Emiliana – ochutnajte s nami biodynamické vína z Čile

O vínach z Čile sa hovorí, že kvitnú v palete chutí a vôní tropických plodov. Horúca prímorská klíma, krištáľová voda z horských štítov, vápnitá zem a prudké kolísanie teplôt medzi dňom a nocou sú pre vývoj chutí hrozna skutočne priaznivé.

Pravdou však je, že sa často stretnete s vínami, ktoré majú veľmi blízko k európskej vinárskej škole. Nájdete tu inšpiráciu Francúzskom, Nemeckom či stopy španielskeho vplyvu, ktoré sa prejavili na výsledku. Hoci sme na inom kontinente, k tomu nášmu majú ich vína bližšie ako by ste čakali.

Z lenivého spánku na výslnie

História čílskych vín siaha ďaleko do koloniálnych čias. Boli to Španieli, ktorí prišli na nový kontinent s prvými výhonkami viniča. Tie v novej zemi ukázali svoj talent pre zdravý rast a úrodu. Nečakajte však, že vína, ktoré pochádzajú z tohto kraja čerpajú svoju slávu zo stáročných skúseností vinárov.

Pod rukami španielskych kolonistov, neskôr jezuitských kňazov a následne domácich farmárov vznikali vína fádne a surové.  Nezmenilo sa to ani na konci 19. storočia, keď Európu postihla epidémia fyloxéry a oceánom i horami izolované Čile zostalo bez nákazy. Vinárske odvetvie vzrastalo, však nie kvalitou vín ale úspešným vývozom.

Kľúčový zlom prišiel v posledných desiatkach rokov, keď sa v Chile začali budovať moderné vinárstva so skúsenosťami a technológiami starého kontinentu. Vinárom sa podarilo dosiahnuť mimoriadnu kvalitu vín tým, že zúročili priaznivú zdravú klímu krajiny s najnovšími vinohradníckymi a vinárskymi znalosťami. Špecifiká čílskeho terroiru sa tak v plnej sile premietli do chuti a arómy vín.

Ekológia na prvom mieste

Jedným z moderných vinárstiev vychýreného údolia Maipo je Emiliana, ktoré je na absolútnej špičke prírodného prístupu k pestovaniu vínnej révy. Nejde o žiadne módne slovíčka „eko“, či „bio“, ktorých certifikáty vychádzajú len z toho, že vinohradníci vylúčili chémiu z programu starostlivosti o vinice.

Hovoríme o biodynamike, ktorá vychádza z miestnych zvyklostí a symbiózy človeka, hospodárskych zvierat a pestovaných plodín. Vinohrad je v tomto prípade ako ucelená farma. Raz prechádzate okolo výsadby kvitnúcich ruží, ktoré sú zdravotným indikátorom upozorňujúcim na škodcov a ochorenia.

Inde prechádzate popri hydine či lamách, ktoré vypásajú medziriadky lánov viniča. A ak príde na obrábanie pôdy, byvoly a domáce kone majú prednosť pred mechanizáciou. Podobné je to i so sudmi, v ktorých niektoré z vín zrejú. Vyrobené sú z dubu, ktorý roztrúsene rastie medzi vinicami.

Pridajte k tomu rodinnú kultúru zamestnancov, ktorí žijú vo vinárstve Emiliana ako jedna veselá komunita a ihneď je jasné, že sa to musí prejaviť aj na kvalite vína.

Plejáda úspechov

Popri väčších úspechoch sa rýchlo zabúda na tie menšie. Vinárstvo sa zapísalo do svetových encyklopédií vín svojim biodynamickým vínom Emiliana Gé, ktoré v roku 1997 vzbudilo mimoriadnu pozornosť. Stačilo len pár rokov a na trh prišla ďalšia ikona pod názvom Coyam.  Keď v roku 2013 prišlo ocenenie  „Green winery of the year“, bolo jasné, že jedno ide vedľa druhého.

Vinárom sa darí naplno využiť prednosti terroiru a súčasne vniesť do hospodárenia odveký ekologický prístup, typický pre krajinu. Ak sa vám naskytne ochutnať vína z radov Adobe Reserva či Novas Gran Reserva, určite neváhajte.

vínach z Emiliany sa hovorí že sú svieže, šťavnaté a mimoriadne pútavé. A pritom za ne nemusíte zaplatiť veľa peňazí. Ako chutia? Sadli sme si k nim v našom pánskom klube, aby sme aspoň v pôžitkoch ochutnali atmosféru a charakter Čile.

Sauvignon Blanc 2017 (Adobe Reserva)

Tak ako sviežo vyzerajú v pohári jeho iskrivé, žltozelené tóny, aróma príjemne prekvapí pokojnou, nevtieravou, ľahkosťou. Je tu grep, ľahkosť citrusov, vôňa zrelého hrozna, možno i šťavnatého jablka a ľahučký bylinný akcent. V príjemnej, harmonickej súhre, ktorá priam volá po osviežení.

Chuť plynule nadväzuje na očakávania. Svojou štedrou šťavnatosťou priam okamžite hasí smäd a povzbudzuje k ďalšiemu smelému dúšku. Ľahké telo, stredne intenzívna kyslosť a takmer nulový prejav tanínov dávajú vyniknúť jeho sviežemu charakteru.

Nezáleží na tom, či sedíte pri ľahkom obede s bielym mäsom či plodmi mora, alebo ste namiesto múčniku zablúdili k pultu s ovocnými šalátmi. Toto vínko s nimi výborne ladí.

Dochuť je krátka, s prekvapivo sladkastým podtónom. Možno v nej nájdete tropické ovocie, možno vám príde na um melón. Isté však je, že od jedného poháriku postupujete k ďalšiemu bez toho, aby ste mali akékoľvek výčitky.

A aby to nebolo také jednotvárne, pod chvíľou môžete očakávať i jemné korenisté šteklenie v hrdle, či inokedy zasa tóny sladkého, sviežeho chlorofylu.

Hoci by ste mali plnú pivnicu tohto moku, verte tomu že by sa vám nezunoval.

Rosé 2017 D.O. Valle Del Rapel (Adobe Reserva)

Na prvý pohľad sa zdá, akoby bolo toto rosé ostýchavé, priam nesmelé. Hoci je číre a iskrivé, nevolá na vás teplými pastelmi odtieňov. Čakajte náznak lososových odtieňov, cez ktoré sa predierajú žlté tóny. Privoňajte však k nemu a zakrúťte ním v pohári a nechajte ho, aby prehovorilo k ďalším vašim zmyslom.

Vo vôni objavíte višne, bielu ríbezľu, náznak lesných jahôd a troška pikantného korenia. Všetko sa točí okolo jemných ovocných bobúľ, ktoré prekypujú osviežujúcou, začínajúcou zrelosťou. Čaká vás príjemná hádanka, pri ktorej chvíľu potrvá, kým nájdete súzvuk s ostatnými.

Priložte pohár k perám, potiahnite do seba prvý dúšok a ste v tom až po uši. Víno sa priam rozlieva na jazyku a zanecháva za sebou intenzívnu šťavnatú stopu, na ktorej vykvitajú ovocné chute. Prehltnutím sa zážitok nekončí, stredne dlhá dochuť vás pobáda k ďalšiemu opojeniu.

Páči sa nám šťavnatá kyselinka, ktorá po boku ovocného prejavu jemne rozohrieva hrdlo i líca. Raz máte pocit akoby ste zacítili maliny, inokedy sa opäť vraciate k lesným jahôdkam. Je to vínko príjemné, osviežujúce a povzbudzujúce. Nielen k pokrmom, ale aj pre príjemné posedenie v spoločnosti.

Carmenere/Cabernet Savignon  2017 D.O. Valle de Colchagua (Novas Gran Reserva)

Toto cuvé je mocne tmavé, že i lúče ostrého slnka do neho prenikajú s neochotou. Akoby chcelo ukryť svoju podstatu a vyjaviť ju iba tým, čo majú pohár tohto výborného vína na dosah.

V aróme objavíte slivky, čiernu ríbezľu, kôstkové ovocie, náznak vanilky a mliečnu čokoládu. Dôsledne zliate do ucelenej harmónie, ktorá sa prejavuje v intenzívnej plnosti. Nasajete z krištáľu neviditeľný opar opojenia pomaly ho rozmotávate do zákutí sveta červených ovocí.

Chuť je výdatná, plná, s neprehliadnuteľnou ovocnou textúrou a zamatovými tanínmi, ktoré prestupujú pred menej výrazné, slabšie kyselinky. Chvíľami pôsobí trošku zadymene, pod chvíľou sa opäť vracia ku svojej ovocnej podstate. Je to víno výborne vyvážené vo svojom prejave a charaktere, ktorému svedčí ak ho necháte chvíľu vydýchnuť, aby sa rozvinulo naplno.

Rozbaľte k nemu tabuľu zrejúcich syrov, pridajte ľahkú cestovinu a olivový olej. Zrelý, ovocný profil sa ešte väčšmi rozvinie do šírky. Kdesi z pozadia vyskočia čučoriedky, z červeného ovocia sa prejavia višne a príde aj na čokoládové a vanilkové tóny, ktoré sa len tak ľahko nedajú odbiť.

Ak hľadáte víno, ktoré vás výdatne naplní svojimi prednosťami, určite si ho nenechajte ujsť.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Kráľovské lečo s klobásou? Pripravte si ho a vychutnávajte!

Je to priam kráľovská variácia na tradičné lečo s klobásou. V tomto...
Čítajte viac...

Pridaj komentár