Citrónová bábovka s polevou rozjasní každý deň

Je to legendárna ikona, ktorá je oslavou domáceho pečenia. Ľahká a nadýchaná, mimoriadne jemná a kyprá zároveň. Len ťažko si bez bábovky možno predstaviť spoločenské posedenie pri šálke kávy alebo čaju.

Každá rodina má svoj osvedčený recept, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu. Dvojfarebná, maková s hrozienkami, rumová, pomarančová či z kysnutého cesta pre víkendové raňajky? Nikdy neviete povedať, ktorá z nich je najchutnejšia.

Čo by ste povedali na vôňu vanilky, rozmarnú chuť citrónovej kôry a svieži, citrusový likér Triple Sec? Upečte si s nami citrónovú bábovku s polevou, ktorá rozjasní i ten najpochmúrnejší deň.

Vytiahnite zo špajze 6 veľkých vajíčok, 300 gramov polohrubej múky,  250 gramov kryštálového cukru a olej, aby sa zohriali na izbovú teplotu. Zájdite do barovej skrinky po fľašku likéru Triple Sec, pohľadajte v kredenci kypriaci prášok, vanilkový cukor, citrónovú kôrucitrónovú polevu Dr. Oetker.

Tak ako je krátky zoznam surovín, rýchla bude aj príprava. Predhrejte rúru na 180 °C, vymastite formu a vysypte ju múkou. Od tejto chvíle je všetka starosť na pleciach kuchynského robota. Ako zamiešať dokonalé cesto?

V miske vyšľaháte sneh z bielkov, a dôkladne do neho zamiešate kryštálový a vanilkový cukor. Na prvý pohľad jemný sneh plný drobných bubliniek získa lesk a stane sa trvácnym. To je čas na primiešanie žĺtkov – jeden pekne po druhom.

Do nadýchanej žltej hmoty pridajte lyžičku citrónovej kôry Dr. Oetker, 100 ml slnečnicového oleja a 75 mililitrov likéru Triple Sec. Zvoľte na robote pomalú rýchlosť miešania, aby sa riedke suroviny rovnomerne zapracovali do vaječnej hmoty.

Po častiach prisýpajte 300 gramov polohrubej múky, do ktorej ste vopred rozmiešali čajovú lyžičku kypriaceho prášku. Dokonalé cesto je na svete, teraz vám už len stačí preliať ho do vymazanej formy.

Prednosťou tohto postupu je, že kuchyňa zostane čistá a prázdna – zašpinili ste len pracovnú misku robota, šľahaciu metlu a stierku.

Pečenie žiada približne 50 minút času, nie viac. Inak by sa cesto presušilo. Či je už hotové zistíte vpichnutím ihlice alebo špajdle. Ak zostane čistá, cesto je prepečené až do stredu. Bábovku vyklápajte ešte za horúca, aby ste ju mohli výdatne preliať likérom Triple Sec z oboch strán – vrchnej i spodnej.

Do prípravy citrónovej polevy Dr. Oetker sa pustite až po chvíli, keď bábovka trochu vychladne. Obsah vrecúška vmiešate do 2 polievkových lyžíc vody a vyzdobte ňou rebrovaný povrch. Poleva s odparujúcou sa vodou rýchlo stuhne a zmocnie.

Slávnostný ráz dotvoríte plátkami citróna a čučoriedkami, ktoré poukladáte navrch. Ako chutí citrónová bábovka s polevou? Verte tomu, že lepšiu ste doposiaľ nejedli.

Za všetkým hľadajte nielen silnú arómu kvalitnej kôry, ale aj mocný likér, ktorý prechádza jemným korpusom v celej svojej výdatnosti. A ak si nalejete za pohárik k pripravenej porcii, užijete si ho dvakrát.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Džem z klobásy, cibule alebo slaniny? Ochutnali sme Dzivočinu

Keď sa pred dvomi rokmi objavili na internete obrázky džemov s priam...
Čítajte viac...

Pridaj komentár