitli na dovolenke v Karibiku. Povetrie sa naplní vôňou zrelých banánov a vašimi zmyslami lomcuje prchavý éter rumu.

Akoby ste zavítali kamsi na Jamajku, kde v stánku s občerstvením vybalili koláčiky z miestnych surovín. Ak patríte medzi tých, čo si nenechajú ujsť hutný, banánový chlebík, tieto šťavnaté mafiny s ľahučkým krémom si vás nadobro získajú.

A čo je na tom najlepšie? Príprava je mimoriadne rýchla a jednoduchá, takže kým si uvedomíte, že ste čosi robili, už servírujete horúcu dobrotu v jedálni na stôl.

Všetko sa začína pri banánoch, ktoré musia byť úplne zrelé. Vezmite tri či štyri, stiahnite z nich šupky a popučte ich vidličkou na kašu. My sme navážili 450 gramov banánovej hmoty, takže ak chcete byť presní, pomôžte si vážením.

K banánovej hmote patrí jedno vajíčko, 75 gramov zmäknutého masla a 50 mililitrov dobrého rumu. Hoci od začiatku tvoríme atmosféru Jamajky, náš rum pochádza z ostrova Mauritius. Rum Blue Stamp má výraznú orieškovú chuť a sladký profil, ktorý dokonale ladí s našim zámerom.

Všetko dôkladne premiešajte v miske vidličkou a hoci sa zdá, že hmota nemá náladu zmeniť sa na jednotnú, všetko sa jej nateraz prepáči. Sme iba na začiatku prípravy.

V samostatnej miske zmiešate 100 gramov hladkej a 100 gramov polohrubej múky, ku ktorým pridáte dve čajové lyžičky kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr. Oetker a dve vrecúška trstinového cukru s rumovou arómou rovnakého výrobcu. Práve táto prísada sa postará o to, aby chuť Karibiku zmocnela.

Sypkú zmes postupne prisypávate do tekutej, až kým nevznikne polohusté, liate cesto. Kým si dve-tri minútky vydýchne, na vás zostáva už iba vymastenie formy. Každý z tucta priečinkov vytriete bravčovou masťou a vysypete polohrubou múkou.

Cesto vám vystačí na jednu plnú dávku s tým, že do každého oddelenia uložíte 2 kopcové, polievkové lyžice cesta. Netrápte sa s jeho zahladzovaním či vyrovnávaním, o všetko sa postará horúčosť v rúre.

Pri teplote 170 °C vám pečenie zaberie približne 20 minút a budete pri tom vidieť, ako po celú dobu v kyprom korpuse bublinkuje rozpustené maslo. Ustupuje pare, ktorá sa uvoľnila z banánov.

Kráľovskou korunou každého mafinu bude krém. Ten si pripravíte v medzičase, kým vyklopené koláčiky nevychladnú. I tento krát sa snažíme o to, aby sme zostali vo veselej, rumovej atmosfére.

Na krém potrebujete 180 mililitrov mlieka, do ktorého vsypete čokoládovú, krémovú náplň Dr. Oetker. Po dôkladnom vyšľahaní k nej prilejete 50 mililitrov rumu a ešte chvíľu pretrasiete metličkami.

Finále prichádza spontánne, bez ohlásenia. Na každý mafin z vrecúška vytlačíte krém, do neho dáte plátok banánu, dvojlístok mäty a kokteilovú čerešničku. A ak máte servírovacie košíčky, smelo siahnite aj po nich.

Vo chvíli, keď necháte na jazyku rozplynúť jediné sústo tejto dobroty, smelo zatvárajte viečka a rozvírte fantáziu na plné otáčky. Aromatická hra rumu, zrelých banánov a trstinového cukru vás vynesie do nebies, priamo na čokoládové obláčiky krému. Neveríte?

A aby ste pri slávnosti nezostali iba pri tomto výbornom zákusku, nezabudnite ku každej porcii pridať aj degustačný pohárik s vašim obľúbeným rumom. Je to ako párovanie chutí, vďaka ktorému v prémiovom spirite ešte väčšmi vyniknú jeho ovocné a vanilkové tóny tropického zrenia.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ochutnali sme veršované cuvée Ona – rosé by Pavelka

Sú chvíle, keď máte pocit, že sa deje niečo výnimočné. Nevšedný moment...
Čítajte viac...

3 komentáre

  • Zajímavá kombinace, proč ne. Uvažuji, že vyzkouším. Každopádně by mě zajímalo, zda je tento rum ten samý, co se u nás v Česku prodává jako Blue Mauritius Gold. A pak mám ještě jeden dotaz. Pod muffiny máte na prvním obrázku takové pěkné rozetky s ornamentem. Víte, kde jste je koupil? Přesně tyhle sháním už delší dobu a nevím, kam na ně. Zahlédla jsem je kdysi v jednom baru a od té doby mi nedají spát. Z jakého jsou materiálu?

Pridaj komentár