Bandita Black 50% – pôžitok pre všetky zmysly

Je to dobrodružná výprava do histórie, ktorá sľubuje atraktívny zážitok. Otvoríte fľašku mocného old navy spiced rumu,  poddáte sa jeho jemnému pôvabu a máte pocit, akoby ste cestovali nielen krajinou, ale aj v čase. S príjemne nabudenými zmyslami, ktoré sa snažia pohltiť všetky vnemy.

Hoci ide o symbolickú spomienku na kartografa, korzára a obchodníka Augustína Hermana, ktorý sa v 17. storočí zapísal do dejín obchodu s tabakom a zakresľovania zákutí Virgínie a Marylandu do máp, nik nemôže s istotou povedať ako chutili rumy v jeho časoch. S nami však môžete zistiť, ako chutí old navy spiced rum Bandita Black, ktorý sa snaží pripomenúť jeho príbeh.

Od likérov k rumu

Aj keď sa suroviny pre tento rum urodili na plantážach Panamy, predsa len pochádza z českej receptúry. Stojí za ním Milan Metelka, ktorý je známy jeho vášňou pre likéry. Už roky pracuje a experimentuje so starými rodinnými receptúrami, podľa ktorých sa mu úspešne darí znovuzrodiť zašlú slávu tradičných likérov rakúsko-uhorských krčiem.

Rumy z radu Bandita sú jeho počinom. Hoci ich pre dochucovanie nad rámec pravidiel radíme do kategórie elixírov, označeniu rum sa pre ich podstatu nebudeme v našom magazíne vyhýbať. Bandita Black old navy spiced rum je vyrobený z 3-ročného panamského rumu s mimoriadne prenikavou arómou.

Dôvodom nie je ani klíma kraja, ani druh cukrovej trstiny či spôsob jej fermentácie. Aromatické látky sa do rumu preniesli pri jeho destilácii na výslednú, len 60-percentnú stupňovitosť. Vďaka nej si zachováva intenzívny chuťový profil a arómu, ktoré ďalšie tri roky dospievajú pri zrení v sudoch.

Tradičný ráz kraja

Nič nevystihuje ráz Karibiku viac ako káva. Čerstvo pražené zrná odovzdávali rumu pri macerovaní svoju farbu, chuť a arómu celých 72 hodín. Pridajte k nim vanilku a škoricu – likérový, korenistý ráz je na svete. Všetko s precíznym jemnocitom a finálnym vyladením chutí cukrom a karamelom.

Výsledkom je elixír, ktorému by ste pri jeho jemnosti nikdy nehádali 50-percentný podiel alkoholu. Mnohí neveriacky siahajú na fľašu, aby sa na vlastné oči presvedčili o tom, či je tomu naozaj tak. Ak sa miešaniu rumov chytí človek s vytrénovanými zmyslami pre likéry, môže z toho vzniknúť čosi netradičné a výnimočné.

Neľakajte sa odvážnej grafiky na vinete a vysokej stupňovitosti tohto spiritu. Ochutnajte ho s nami.

Ako chutí Bandita Black?

Je úžasné sledovať, ako sa jemné, línie rumu lejú po tenkom krištáli po tom, čo zakrútite rum v pohári. V jasných cestičkách stekajú nadol až kým na stenách nezostanú osamotené kvapky visiace pod vrchnou čiarou. Farba je tmavá, s červenkastými odleskmi v lúčoch slnka. Podobná ako pri vyzretých, odležaných koňakoch.

Vôňu zacítite pri otvorení fľaše, v plnej sile však exploduje vo chvíli, keď priložíte nos k lemu degustačného pohárika. Mocne sa z neho ozýva karamel, za ním prichádza káva, vanilka, sladký cukrový likér a tak trochu i horká čokoláda. Všetko sa v opare rumového éteru mieša v jednotnej harmónii, akoby ste zašli do dobrej cukrárne. Nehľadajte v aróme komplexnosť, fazety, kontrasty – ide skôr o jednoduchú, dobre zladenú, pohodovú harmóniu.

Chuť v očakávaniach nadväzuje na arómu. Na príjemnej, hrejivej sladkosti spiritu sa rozlieva kávový nektár cez ktorý sa na povrch derú príjemné rumové, drevité tóny. Hoci ide o dosladzovaný rum, nie je to sirup, ktorý by nadobro zastrel charakter rumu. Práve naopak – vychádza z neho jemný, korenistý prejav, nad ktorým sa nesú cukrovinkárske vône. Má v sebe čosi opojné, súčasne si však drží aj pevný charakter. A ak máte chvíľami pocit, akoby ste zacítili chuť horkej, pomarančovej kôry, nemýlite sa. Je to tam.

Páči sa nám plná, hlboká chuť, ktorá nadobro naplní všetky chuťové poháriky. Bez ohľadu na to, či si dáte iba drobný, nesmelý dúšok alebo ním zaplníte celé ústa. Príjemné je aj pomalé doznievanie. Hrejivé, kávové, so sladkými stopami na jazyku.

Poteší všetkých pôžitkárov

Ak sa počítate k pôžitkárom, ktorí radi zamestnávajú svoje zmysly, tento rum si vychutnáte pri usrkávaní malých dúškov bez ohľadu na to, či ho podržíte pri izbovej teplote, alebo zachladíte kockami ľadu. Predstaviť si ho vieme však i pri dochucovaní prémiových dezertov, či príprave chuťou a arómou nabudených kokteilov.

Ak však v rumoch hľadáte skôr kontrasty chutí, komplexnosť, vrstvenie a mocné prejavy zrenia v dreve, môže na vás pôsobiť až príliš sladko a jednoducho.

Written By
More from Milan Gigel
Zbombardujte sa dezertom B-52
Je to hravá variácia na populárny kokteil zo 70-tych rokov, v ktorom...
Read More

Pridaj komentár