Abrachan Triple Barrel whisky – ochutnajte škótske pláne

Odhaľovať nové chute whisky je tak trocha dobrodružstvom. Hoci sa príbeh každej z nich začína pramenistou vodou, obilím a kvasinkami, vo finále vzniká pri zrení v drevených sudoch mimoriadne široká škála chutí a vôní. Deje sa tak po stáročia a whisky má stále čím prekvapiť.

Nie je v tom žiadna náhoda, že dnes hovoríme o whisky a nie o whiskey. Na bare nášho pánskeho klubu otvárame fľašu škótskej miešanej sladovej whisky Abrachan Triple Barrel, ktorú už nejaký čas drží v ponuke obchodný reťazec Lidl. Čo vás čaká, ak si k nám prisadnete?

Škótska whisky

Možno by sme dnes hodnotili brandy alebo francúzsky koňak, ak by v 19. storočí nepostihla európske vinohrady epidémia fyloxéry. Drobný hmyz zavlečený z Ameriky spustošil iba vo Francúzsku viac ako milión hektárov viníc a v rekordne krátkom čase sa rozbehol do všetkých kútov kontinentu.

Kým vinári usilovne hľadali spôsob, ako vysadiť nové hony s odolnejšími štepencami európskych odrôd na robustné americké podnože, nedostatok spiritov vyrobených z hrozna spôsobil nečakaný záujem o škótsku whisky.

Koloniálny rum bol drahý, domáci gin ani ovocné pálenky nedokázali poskytnúť paletu chutí, ktoré očakávali nadšenci brandy a koňakov. Vďaka nim sa škótska whisky dočkala mimoriadneho vzostupu a silného exportu do európskych krajín.

Šesť regiónov

Dnes sa výrobe whisky venuje v Škótsku približne 120 páleníc, rozprestretých po celej krajine. So škótskou whisky je to tak trocha ako s vínom. Vyrába sa v šiestich regiónoch, z ktorých každý má svojský chuťový charakter. Ak ste niekedy počuli o Highlands, Speyside, Lowlands, Campbeltown, Islay a Islands, možno tušíte o čom je reč.

Abrachan Triple Barrel pochádza z regiónu Lowlands a stojí za ňou Cydesdale Scotch Whisky Co. V Glasgowe. Whisky z tohto regiónu sú typické chuťovými prejavmi trávy, zimolezu, smotany, karamelu, hrianok a škorice, nemusí to však byť pravidlom. Oveľa dôležitejšia je ich hrejúca, harmonická jemnosť a ľahký profil.

Nenájdete tu zadymený, rašelinový charakter a ani svojskú írečitosť horského vidieka. Všetko sa točí okolo ušľachtilých sladov, ktoré formujú mimoriadne príjemné chute.

Aká je Abrachan Triple Barrel whisky?

Dekoratívna papierová tuba, fľaša typického tvaru a spirit vo farbe lešteného mahagónu – to všetko je dizajn a karamel, aby ste túto skvelú ponuku medzi ostatnými neprehliadli. Skutočné dobrodružstvo sa však začína až vo chvíli, keď strhnete ochrannú čiapočku z kovovej fólie a vytiahnete korkovú zátku.

Whisky má konzistenciu ľahkého oleja a stačí, aby ste ňou zakrútili v degustačnom poháriku a môžete sledovať s akou rýchlosťou sa vykreslia okraje zmáčaných kontúr, z ktorých v tenkých pramienkoch steká mahagónový spirit nadol.

Hneď na začiatok vás uvíta harmonická, ovocná vôňa v ktorej postupne rozoznávate zrelé slivky, sušené hrozienka, figový džem, višne i ovocný koláč. Postupne pribúda čokoláda a karamel, nad ktorými sa nesie príjemná aróma dubového dreva. Zrenie v sudoch po americkom bourbone, španielskom sherry a portugalskom towny porte zanechali v tejto whisky veľmi príjemné vône.

Kým zrenie a starostlivé miešanie sladových whisky vnieslo do arómy príjemnú harmóniu, pod chvíľou sa objavujú aj náznaky mladších spiritov. Vanilka a marcipán sú v náznaku rovnako neprehliadnuteľné ako vôňa fermentovaného tabaku.

Jemná, sladká, harmonická

V ústach sa tento harmonický koncert ešte väčšmi rozplýva do šírky. Je to jemná, priam zamatová whisky, ktorá sa na jazyku po kvapkách rozlieva v teple svojej sladkosti, aby postupne po vrstvách rozvíjala svoju paletu chutí.

Základný, takmer likérový charakter s tónmi praliniek prechádza cez tóny koňaku a horkej čokolády až ku charakteru sušeného ovocia a korenistého dreva. Príjemná chuť sladu akoby spod seba pomalým tempom uvoľňovala priestor vanilke na ktorej opäť vykvitá likérový charakter s jemným, korenistým záverom.

Všetko je zohrané v príjemnej komplexnosti, ktorá pri ďalších ochutnávkach v pomalých náznakoch pripustí k slovu raz zrelé hrušky, inokedy hrianku z tmavej, ražnej múky. Nemusíte byť vášnivým fanúšikom whisky, aby k vám dokázala prehovárať.

Zaraďte ju do slepého testu a budete prekvapení, koľkých z vašich priateľov zaujme. I bez toho, aby mali pred sebou ocenenia, ktoré získala na medzinárodných súťažiach od odbornej poroty.

Ak ste fanúšikov jemnejších a harmonických spiritov, ktoré dokážu ponúknuť komplexnosť chutí a aróm pre skúmanie, Abrachan Triple Barrel whisky je výbornou voľbou za ešte lepšiu cenu.  Vezmite ju nabudúce pri nákupoch do košíka a presvedčíte sa o tom sami.

Written By
More from Milan Gigel
Tatranský čaj – vábenie chutí hôr
Horská medicína je práve taká ako kraj a ľudia, ktorí v ňom...
Read More

Pridaj komentár