Roku Gin – iskrivý klenot z Japonska

Šesť mocných bylín z japonských ostrovov, šesť oblých hrán na fľaši číreho spiritu.  Hoci to znie tak trocha ako magická formulka, v skutočnosti ide o hlboký zážitok z japonského remeselného ginu. Ak nie ste vo svete spiritov nováčikom, určite ste už počuli o destilérke House of Santory z Osaky.

Práve tá stojí za zrodom remeselného ginu Roku, ktorého názov symbolizuje v japončine šestku. Všetko sa začalo v roku 1936 pri výrobe prvého ginu v tejto pálenici, ktorý v priebehu desaťročí zbierania skúseností prerástol do dnešného klenotu. Jasného vzhľadom, mocného chuťou.

Oslava kraja

Gin zažíva v poslednej dekáde intenzívny prerod na celom svete. Vyzlieka sa z chuťovej uniformity, avšak zachováva si svoju jedinečnú čistotu. K tradičnej bylinnej receptúre pribúdajú botanické prvky z miestnych zdrojov, ktoré sú pompéznou oslavou kraja, miestnych zvykov a koloritu.

Cieľom nie je hľadať nové chute, ktoré majú osloviť zvedavých pôžitkárov. Ide o to, aby gin získal miestny, remeselný charakter. Nezameniteľný ráz, ktorý sa líši od jedného zákutia krajiny k druhému bez toho, aby ste objavili dve úplne rovnaké chute.

Možno ste v myšlienkach zablúdili k liečivým bylinkám, macerátom, likérom a elixírom, ktoré sú súčasťou komunitných kultúr. Gin si však vždy zachováva charakter destilátu.

Nech v pálenici pridajú do velejemného obilného liehu akékoľvek kvety, korienky, bylinky, koreniny, ovocné plody či iné botanické prvky, vo finále vždy prichádza ďalšia destilácia. Len vďaka nej je gin priezračný, číry, priam krištáľový.

Štyri ročné obdobia

Roku gin je oslavou štyroch ročných období v krajine vychádzajúceho slnka. Ak vám pri pomyslení na Japonsko ako prvé hlavou prebehne záplava ružových kvetov sakury, ktorá je symbolom jarného rozpuku, nemýlite sa. Jej kvety a listy sú prvou dvojicou z magickej, miestnej šestky. Ovocné, kvetové a bylinné tóny tohto ginu sa rodia práve zo sakury.

Letné mesiace majú charakter čajov sencha a gyokuro.  Viac ako na čajovom obrade tento krát závisí na kvalite surovín. Keďže svoje vonné látky odovzdávajú nie horúcej, pramenistej vode ale liehu, ich prejav je úplne odlišný. Z čajových lístkov vychádza príjemná zemitosť, ktorá dáva Roku ginu pevný, priam mužský charakter.

Jeseň a zimu charakterizuje voňavá kôra citrusových plodov Yuzu po boku koreniny Sansho Pepper. Tak ako vo vôni okamžite vytušíte mocnú arómu pomarančových šupiek, v chuti zasa nájdete očakávaný, pikantný prejav japonského korenia. Týchto šesť klenotov formuje chuť kraja.

Jadro chuti vychádza zo zmesi klasických, ale i menej používaných botanických prísad. V receptúre nájdete plody borievky, semienka koriandra, koreň a semienka angeliky lekárskej, kardamón, škoricu a šupky z citrónov a horkých pomarančov. V zohranej harmónii, ktorá je akousi predohrou magickej šestky.

Ako chutí Roku Gin?

Je úžasné sledovať, ako sa postupne formuje harmonická aróma tohto ginu. Cez jemný destilát s tónmi borievok sa prederie sladká vôňa sušených pomarančových šupiek, ktoré každou chvíľou naberajú na intenzite.

Postupne objavujete botanické, rastlinné tóny rozkvitnutého sadu v rannom opare a keď sa všetko začne miešať dohromady, máte pocit akoby ste sa nechali uhojdávať na harmónii včasného leta. Vôňa je svieža, povzbudzujúca, svojim spôsobom však príjemne mierna, súčasne však plná.

Byliny, kvety a ovocie akoby formovali fazety brúseného krištáľu. Vždy keď sa zameriate na jednu, ostatné musíte vytesniť zo svojich zmyslov. Páči sa nám táto hravosť a rôznorodosť.

Vychutnáte si ho

Chuť sa na jazyku rozvíja v kontraste s tým, čo očakávate. Je mužnejšia, komplexnejšia a hlbšia ako pri ľahkých, letných ginoch. Hrejivé, zemité tóny akoby boli predohrou kaleidoskopu explodujúcich chutí.

Pod chvíľou sa objavia horké citrusy, o chvíľu máte pocit Earl grey čaju na jazyku, v závese prichádzajú dôverne známe chute borievky, koriandra a angeliky typické pre tradičné, ginové receptúry. Stále to však nekončí, pretože citrusy sa vracajú späť a za nimi prichádza dlhý, korenistý dojazd. Troška pikantný, troška zemitý.

Ochutnáte ho po prvý raz, sadnete si k nemu opäť, o pár dní sa vrátite k príjemnému zážitku znova. Roku gin má stále rovnaký charakter, vždy v ňom však nájdete čosi nové. Je ako štyri ročné obdobia na japonských ostrovoch, ktoré formujú jeho bylinné suroviny. Hravý, nepredvídateľný.

Gin & Tonic po japonsky

Je príjemné zistiť, že okolo Roku Ginu vznikol v jeho domovine i rituál pri servírovaní. Má podobu miešaného nápoja, ktorý si pripravuje každý pôžitkár sám. Kým v sklenom pohári bublinky toniku unášajú nahor tenučké prúžky zázvoru, v keramickom poháriku je pripravená starostlivo odmeraná porcia Roku ginu.

Zosobášite ich vlastnými rukami priamo pred sebou, aby ste japonský Gin & Tonic vychutnávali od chvíle jeho zrodenia. Musíme povedať, že zázvor ešte väčšmi vypichne korenistý dozvuk dúškov, ktoré sa s botanickým charakterom ginu stávajú plnšie a osviežujúce.

Experimentujte s remeselnými ginmi a neuspokojte sa iba s tým, čo ponúkajú na regáloch supermarkety. Roku gin má talent posunúť chuťový zážitok vpred.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ako skrotiť cválajúci čas?

Nestíham, mám príliš málo času, možno niekedy inokedy. To je jedna z...
Čítajte viac...

Pridaj komentár