Sencor SBG 6031 SS – aj gril môže “myslieť”

Prenikavá vôňa, intenzívna chuť a mimoriadne rýchla tepelná úprava. Ak príde na elektrické grily, v kuchyni dokážu príjemne prekvapiť. Namiesto toho, aby ste svoju pozornosť sústredili na zdĺhavé pracovné postupy a prísne rozpisy surovín, všetko je hlavne o surovinách.

Aké to je, ak gril nie je iba pasívnym pomocníkom, ktorý sa spolieha na vašu zručnosť? Zoznamujeme sa v našom klube s inteligentným kontaktným grilom Sencor SBG 6031 SS, ktorý vďaka zabudovaným senzorom a tabuľkám vie, kedy je steak hotový.

S citom pre teplotu a čas

Uvidíte to po prvýkrát a okamžite sa vám to zapíše do pamäte. Položíte na rozohriaty rošt kačacie prsia s kožou, zaklopíte veko a kliknete na gombičku. Od tejto chvíle sa z pasívneho grilu stáva múdry pomocník.

Pomocou senzora v kĺbe zmeria hrúbku mäsa, v tabuľkách surovín si vyhľadá časy grilovania a s odpočítavaním časomiery upozorňuje na mieru prepečenia. V tejto chvíli je kačací steak krvavý, teraz je napoly hotový a v tejto chvíli už dokonale prepečený – postupne hlási.

Je iba na vás, v ktorej fáze veko grilu otvoríte, aby ste servírovali. Naložíte na rošt ďalšiu a ďalšiu dávku, vždy s jednotným výsledkom. Páči sa nám, že automat sa vždy postará o rovnaký kulinársky pôžitok. Bez ohľadu na veľkosť porcie, bez ohľadu na to či sa ku grilu postavíte vy alebo ktosi iný.

Automat si rozumie s plátkami slaniny, hydinovým mäsom, údeninami, bravčovými a hovädzími steakmi, ale aj s mletým mäsom. A to i napriek tomu, že my varíme na Slovensku a automat na objednávku kórejskej firmy programovali v Číne. Nie vždy sa to vydarí tak dobre, ako v tomto prípade.

Skladný, avšak štedrý kapacitou

Ak ste zvyknutí na priestrannosť roštov záhradných grilov, v tomto prípade bude vaše postávanie pri rozhorúčenej platni skromnejšie. Na vrúbkované, nelepivé rošty s rozmerom 25×31 centimetrov sa vmestia dve, tri či štyri porcie mäsa s tým, že v ďalšom kole pokračujete s ďalšími.

Výrobcovi sa podarilo dosiahnuť príjemný kompromis, ktorý funguje. Gril na stole, pracovnej doske alebo kuchynskej linke nezaberá priveľa miesta a súčasne na ňom dokážete pripraviť hostinu pre veselú spoločnosť.

Keďže teplo preniká do surovín z oboch platní súčasne, grilovanie je mimoriadne rýchle. Oba rošty sú navyše v pevnom kontakte s mäsom, takže teplo preniká dotykom, bez toho aby sa muselo sálaním dostávať do hĺbky.

Ani oslava s tuctom priateľov po boku členov domácnosti nie je pre tento gril priveľkou výzvou. Stačí len zapnúť odsávač pár alebo pootvoriť oblok a kulinárske dobrodružstvo sa rozbehne na plné obrátky.

Paralelogram si okamžite obľúbite

Poznáte tie grily, ktoré sú ako neskrotná kniha? S pántom v zadnej časti sa pokúšajú vytlačiť každé sústo von, pretože pri pánte je vždy menej miesta ako vpredu. Sú ako sendvičovač alebo staručký panini lis, ktoré chcú zo všetkého vytvoriť tenkú a súrodú placku.

Pri tomto modeli vás čaká paralelogram. Ak ste nikdy pánty grilov neskúmali, potom by ste si ich mali bližšie obzrieť. Tieto sú navrhnuté tak, aby boli rozpálené dosky vždy rovnobežné – s rovnakou hrúbkou škáry v prednej i zadnej časti.

Znamená to, že namiesto toho aby pánt spájal obe polovice, vrchná časť je zavesená za stredovú časť na rukoväti. Vďaka tomu kopíruje kontúry steaku po celej jeho ploche. A práve v tejto časti sa ukrýva i senzor, ktorý odmeria hrúbku surovín.

Bok po boku, za stolom

Sú momenty, keď  nechcete stáť pri grile, kým zvyšok domácnosti sedí za stolom. Sú to chvíle víkendových rán, keď každý griluje tak trochu za seba. Položíte gril doprostred stola, naplno ho otvoríte a od tejto chvíle pred sebou vidíte jedinú grilovaciu plochu – avšak s dvojnásobnou plochou.

Práve na ňu si každý uloží svoju raňajkovú porciu, ktorú si opečie podľa svojho gusta. V manuálnom režime si upečiete svoj vlastný burger s opekanou cibuľou a rozpusteným syrom. Alebo si pripravíte volské oko a opečiete slaninku. Veselo bude aj pri lievancoch z kysnutého cesta.

A ak príde na kúsky marinovaného mäsa či rýb, alebo tematický večer na tému stredomorských „tapas“, popustíte uzdu fantázii a vôňu bylinkám. To všetko v komornej atmosfére prestretého stola, bez toho aby sa ktokoľvek z členov domácnosti cítil byť bokom.

Spoľahlivý a rýchly

Postupom času prichádzate na to, že mnohé veci, ktoré ste doposiaľ pripravovali na panvičke upečiete s ešte väčšou radosťou na grile. Naplníte šampiňóny a hneď máte s čerstvým pečivom slávnostné menu, k poobednejšiemu turnaju v bedmintone.

Až po čase postupne prichádzate na to, že gril vás priam motivuje odložiť panvičku bokom. Výhrevné špirály sú zabudované priamo v ohrevných doskách z duralu, takže teplo preniká do kontaktnej plochy okamžite.

Svedčí o tom aj 2100-wattový príkon, ktorý nevyťaží váš elektrický okruh až na doraz. Zo skúseností vieme povedať, že ak by bola špirála voľne uložená pod kontaktnou plochou, pre rovnako rýchly nábeh by ste potrebovali ďalších 900 wattov naviac. Len pre rýchly štart, aby ste nemuseli vyčkávať na zahrievanie neprimerane dlho.

Údržba do pohody

Nik nepočíta s tým, že sa budete k tomuto grilu správať odlišne ako k tomu na terase. Plán je jasný – vytiahnete z grilu rošty, vložíte ich do umývačky riadu a je po starosti. Rovnaké je to aj so zbernou nádobou na kvapkajúci tuk.

Necháte ho stuhnúť, vytriete ho do novín a samotnú nádobku vyčistí umývačka riadu. Je to bez povinností a času naviac. Na vás zostane už iba vyvetrať a poutierať kovový kryt a rukoväť, aby sa spolu s podsvietenou klávesnicou leskli ako pri kúpe.

Do kuchyne i na terasu

Nie je nutné, aby ste pri grilovaní zotrvali iba v kuchyni. Presunúť sa môžete kamkoľvek, kde je v dosahu grilu elektrická zásuvka alebo predlžovačka. Vychutnáte si lenivý večer v záhradnom pavilóne, oddáte sa lúčom jarného slnka na terase.

Dobrou správou je, že rýchlosť tepelnej úpravy sa nemení, pretože vietor nenaruší prenos tepla z platní do surovín. Sú predsa v plnom, aktívnom kontakte, nespoliehate sa iba na sálanie tepla, ktoré vo veternom dni bez poriadneho veka nefunguje.

Sencor SBG 6031 SS (120,00 €) je dobre stavaný kontaktný gril, pri ktorom záleží viac na čerstvosti a kvalite surovín, ako na vašej schopnosti grilovať. Stačí ak navolíte režim zabudovaného automatu, a ten podľa množstva surovín a žiadaného stupňa prepečenia sám stanoví teplotu a čas potrebný na tepelnú úpravu. Gril má kapacitu ktorá bohato pokryje potreby i početnej domácnosti, rýchly nábeh teploty, ale aj bezproblémovú údržbu v automatickej umývačke riadu. Naplňte ho a o zvyšok sa postará váš hlad.

Written By
More from Milan Gigel
Kubánsky sendvič zamestná gril iba na chvíľu. Ochutnajte ho.
Vraví sa, že dokonalejší sendvič na grile nevymyslíte. Buď do bodky dodržíte...
Read More

Pridaj komentár