Eclesia´s Pipes – fajky s príbehom, ktorý musíte zažiť

Je to únik z koloritu všedných dní, pri ktorom sa ocitáte vo fajkárskych dumách. Otvoríte škatuľku s vonným tabakom, starostlivo ho natlačíte do hlavičky fajky a keď sa pod horiacou zápalkou rozsvieti žiara uhlíka, ľahučký oblak dymu začne napĺňať vaše bezprostredné okolie.

Tento krát je však všetko akési iné. Mäkké a tlmené, s hrejivou atmosférou nových pocitov. Aké to je, ak sa vám do rúk dostane fajka z tvorby Pavla Holuba, ktorý zasvätil svoje remeselné umenie legendám Tolkienovej Stredozeme? Od vianočných dní zbierame postrehy a pocity, aby sme sa o ne mohli s vami podeliť.

Mäkký pôvab dreva

Poznáte to tlmené cinknutie, ktoré sa ozve keď sa zuby oprú do vulkanitového alebo akrylového náustku fajky. Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale ste tým do hĺbky presiaknutí. Je to ako spätná väzba, ktorá vždy nesie inú správu – Fajka je na mieste, môžeš ju pustiť z ruky. Prichyť ju mocnejšie, treba ti rozťahať žiaru uhlíka. Uvoľni zuby, veď ten náustok prehryzneš!

Hoci všetky fajky nesú rovnaké posolstvá, každá z nich to robí odlišne. I preto siahnete raz na buldoga a inokedy na bentku alebo čitárku. Teraz je však všetko nové, nepoznané. Tlmená väzba dreva a jeho všadeprítomná mäkkosť, akoby vnášali do fajkárskej dumy jemnosť a pohodu.

Vyskakujete z príjemnej rutiny a opäť objavujete všetko od začiatku. Prechádzate prstami po hladkom náustku, voľkáte si nad príjemnou ľahkosťou fajky a ak príde na zahryznutie, zrazu ste plní jemnosti a citu. Veď ani ceruza nie je v dielni na to, aby ste ju pri práci poobhrýzali ako bobor.

Prejde týždeň, mesiac, kvartál a stále je to rovnaké. Vytráca sa prekvapenie, avšak prehlbuje sa vaše snívanie. A práve o pohode fajkársky koníček je.

Pre pôžitok jemných chutí

Pri drevenom náustku sa i koreň vresovca z ktorého je vyrobená hlavička javí byť vrcholom húževnatosti. Cítite to v štruktúre povrchu, chlade dotyku, zvuku ktorý vydáva drevo pri pohladení, ba i pri povrchovej úprave. Dva príbuzné materiály z prírody a každý z nich je svojský.

Drevo, to nie je iba vec remeselnej zručnosti, dizajnu a dostupnosti materiálu. Je to aj stratégia, ktorá formuje vlastnosti vonného dymu z tabaku. V predĺženom, drevenom náustku sa neochladí tak mocne, ako v akryle čitárky s hliníkovým chladičom.

Na druhej strane zasa drevo prijme do seba zvyšky pary, ktoré už do seba nevládal pojať briar, z ktorého je vyrobená hlavička. Dym tak naberá nový, doposiaľ nepoznaný charakter, z ktorého čítate nové nuansy.

V dôverne známych tabakoch objavujete nové chute a vône, ktoré doposiaľ možno poznali iba tí, ktorí pasívne sedávali vedľa vás. A ak sa rátate k tým, čo majú zbierku tabakov, v ktorých sa snažia odhaliť stále čosi nové, je táto fajka pre vás priam ako určená.

Dokonalá geometria

Prehnutia, oblúky, zaoblenia a krivky – to všetko hrá pri tejto fajke tak mocnú harmóniu, že chvíľami pochybujete o tom, či je v sile človeka napodobiť ich bez šablón, náročného rysovania a výpočtov a práce s kružidlom.

Akoby nešlo o fajčiarsku potrebu, ale umelecký predmet pri ktorom je na prvom mieste dokonalosť priebehu línií. Nadväzujú na seba s takou istotou a plynulosťou, že sa na svet okolo seba začnete pozerať tak trochu odlišne – harmonicky.

Nič nie je strojené za hranice funkčnosti fajky. Nenájdete tu žiadny kus materiálu naviac. Ba zdá sa, akoby hra tvarov chcela pokoriť i nepísané pravidlo, že vývrt kotlíka je vždy kolmý na vrchný lem hlavičky. Spočiatku sa obávate toho, že bude obhárať nepravidelne, postupne však prichádzate na to, že šlo o zbytočné obavy.

Tak ako sa vám fajka vyjaví v prvý deň, rovnako na vás bude pôsobiť i s odstupom času. Pri ochutnávke rumov, pri dobrej knižke a možno aj pred filmovým plátnom. Vo chvíľach pôžitku a oddychu.

Podľahol svojim snom

Ak poznáte príbeh Pavla Holuba iba cez ikonické obrázky jeho fajok na Facebooku, určite vás prekvapí, že sa  tomuto remeslu venuje ešte len tretí rok. Všetko, čo sa v minulosti naučil o práci s drevom využil pri svojom fajkárskom snívaní – od rutinného stolárstva, cez rekonštrukcie historického nábytku až po drevorezbu.

Inšpirovaný Tolkienovými príbehmi zo Stredozeme a nemenej vydareným spracovaním dvojice filmových trilógií si vyrobil prvú fajočku pre seba. Nedokázal podľahnúť prosbám svojich priateľov a známych – takže bez toho aby si čokoľvek uvedomil, skočil do fajkárskeho remesla naplno.

Vyrobiť z prírodných materiálov polotovar popri práci v stolárskej dielni je iba začiatkom jeho tvorby. Kresba a charakter dreva mu napovedia ako na to. To hlavné prichádza vo chvíľach voľna v domácej dielničke, kde s vrodenou precíznosťou ladí tvary, dobrusuje a leští povrchy, morí, rustikuje, voskuje a sníva svoj sen.

Je svojim spôsobom umelec, pretože Tolkien nám toho o fajkách v Stredozemi priveľa neprezradil. Hoci veľký priestor venoval tabaku a fajkárskym pôžitkom, samotné fajky nechal takpovediac na okraji. Raz spomenie kratučkú, Gandalfovu fajku z hliny, inokedy zasa Bilbovu dlhú drevenú, ktorá mu siaha takmer po chodidlá.

Píše nové príbehy

Tá rozmanitosť dizajnov, tvarov a zdobení, ktoré vidíte na jeho fotografiách pochádza z jeho fantázie. Z charakteru vypovedaných i nevypovedaných príbehov, z rázovitých autorských popisov kraja, ľudí a ich charakterov. Ak sa popri obrázkoch vždy objaví i krátky fragment popisujúci ich príbeh, je to iba zlomok toho, čo muselo prebehnúť  Pavlovou mysľou pri výrobe.

O tom, že jeho umelecký cit nekončí pri dreve a fajkách vidno aj na snímkach, ktorými svoju tvorbu dokumentuje na internete. Kompozície z prírody priam dýchajú atmosférou pohody, možno práve takej akú zažíva s fajkou medzi zubami pri fotografovaní.

Zastavte sa aj vy, natlačte tabak do niektorej z jeho fajok a snívajte svoje vlastné sny. Možno v sebe nájdete talent, ktorý by inak nevykvitol. Práve tak ako je tomu v tomto prípade.

Written By
More from Milan Gigel
Ugrilujte si v „kolotoči“ čertovsky dobré zemiaky
Máloktorá grilovačka sa zaobíde bez toho, aby ste s jasnými plánmi navštívili svojho...
Read More

Pridaj komentár