Ochutnali sme veršované cuvée Ona – rosé by Pavelka

Sú chvíle, keď máte pocit, že sa deje niečo výnimočné. Nevšedný moment upúta vašu pozornosť a vy sa snažíte precítiť ho do posledného detailu bez toho, aby vám bez potechy unikol medzi prstami. Každý pôžitkár vie o čom je reč, pretože to neraz okúsil na svojej koži.

Svoje o tom vedia i vinári, o ktorých sa vraví že majú krehkú, básnickú dušu. S jastriacim jemnocitom ochutnávajú plody svojej práce skôr, ako ich predstavia verejnosti. Niečo prichádza rok po roku znova a znova, niečo sa objavuje ako klenot z príležitosti bytia. S úzkosťou na duši, aké budú ohlasy.

Pútavá prezentácia

Keď sme zachytili správu o tom, že rodinné vinárstvo Pavelka prichádza na trh s novým ružové cuvée Ona, nevedeli sme, čo presne máme očakávať. Možno trochu rozmaru, jemnocitu a sladkej, koketnej šťavnatosti. Bola to len predstava, bez chute, vône a konkrétnej podoby.

Siahnite však do debny, uchopte fľašu oblečenú v slušivom kabátiku s elegantnou šnúrkou na krku a ste v tom až po uši. Prezentácia tohto vína je priam skvostná – s botanickými motívmi perokresby, noblesou zlatých písmen na vinete a s leskom striebristého úpletu, ktorý to všetko drží pohromade.

Možno v pánskom klube jemné ružové tóny a mladistvá sviežosť pri šuchote papiera vyvolajú viac rozruchu ako by ste čakali. Isté však je, že nik nezostáva bez záujmu. Svetlo pretína lúče dievčenského, ružového moku na ktorom stojí nápis ONA.

Oslava, vďaka i zosobnenie

Štíhla fľaša, vyklenuté dno s neprehliadnuteľnou štruktúrou a sklená zátka, ktorú poznáme viac zo sveta ovocných páleniek ako vín prebúdzajú zvedavosť čoraz väčšmi. Ako chutí cuveé z odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot a Dornfelder z terroiru Pezinok, ktoré vás veršom víta pri každom stretnutí?

Ona je sila v krehkom tele. Ona je láska a všetko vrelé. Ona je krása a čistota. Ona je elixír života.“ – znie to ako oslavná improvizácia na motívy Sládkovičovej Maríny, kde celý svet sa točí okolo nej. Tej, ktorá sa skrýva za všetkými pôžitkami, ktoré prechádzajú do arómy a chuti tohto polosuchého rosé.

Už opúšťa zátka kreslo hrdla fľaše, už prvé kvapky vína kropia dno čaše.

Ako chutí Ona – rosé by Pavelka?

V skle žiari farbou líčka zapálenej broskyne a v jej ružovom trblietaní vidíte, ako sa farebné tóny lososa prekárajú s oranžovými lúčmi večerného slnka. Takmer, akoby ste vytlačili šťavu lesnej jahody. Hravé iskrenie vás priam pobáda k tomu, aby ste privoňali.

Vôňa je ovocná a vynárajú sa v nej spomienky na lesné stráne na vrchole leta. Cítime jahôdky, maliny, možno i náznak čučoriedok. Aróma je chvíľkami nesmelá, inokedy sa rozvíja do šírky a objavíte v nej i zrelú, po lakťoch tečúcu šťavu broskyne.

Chuť plynule nadväzuje na ovocnú vôňu. Intenzívne vás prepadne výdatnou šťavnatosťou kyseliniek, ktoré sú v harmónii so zostatkovým cukrom. Plná, ovocná chuť priam exploduje nielen na jazyku, ale v každých zákutiach úst. K lesným plodom sa pridáva chuť zrelého hrozna, hrdlo hreje pocitom pokoja a spokojnosti.

Každý nový dúšok vybuchuje v plnej šírke a intenzite chuti, ktorá sa pevne zapíše do pamäti. Zdá sa vám, ako by s každým novým pohárikom ovocný prejav naberal na sile. Ona je rosé, ktoré zaujme. Vinársky počin, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Vo vinotéke ju nenájdete

Je iba malá šanca, že na fľašu tejto atraktívnej novinky narazíte u svojho predajcu. Vinárstvo Pavelka sa rozhodlo predávať ju výhradne do rúk zákazníkom. Môžete sa nimi stať i nepriamo – bez návštevy. Prostredníctvom ich internetového obchodu.

Či je Ona vínom pre ženy, alebo oslavou ženskosti, to necháme na posúdenie vám. Isté však je, že nás v klube nadobro opantala.

Written By
More from Milan Gigel
Obaly fajkových tabakov
Je to kolorit, ktorému sa fajkár oddáva pri každom príjemnom posedení. Vytiahne...
Read More

Pridaj komentár