Objavte pôvab prémiových ovocných páleniek

Znie to takmer ako kliatba vidieka. Najprv nosom prebehne dráždivý opar spiritu, potom vás pri výdatnom dúšku zatrasie a nakoniec zostane v hrdle spurná, dráždivá dochuť. S ostrým, hrejivým pocitom, ktorý sa tisne do líc. Nikoho neprekvapí, že hitom posledných rokov sú na vidieku omedované pálenky.

Usadnite však ku kalíšku prémiovej ovocnej pálenky a všetko je zrazu iné. Omamná vôňa ovocia vás opantá ľahkosťou éteru a degustačné dúšky s jemnocitom odhaľujú rôzne vrstvy ovocných chutí. S pôžitkom, ktorý v hrdle zanecháva príjemné povzbudenie plné chuti.

Ak sa počítate k tým, čo pre nedobré domáce pálenky nadobro zanevreli na túto kategóriu spiritov, mali by ste sa rozhliadnuť po ich majstrovskom spracovaní. Nezahadzujte pôvab a pôžitkárstvo z ovocných páleniek len preto, že ste do rúk nedostali tú správnu.

Ako dobré víno

Za dobrou ovocnou pálenkou nehľadajte ani červivé ovocie popadané pod stromami, ani šupky, odrezky a prebytky úrody, ktoré zostali po zaváraní kompótov a džemov. S pálenkami je to rovnaké ako s ovocným vínom. Potrebujete plody v plnej zrelosti a výberovej kvalite, aby ste z nich vyrobili rmut, ktorý stojí za to. Ak ste už niekedy ochutnali ovocné vína z produkcie vinárstva Miluron, asi viete o čom je reč.

Raz je nápomocná ľudská ruka pri zbere a prebierke, inokedy mechanizácia pri drvení a krájaní ovocia. Niekedy treba technológiou prísne regulovať teplotu kvasenia, aby ovocie zo seba vydalo tie najlepšie chute a vône. Práve pri fermentácii sa formujú chute, vône a vlastnosti páleniek. Všetka snaha môže byť márna, ak bol rok zlý a ovocie sa urodilo horšie ako zvyčajne.

Samotná destilácia v pálenici je už iba finálnym majstrovstvom, ktorým možno doladiť výsledok. Je to moment, kedy sa ukáže či všetka tohtoročná snaha stála za to. Zahrievanie v kotli, tempo destilácie a výslednú stupňovitosť treba vyladiť tak, aby do pálenky prešlo čo najviac chute a vône.

Výroba ovocnej pálenky je minimálne tak náročná, ako výroba sladovej whisky alebo karibského rumu. Na každom detaile záleží.

BVD – klenot na domácom trhu

Prémiové ovocné pálenky nenájdete ani vo večierke, ani v supermarkete. Rozhliadnuť sa po nich musíte v špecializovaných predajniach alebo dobre zásobených baroch. Ak chcete ochutnať to najlepšie, čo sa na domácej hrude vypálilo, rozhliadnite sa po fľašiach s holubicou nesúcich hrdé logo BVD – Pálenice vo vtáčom údolí.

Ochutnajte ich hruškovicu a budete prekvapení aká jemná a aromatická je. Akoby ste si zo stromu odtrhli slnkom vyhriatu hrušku odrody Williams a zahryzli sa do nej. Zdegustujte  ju v jej čírosti, spravte si z nej ľahučký kokteil s tonikom a rezom citrónu – môžete si byť istí že v nej nájdete práve to, čím sú ovocné destiláty jedinečné.

Usaďte sa k jablkovici a čaká vás podobný zážitok. Cez typickú arómu ovocných páleniek razom objavíte všetky vrstvy jablčnej chute a arómy. Šupku, dužinu, jadierka – s mimoriadnou zvedavosťou budete v myšlienkach pátrať po jablkách ktoré ste ochutnali, aby ste našli práve to, ku ktorému jablkovicu z BVD môžete prirovnať.

Nechajte sa strhnúť chuťou vyzretých sliviek, aromatických čerešní, rozmarných marhúľ, sladkej duly, či doposiaľ nepoznanej oskoruše. Pri každej z nich budete hádať, či sa chuťový profil a vôňa najväčšmi ponášajú na surové ovocie, varený sirup či dokonca kompót.

Dajte šancu aj divej trnkovici, voňavej čučoriedkovici či neodolateľnej drienkovici a razom pochopíte, že i z borievok je možné pripraviť destilát s jeho prenikavým, ginovým charakterom. Je tak trocha na škodu, že ovocné destiláty vidíme tak zriedkavo na pultoch barov a klubov. Možno na nich vystavať stovky miešaných nápojov, ktoré ešte väčšmi zvýraznia i tie najjemnejšie odtienky chutí a vôní.

Nie sú v tom sami

Ak prekročíte západné hranice a štíhle fľašky s neprehliadnuteľnou vinetou BVD sa vám stratia z očí, určite nezostanete bez prístupu k ovocnému pôžitku. Priam vychýrená je pálenica Žufánek so svojim sortimentom tradičných ovocných destilátov. V ich prípade ide viac ako len o príbeh majstrovských zručností v pálenici.

Ovocie, ktoré používajú pre výrobu rmutu pochádza z ich vlastnej úrody. Ide o dlhoročnú rodinnú tradíciu, vďaka ktorej môžete natrafiť i na starené ovocné pálenky z dubových sudov. Ide o špecialitku, ktorej sa v našich krajoch málokto venuje.

Určite spomenieme aj pálenicu Zubří  z Valašska, ktorí rovnako zúročujú skúsenosti predchádzajúcich generácií. Nie je v tom žiadna náhoda, že s dobrými ovocnými pálenkami sa stretnete práve v rodinných podnikoch, ktoré stavajú nie na objemoch a zisku, ale vkladajú srdce do svojej produkcie.  

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Drink na dnes: Devil´s fizz

Možno sú už všetci v Mexiku. Ak si však na terase namiešate...
Čítajte viac...

Pridaj komentár