Čo na gril? Urobte si mexické kuracie tortily s tequilou

Je to grilovačka, pri ktorej v dyme syčiaceho omastku neprskajú na rozpálenom rošte steaky. Žiara pahreby preniká cez hrubé, liatinové dno do woku, aby v ňom sústredila svoju silu pri rýchlej, tepelnej úprave. Kým spodná strana spaľuje suroviny horúčosťou, hustá para pod vekom bráni ich vysychaniu.

Nie je v tom žiadna náhoda, že čerstvému kuraciemu mäsu svedčí tento spôsob úpravy. Ak v chladničke nájdete balíček Kráľovských kuracích rezňov a v chlebníku vám nikdy nechýbajú tortily, potom nič nestojí v ceste k tomu, aby ste sa pustili do dnešného dobrodružstva inšpirovaného Mexickou kuchyňou.

Kura kráľovské

Kŕmili ho obilím, odchovali bez dopingu a hormónov, dopriali mu pohyb a spracovali šetrným spôsobom. Ak príde na Kura kráľovské, je na vás aby ste pri jeho grilovaní pokračovali v tomto prístupe.

Už pri krájaní kuracích rezňov na prúžky rozhodujete o tom, ako sa v tortile prejavia. Urobte to po vláknach a čaká vás príjemná šťavnatosť a gazdovská, vláknitá štruktúra mäsa. Krájajte ich naprieč vláknami a znásobíte ich jemnosť.

Na nakrájané mäso vylejte deciliter tequily, pridajte lyžicu slnečnicového oleja a celý balíček koreniacej zmesi Mexiko od Mäspomy. Potrvá približne  10 minút, kým sa chute vzájomne prepoja. To je ten správny čas pre prípravu grilu.

Ak vás pri miešaní prekvapí intenzívna vôňa rajčín, privoňajte ešte raz. Ak rozoznáte škoricu, rascu, koriander, oregano, cesnak a papriku, máte dokonalý zmysel pre arómy.

Liatina, ktorá sa nelepí

Ku každému grilu na uhlie patria liatinové panvičky, taniere, woky a nádoby. Tie od Weberu však majú čosi naviac. Hoci sa na prvý pohľad nelíšia od ostatných, majú čiernu keramickú povrchovú úpravu ktorá bráni priháraniu surovín a hrdzaveniu.

Celá údržba sa zaobíde bez olejovania, vypaľovania  a neustáleho vytierania do sucha. Rozpáľte za plný rozkurovací komín dreveného uhlia, vysypte ho doprostred palivového roštu a naložte nad pahrebu wok.

Potrvá tri-štyri minútky, kým sa rozpáli na teplotu 250 stupňov. V celom objeme, bez toho aby ochladol pri kontakte s čerstvými surovinami.

Opražiť, otočiť a nabok

Olej vo woku okamžite redne a vo chvíli, keď do neho naložíte oddýchnuté kuracie mäso, vidíte ako sa zaťahuje priamo pred očami. Nemiešajte ho, ponechajte ho kontaktu s liatinou. Rýchlo sa opečie z jednej strany, potom z druhej a môžete ho parkovať mimo najhorúcejšieho stredu woku.

Kým z povetria nasávate omamnú vôňu tequily a mexických korenín, na rad prichádza zelenina. Hrášok, paprika a kukurica. V sezóne zo svojej záhradky, mimo sezóny hoci aj z mrazenej zmesi. Nemusíte ju rozmrazovať, v žiare pahreby sa okamžite preberie. Napomôže tomu i veko grilu, pod ktorým sa mieša vôňa tlejúceho uhlia s parou.

Úprava sa žiada rýchla, aby zelenina nezmenila svoju farbu a vzhľad. Premiešate ju s mäsom, pridáte vopred predvarenú fazuľu a ste pripravení na servírovanie. Hoci by ste v tejto chvíli vytiahli wok z grilu, ešte dlhú chvíľu udrží svoj obsah teplý.

Tortily treba opiecť

Potrvá iba minútku, kým sa tortily na rošte osviežia. Najprv ich prestúpi para, potom zjemnie ich povrch a keď uvidíte na ich okrajoch náznaky opečenej mriežky, sú pripravené na plnenie. Prvá prichádza kyslá pochúťková smotana, potom rozumne odmeraná dávka mäsa so zeleninou.

Zakrúcate, prekrajujete, ukladáte na listy hlávkového šalátu a ste pripravení. Z jediného balíčka kuracích rezňov pripravíte občerstvenie pre vás i priateľov s tým, že sa nemusíte báť ich neskrotného hladu.

Určite vás prekvapí mimoriadny kontrast chutí, ktorý sme v našom prípade vytiahli na maximum použitím celozrnných tortíl. Korenisté a slané kuracie soté s exotickým nádychom priam kontrastuje s príjemnou jemnosťou smotany a sladkou chuťou tortily.

Ak ste doposiaľ nikdy mexické kuracie tortily s tequilou neochutnali, určite by ste tak mali spraviť.

Written By
More from Milan Gigel
Weber Lumin – grilovanie na úrovni nebolo nikdy jednoduchšie
Je to bezstarostné grilovanie, pri ktorom nemusíte rozdúchavať horúcu pahrebu, alebo odkrúcať...
Read More

Pridaj komentár