Rum Malecon Reserva Superior 12YO – pôsobivo suchý

Žiadny iný spirit nemá tak rozsiahlu škálu vôní a chutí ako rum. Už vo chvíli, keď pozorujete jeho farbu a zvedavo čítate novú, doposiaľ nepreskúmanú vinetu, rozmýšľate nad tým, čo sa ukrýva vo vnútri fľaše. Veľa toho nenapovie ani krajina pôvodu, ani dĺžka zrenia či farebný odtieň. Môžete iba hádať.

Raz máte pocit akoby ste boli v tesnej blízkosti amerických bourbonov, inokedy spoznávate charaktery ovocných páleniek, zavše sa rum prejaví v príjemných, zrelých tónoch skvostného brandy alebo zájde až k drevitým a korenistým hraniciam typických pre niektoré druhy whisky.

Vždy má však svoju pevnú podstatu, ktorá vychádza z trstiny samotnej a horúcej klímy v ktorej prebieha zrenie v drevených sudoch. Nikoho neprekvapí, že práve rumy sa v posledných rokoch stávajú spiritom, do ktorého podstaty sa snažia preniknúť fanúšikovia pôžitkov s mimoriadnym záujmom.

Vitajte v Paname

Bohatá vulkanická zem, horúca klíma, vplyv oceánu a dostatok vody v miestnych riekach sú priam rajom pre pestovanie cukrovej trstiny v tejto krajine. Práve vďaka týmto faktorom sa do jej štiav dostávajú prírodnou cestou minerály, z ktorých múdra príroda dokáže miešať tie najúžasnejšie chute a vône.

Kým v cukrovaroch oddelia z čerstvo vylisovanej šťavy biele zlato v podobe kryštálového cukru, všetok ten zázrak rozmanitosti putuje do hustého sirupu melasy. Práve tá je základom pre kvas, z ktorého sa v pálenici vyrobí mladý rum, ktorý neskôr v horúcej klíme podstupuje v drevených sudoch zrenie.

Nie, za rumom Malecon nestoja generácie miestnych farmárov, cukrovarníkov a majstrov páleníc, ktorí by si po stáročia odovzdávali svoje zručnosti. Za všetkým hľadajte taliansku firmu Savio s.r.l, ktorá od roku 1958 v Paname pôsobí. Ak vám čosi vraví rum Demon´s Share, ktorý sme pred časom ochutnávali v našom klube, ide o známy príbeh.

Za všetkým hľadajte oddaný vzťah Marca Savia k regiónu, jeho charakteru a darom. Kým trstina na rum pochádza z Panamy, jej spôsob spracovania si berie na mušku kubánsky prístup a technológiu.  So zručnosťami Francisca Fernandeza tu po celé desaťročia vyrábajú rumy Malecon, ktoré oslovili svet.

Zručnosť remesla

Kvasením melasy, destiláciou v kotloch a kolónach, či následným zrením v rôznych sudoch príprava rumov nekončí. Za každým z nich je zručnosť a majstrovstvo miešania rôznych várok a druhov tak, aby výsledný rum dosiahol želaný charakter.

Je to ako pri miešaných whisky – viete čo chcete a každá várka musí prísť s rovnakou chuťou. Rum Malecon Reserva Superior 12YO je výsledkom miešania 12- ročných rumov, ktoré zreli vo vypálených sudoch po americkom bourbone, aby naplno rozvinuli svoj charakter. Ak očakávate hrejivý temperament a príjemnú hru chutí, tento rum by vás mohol príjemne prekvapiť.

Ako chutí Malecon Reserva Superior 12YO?

Tóny tmavého jantáru priam prebleskujú lúčmi slnka bez ohľadu na to, či ho cez hrdlo fľaše lejete do tenučkého krištáľu, alebo hrubého, odolného skla. Najprv sa ozve dutý výstrel podtlaku spod uvoľnenej syntetickej zátky, potom začujete cinkanie kvapiek rumu na dne pohára.

Čo však zbystrí vašu pozornosť je priam dravá, intenzívna aróma, ktorá nestráca na smelosti ani pri nižšej teplote rumu. Povetrie sa naplní opojným, sladkastým oparom, cez ktoré vás šteklia jemné, korenisté tóny. Stačí však, aby ste priložili nos hlboko do ústia pohára a razom sa prvý náznak rozplieta do ucelenej palety vôní.

Je tu zrelé tropické ovocie, prehovárajú k nám sušené figy, výdatná porcia vanilky z dubových sudov, škorica a čoraz viac silnejúci prejav pomarančovej kôry. Ba chvíľami, akoby sa cez všetky prestrela clona svetlého, mliečneho karamelu, z ktorého vyskakuje náznak mastných orieškov.

Prvá kvapka rumu pôsobí na jazyku sviežo a harmonicky, s každým plným dúškom prichádza hrejivý pocit, z ktorého vyskakujú chuťové odtienky. Hoci máte v ústach pocit sladkosti zosilnený arómou, v skutočnosti ide o rum nadovšetko suchý. Korenistá chuť dreva sa mieša s jemnosťou vanilky, karamelové tóny akoby zastierali príjemnú horkosť citrusových šupiek.

Nie je to rum, ktorý vás potrápi svojou komplexnosťou. Na plytkom, avšak širokom profile vám iskrivo zamestná zmysly, aby ste si ho vychutnali v celom rozsahu. Pridajte kocku ľadu a zostane rovnako atraktívny. Spárujte ho s troškou horkej čokolády a budete mať pocit, že je jemnejší. Zapáľte si k nemu dobrú cigaru z Nikaraguy a zapáči sa vám vzájomná súhra.

Ak hľadáte rum na pitie po malých dúškoch v klube pri bare, alebo chcete postaviť do pozoru svoje zmysly, je to voľba ktorú oceníte.  Príjemné pitie pre pánov, čo vedia oceniť  charakterný rum.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Upečte si na grile dánske škoricové hniezda

Je možné pripraviť na grile olovrant, ktorý sa úplne vymyká z rutiny...
Čítajte viac...

Pridaj komentár