Ugrilujte si raňajkový burger Kentucky

Je to príjemné, pôžitkárske ráno. Odokryjete na  terase gril, rozpálite v komíne drevené uhlie, prinesiete na lopári zopár čerstvých surovín. Ani neviete ako a už rozvoniava celý dvor. S jasnou vyhliadkou na raňajky, ktoré stoja za to.

Hoci suché a diétne morčacie mäso nie je kráľom sveta grilovania, možno ho pripraviť tak, aby zostalo šťavnaté a mimoriadne chutné. Zomeľte ho, nadložte slaninkou a ak ho namiesto roštu opečiete na liatinovej platni, zachová si aj šťavnatosť.

Ak ste doposiaľ nikdy neochutnali raňajkový burger Kentucky, určite by ste tak mali spraviť. Dnes alebo zajtra.

Rozpáľte gril na 200 °C

Určite to už s grilom Weber Master Touch 57 GBS máte v krvi. Stačí aby ste rozkurovací komín naplnili do polovice dreveným uhlím, podložili ho dvomi kockami podpaľovača a zapálili priamo na rošte grilu. Potrvá približne 20 minút, kým bude každý z uhlíkov pokrytý bielym popolom.

Tentokrát patria všetky uhlíky doprostred palivového roštu a nad ne liatinový tanier. So spodnou klapkou otvorenou po štvrtú dierku a vekom s prieduchmi na polovicu uzavretými sa vo vnútri rýchlo teplota vyšplhá na 200 stupňov.

Slaninka a cibuľa

Kým sa uhlíky rozpaľujú a gril zahrieva, vy si hravo nakrájate 200 gramov gazdovského bôčika na kocky a dve veľké cibule rozoberiete na centimeter široké krúžky. Obe patria na liatinový tanier s tým, že ich pekne od seba oddelíte.

Kým bôčik má zo seba vydať omastok a získať chrumkavý, dymom prevoňaný charakter, od cibule sa očakáva že zmäkne a skaramelizuje.

Nie však len tak, bez formovania výbornej chute. Keď budete v najlepšom, prelejte ich Jim Beamom. Nech zapôsobí sladkou vôňou kukurice a arómou dubových sudov na základ burgerov.

Mletá morka, opražené prasiatko

Ak do pol kilogramu mletého morčacieho mäsa primiešate trošku vychladnuté, pražené kocky bôčika, získate z neho materiál na tri výdatné burgery. Ochuťte ich troškou halitovej soli, nameľte do nich čerstvé korenie štyroch farieb od Mäspomy a vyformujte s jamkou uprostred.

Tentokrát burgery nepatria na rošt ale na liatinový tanier s výpekom. Tak si chudé mäso zachová svoju šťavnatosť a ešte získa aj čosi naviac. Ani tentokrát neváhajte naplniť stredové jamky bourbonom, aby intenzívnym oparom naplnil celé povetrie pod poklopom.

Burgery otáčate vo chvíli, keď sa po okrajoch vybielia do polovice výšky. Finálne dopekanie zaberie už len dve-tri minútky.

Skladáme vrstvu po vrstve

Sladké, sezamové žemle osviežite nad pahrebou, spodok natriete grilovacou omáčkou a už len vrstvíte list šalátu, mäso, pečenú cibuľku a plátok rajčiny pod vrchnú časť pečiva. Zaistíte bambusovou paličkou a raňajky sa môžu začať.

Je iba na vás, či ich doplníte pohárikom bourbonu z Kentucky, aby ste sa preniesli aspoň v mysli do vzdialených končín. Isté však je, že ak ktokoľvek v susedstve rád rozjíma rána vo dvore či záhradke, bez tečúcich sliniek to neustojí.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Upečte si na grile dánske škoricové hniezda

Je možné pripraviť na grile olovrant, ktorý sa úplne vymyká z rutiny...
Čítajte viac...

Pridaj komentár