Gril na drevené pelety? Weber uvádza technológiu SmokeFire

Je to revolúcia v grilovaní, ktorá berie ohľad na dokonalú chuť a bezhraničný komfort.  Ak ste sa doposiaľ nevedeli rozhodnúť medzi grilom na drevené uhlie, plyn alebo elektrinu, odteraz bude váš výber ešte pestrejší. Počuli ste už o peletovom grile?

Weber uvádza na trh novú technológiu, ktorá už od prvého ohlásenia priťahuje pozornosť milovníkov barbecue. Teplo a vonný dym v ňom vznikajú elektrickým spaľovaním drevených peliet, pričom rošty sú osadené pod vysokým, výklopným vekom práve tak, ako je tomu v plynových griloch.

Nový rad grilov nesie označenie SmokeFire a zatiaľ obsahuje dvojicu modelov EX4EX6. Oba sa líšia iba plochou roštov, ich výbava je zhodná. Čo všetko ukrývajú pod kapotou?

Viac vône, viac chuti

Grilovanie technológiou SmokeFire má veľmi blízko k vareniu na otvorenom ohnisku. Teplo vzniká spaľovaním odkôrneného dreva, ktoré má podobu drobných, lisovaných peliet. Na rozdiel od dreveného uhlia je každý kúsok drevenej hmoty priam presiaknutý prírodným sirupom miazgy, ktorá je zdrojom tej úžasnej vône a atmosféry.

Kým elektrická špirála zohrieva drevené pelety aby sa rozhoreli, ventilátor zasa smeruje vzniknutý dym a žiaru do celého objemu grilu. Znamená to, že v každej chvíli vyhára vonný drevoplyn, ako aj uhlíky, ktoré vznikajú odháraním peliet.

Orechovec, buk, jabloň, čerešňa, jelša, či iná drevina? Vždy keď vymeníte pelety za iný druh, mení sa i vôňa dymu, ktorá stúpa z grilu nahor. Ak za tým tak troška vidíte aj radosť z údenia, určite sa nemýlite.

Prskajúci omastok a vôňa surovín

Chuť a vône pri vonnom dyme peliet však nekončia. Hneď ako omastok, oleje a šťavy surovín kvapkajú z roštu na krycie plechy, v ich horúčosti sa odparujú do povetria. Je to rovnaké ako keď statný steak prská na liatinovom rošte, alebo keď sa z kačacieho mäsa začne vylievať omastok.

Vzduch sa naplní opojnou vôňou z ktorej cítiť karamel, mäso a všetky tie neodolateľné odtienky aróm. Popri tom sa miešajú s vôňou dreva a vy neviete na čo sa zamerať. Na lákavý pohľad? Na neodolateľnú vôňu? Alebo dokážete prežívať všetko spoločne, v plnej sýtosti BBQ?

Automat stráži teplotu i palivo

Ak patríte k aktívnym používateľom plynových grilov, máte to v krvi. Pozeráte na teplomer veka grilu a otáčaním ventilov buď výkon pridávate, alebo ho tlmíte. Práve tak, aby sa na rozpálenom rošte prepieklo všetko k dokonalosti.

Grily SmokeFire fungujú podobne. Spoliehajú sa na tepelnú sondu vo výške roštov a prispôsobujú rýchlosť podávania peliet a ich odháranie práve tak, aby bola teplota podľa vášho želania. Nemusíte na to dohliadať aktívne, všetko je pod kontrolou malého počítača s displejom a tlačidlami.

Ten však nesleduje iba teplotu ohrevu, ale pomocou tepelných sond aj teplotu grilovaných kúskov mäsa. Vďaka tomu vás priamo či cez displej mobilu upozorní na čas, kedy sú hovädzia rolka, hamburger či steak dokonalé a pripravené na servírovanie.

Celý zážitok sa nápadne podobá na ten z plynových grilov. Ibaže tentoraz si užijete aj prácu s palivom, vynášanie popola i klasické čistenie.

Jemne i prudko zároveň

Grily SmokeFire si v ideálnom počasí dokážu udržať výkon tak, aby bola teplota nastaviteľná v rozsahu od 95 do 315 °C. Znamená to, že nemusíte priamo riešiť zóny pre priame a nepriame grilovanie, pretože všetko je pod kontrolou termostatu.

V alobale či zakrytom pekáči zvládajú tieto grily techniku Low & Slow pre veľké kusy mäsa vcelku, ale dokážu liatinový rošt rozpáliť aj na maximum, aby ste naň mohli položiť riadny, hrubý steak bez obáv, že sa pri pomalom pečení vysuší.

Na svoje si prídu aj tí, pre ktorých je gril na terase ich letnou kuchyňou. Ak máte teplotu pod kontrolou, potom môžete vypekať i koláče a bábovky ak vám prídu na chuť. Vo forme, na plechu alebo ako pri ohnisku – na panvičke. A nič neprihorí.

GBS musí byť

Keď pred rokmi zaviedol Weber svoj modulárny Gourmet BBQ System, zdalo sa, že ide iba o nesmelý krok k zjednoteniu varných nádob a príslušenstva. Táto výbava sa však natoľko osvedčila, že nechýba ani pri najnovších griloch.

Vytiahnete zo stredu roštu kruhovú časť a osadíte do nej čokoľvek vám treba – od liatinovej platne, cez kamennú dosku na pizzu, až po liatinový wok či plechový stojan na pečenie hydiny s oblohou. Jediná súprava riadu a príslušenstva tak po vašom boku putuje z jedného grilu do druhého.

Dnes ju využijete na uhlí, plyne, elektrine i peletách a to bez ohľadu na  tvar a veľkosť grilu. Stačí ak má základný rošt GBS prípravu a vy už využívate svoje naučené zručnosti bez obmedzení. Hoci i na návšteve u susedov ak sú tiež fanúšikmi Weberu.

Spoločníci na terasu

Grily Weber SmokeFire EX4 a EX6 sú čistokrvné terasové modely na podstavcoch s kolieskami. S postranným stolíkom, zadným zásobníkom peliet a pripravené pre  textilný kryt, pod ktorým na mieste parkujú po celú sezónu – od jarného rozbehu, cez letné večery, príjemné dni teplej jesene až po bláznivú, silvestrovskú grilovačku po boku snehuliaka.

Sezóna grilovania s Weberom nikdy nekončí a práve v tomto duchu sa nesie aj dvojica noviniek. Chvíľu však potrvá, kým sa predajcovia pripravia na to, aby dokázali ponúknuť dostatočný sortiment grilovacích peliet a využili pri tom zdroje nášho kraja. Nedáva veľký zmysel zameriavať sa iba na tie z Nového Sveta.

Ako chutia dobroty z nových grilov, to vám zatiaľ prezradiť nevieme. Je však viac ako možné, že vás čoskoro prepadneme kulinárskymi dobrodružstvami, ktoré sa točia práve okolo grilovania na peletách.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Zeleninová panvička s kuracími štvrťkami – oslava drobnochovu a záhrad

Je to oslava posledného zberu úrody zo záhradky v sprievode chutného, kuracieho...
Čítajte viac...

Pridaj komentár