Už nikdy nekupujte nový notebook

Otvoríte škatuľu, vybalíte novučičký notebook a nahráte si do neho všetky svoje dáta. Od tejto chvíle, akoby bolo všetko rýchlejšie, svižnejšie a spoľahlivejšie.  Tešíte sa z nového dizajnu, lepšieho displeja, dlhšej výdrže, ale aj tichšieho behu. Akoby ste vkročili do nového desaťročia.

Hoci to znie ako chvíľa príjemnej pohody, v skutočnosti to môže byť jedno z najhorších rozhodnutí, aké ste mohli spraviť. Tie najlepšie notebooky nájdete za najlepšie ceny v digitálnom nebi. Vravíte, že ste o ňom nikdy nepočuli?

Výrobcovia čipov spomalili tempo

Dnes je to už iba spomienka na rušné časy prelomu milénia. Každé dva roky revolúcia vo výkone čipov, každé dva roky nový operačný systém. Kým stolové počítače zostarli vždy s príchodom novej generácie, notebooky strácali svoj výkon a výdrž takmer pred očami. Rovnako rýchlo v podnikoch, školách i domácnostiach.

Posledné desaťročie je však iné. Nové čipy sú každoročne iba o málo rýchlejšie ako tie predošlé. Ak sa čosi mení, je to skôr ich úspornosť ako dôležité funkcie. Stratili sa aj nálepky, ktoré upozorňujú na to, že na trh prišlo čosi nové. Menia sa modely notebookov, stávajú sa ľahšími. Nárast výkonu, akoby sa zastavil.

Technológie nikdy nenapredovali tak nenápadne, ako v posledných rokoch. A to prináša svoje výhody.

Pre podniky bez kompromisov

Veľké banky, poisťovne a podniky nikdy nekupujú spotrebiteľské notebooky. Všetko sa točí okolo popredných značiek a modelov, ktoré sú určené do podnikového prostredia. Sú to notebooky s mimoriadne odolným vyhotovením, so slušnou výdržou v teréne a technológiami, ktoré zabezpečujú ich spoľahlivosť.

Nik si nemôže dovoliť ich zlyhanie. Nik nemôže šetriť na tom, že sa zlomia pánty, rozbije displej, unaví klávesnica, alebo notebook nadobro zhorí, keď naň padne pár kvapiek dažďa alebo sa doň vyleje šálka kávy pri rokovaní. Často ide o modely s cenou nad 1200 eur.

Vo firmách zostávajú iba niekoľko rokov, kým ich vystriedajú novšie kusy. Nie preto, že by tie staršie nestačili. Počítače i notebooky majú podobu služby, za ktorú sa platí mesačný poplatok. S vedomím, že ich raz za 2 či 3 roky nahradia nové modely.

Nie je tajomstvom, že mnohé z nich nikdy neopustili kanceláriu. Sedeli na dokovacej základni, pripojené k externému monitoru a klávesnici. So vzhľadom nových odchádzajú preč spolu so svojim príslušenstvom. Od útlych 12-palcových drobčekov až po kancelárske modely na stôl.

Lepšie ako si môžete dovoliť

Kde je to digitálne nebo, kde končia tieto špičkové notebooky skôr ako stihnú zostarnúť? Putujú do firiem, ktoré sa zaoberajú bezpečným mazaním dát a renováciou. Vyčistia každý kus, vybavia ho novou licenciou operačného systému a po zaradení do kvalitatívnej triedy ho ponúknu na predaj.

Notebook, ktorý stál pred 2 rokmi 1200 eur je zrazu k dispozícii za 250 eur. Model, ktorý by ste si nikdy nemohli dovoliť. S vlastnosťami a výkonom, ktoré i dnes predbiehajú nové kusy na pultoch predajní.

Má zmysel kupovať nový notebook? Ak nemáte špeciálne nároky, ktoré sa vymykajú štandardu, dokážete nájsť za veľmi dobrý peniaz notebook, ktorý vyzerá práve tak, akoby ste ho čerstvo vybalili zo škatule.

A ak chcete ušetriť, môžete si vybrať unavenejší stroj, ktorého vzhľad ukryjete pod dekoratívnu nálepku veka a novú klávesnicu. Opäť bude fit.

Written By
More from Milan Gigel
Nakladaný losos? Šup s ním na gril!
Je to jedno z najpôsobivejších jedál, aké si môžete z ryby pripraviť na grile....
Read More
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: linux linus

    Z 1200 na 250 za dva roky je bohužial nereálne, za 250 sa predávajú 6 ročné i3/5 z troj až päťkovej generácie.

Leave a comment

Pridaj komentár