Ugrilujte si v „kolotoči“ čertovsky dobré zemiaky

Máloktorá grilovačka sa zaobíde bez toho, aby ste s jasnými plánmi navštívili svojho mäsiara. Ak však zájdete do špajze a nájdete tam zemiaky, cibuľu, slaninku a dobrú klobásku, môžete si s podporou korenín pripraviť čertovsky dobré zemiaky.

Nie preto, že by boli priam pekelne pikantné. Sólo v dnešnom recepte patrí klobáskam Čertica od HSH, v ktorých sa snúbi chuť kuracieho a bravčového mäsa s výbornou, dolniackou paprikou.  Spoliehame sa na gril, aby z nich vytiahol chuť na maximum.

Kolotoč s košíkom

Kotlový gril od Weberu, to nie je iba ohnisko, rošt a veko s teplomerom. V širokej škále príslušenstva nájdete aj predlžovací diel s motorčekom a otočným ražňom. Pridajte k nim sieťovaný košík a razom máte kolotoč, v ktorom sa v horúcom vzduchu a žiare uhlíkov neustále presýpajú suroviny.

Do takto nastrojeného grilu patrí drevené uhlie, ktorým treba rozkurovací komín naplniť aspoň do dvoch tretín. Tak dosiahnete pracovnú teplotu približne 180 stupňov Celzia pri spodnej klapke otvorenej naplno a vrchnej pootvorenej na polovicu.

Motorček beží po zapnutí stabilným tempom a je iba na vás, aby ste na terasu dotiahli predlžovačku, ktorej nebude vadiť ani rosa či nečakaný dážď. Veď takáto dobrota sa ugriluje i v sychravom dni, bez vášho priameho dozoru.

Nakrájať na kusy

Košík je odmerkou, ktorá vás na stole naviguje k množstvu použitých surovín. Veľké, svieže zemiaky nakrájate na väčšie kúsky, údený bravčový bôčik zasa na plátky. Cibuli svedčí nakrájanie na mesiačiky a klobásu Čertica tiež nechajte vyniknúť v štedrých, na palec dlhých porciách. S krájaním cesnaku si hlavu nelámte.

Kým sa rozhodnete týmito dobrotami naplniť košík, siahnite po miske, naplňte ju zemiakmi a zakvapkajte ich olejom. Iba tak sa na nich udrží štedrý poprašok koreniacej zmesi Americké Zemiaky od Mäspomy.

Teraz už všetko patrí dnu – hoci aj vo vrstvách ako ste suroviny krájali. Otočný ražeň sa postará o to, aby sa všetko pri grilovaní dôkladne premiešalo.

Silnejšia polhodinka

Potrvá približne 35 minút, kým zemiaky v horúčosti získajú tú správnu konzistenciu. Nedovoľte im prepiecť sa – obzvlášť ak ide o múčny, sypký typ. Radšej ich zastavte v pečení vo chvíli, keď budú na trištvrte hotové.

Je úžasné pod chvíľou nazrieť po veko, kde čertovsky dobré zemiaky ožívajú v dynamike grilovania. Vidíte ako po všetkom steká omastok nesúci čiastočky korenia a soli, vidíte ako sa každý kúsok raz priblíži k mriežke na priamu žiaru pahreby a inokedy sa zaryje doprostred, do parného kúpeľa.

Vďaka tomuto spôsobu prípravy sa chute natoľko zintenzívnia, že niet piecky, remosky ani rúry, ktorá by dokázala čosi podobné.

Pridajte bylinky a servírujte

Ak máte radi tymián, rozmarín alebo pažítku, pridajte ich až na tanieri, na hotové zemiaky. V horúčosti pary troška zavädnú a odovzdajú svoju arómu a chuť. Ak by ste ich pridávali do zmesi na začiatku grilovania, stratili by svoju sviežosť.

A aká je chuť? Príjemne pikantná, zemiaková a s primeraným množstvom tuku, ktorý pokryl každý jeden kúsok. Ani vo sne by vám nenapadlo, že klobásky ktoré ste použili majú základ v hydinovom mäse.

Ak ste si ešte čertovsky dobré zemiaky nikdy negrilovali, mali by ste tak spraviť. Dnes alebo zajtra.

Written By
More from Milan Gigel
Ron Rumbero 7 – oddajte sa kubánskej, rumovej pohode
Búrlivý oceán, horúca klíma, vulkanická zem a plantáže cukrovej trstiny, kávovníka a tabaku. Ak...
Read More

Pridaj komentár