Kráľovské kuracie špízy – výborná rýchlovka z grilu

Je to explózia kontrastu chutí, pri ktorej korenisté, šťavnaté mäso vábi na svoje prednosti po boku sladkej, grilovanej zeleniny. Rozpálite gril, na oceľové ihly napicháte čerstvo nakrájané suroviny a zvyšok spraví spaľujúca horúčosť pahreby.

Nie je v tom žiadna náhoda, že sme si pre prípravu tejto dobroty vybrali Kráľovské kuracie rezne. Kurčatá mali v priestrannom odchove dostatok pohybu aby bolo ich mäso vláknité, priam gazdovské a vďaka šetrnému spracovaniu si zachovalo i svoju šťavnatosť.

Ak ste si ešte nikdy nerobili kráľovské kuracie špízy, určite by ste ich mali ochutnať. Urobte si plán na úžasné, víkendové raňajky alebo piknik v prírode. Ak zbalíte pripravené špízy do termotašky, môžete ich ugrilovať i na lúke pod lesom.

Gril, ktorý šetrí peniaze

Gril Weber Go Anywhere nie je skvelý iba tým, že ho ako kufrík vynesiete do prírody, aby ste si spravili pekný deň. V porovnaní s kotlovým grilom si vystačí s polovičnou náplňou paliva bez toho, aby zaostával v zachovaní šťavnatosti mäsa.

Tým, že pahreba a grilovací rošt sú prikryté vekom, horúca žiara prichádza k surovinám zo všetkých strán. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie a ani to najjemnejšie mäso nestihne vyschnúť. Na dnešné grilovanie si naplníte malý rozkurovací komín briketami, rozpálite ho a vysypete na palivový ražeň.

Brikety rozprestriete rovnomerne po celej ploche, spodné i vrchné prieduchy necháte naplno otvorené a v priebehu piatich minút vybehne teplota na slušných 210 stupňov Celzia. To je ten správny čas na to, aby ste sa pustili do grilovania.

Formovanie chutí

Kvapka oleja, deciliter dobrého London Dry Ginu a zmes korenín Gyros od Mäspomy dokážu urobiť s kvalitným kuracím mäsom zázraky. Nejde o to, aby ste ho nechali dlho marinovať. Postačí ho nechať na desať minút odležať, kým sa šťava nenatiahne dnu. Ukrajujte z kuracích rezňov hrubšie plátky, tak aby ste pri jedení pocítili ich štruktúru.

Zelenina nepotrebuje ani soľ, ani korenie ak má byť chuťovým kontrastom. Predsa len jej prospeje, ak ju potriete trochou oleja. Ten spomalí vysychanie povrchu. Olej vytvorí bariéru, pod ktorou zostane para, ktorá ochráni dužinu. Čerstvá cuketa, predvarená kukurica a červená cibuľa sú výbornou kombináciou.

Kráľovské špízy by neboli kráľovskými, ak by sme ich neosviežili pikantnou chuťou klobásy čertica od HSH. Je hydinová, s výborne vyladenou chuťou a štruktúrou, ktorá sa priam pýta na gril.

Na ihlách

Napichovanie mäsa a zeleniny na ihly je ako navliekanie koráliek. Ak viete ako na to, ide to samo. Pri dvojitých, kovových ihlách vás čakajú dve výzvy – zachovať odstup oboch hrotov pri napichovaní surovín a šikovnosť pri napichovaní kukurice. Kým jeden hrot patrí do jej stredu, druhý prechádza cez spodnú časť zrna.

Nerobte si starosti tým, či je hrúbka jednotná a či postupujete stále podľa rovnakých pravidiel. Dôležité je len to, aby boli jednotlivé čiastky k sebe riadne pritisnuté – vtedy si budú vzájomne odovzdávať teplo grilu.

Pod vekom za pár minút

Pri grilovaní najprv opečiete jednu stranu, potom druhú a na záver necháte minútku-dve extra na plné rozvinutie chutí. Budete prekvapení, akú krásnu farebnosť si táto kombinácia surovín zachová. Hlavná je však chuť.

Príjemná korenistá, chvíľkami pikantná, neskôr zasa sladká. Máte pocit akoby ste mali plné ústa i pri tom najmenšom ochutnávkovom súste. Nešetrite korením, nepoľavte na kvalite kuracieho mäsa, nevymeňte pikantnú klobásu za obyčajnú. A ak si k hotovým špízom naservírujete aj celozrnné pečivo a dúšok ginu, bude to dokonalé.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Jamajský kurací kotlík – Karibik na grile

Medová vôňa ovocia, príjemná pikantnosť čili papričiek a plná chuť mäsa, ktoré do...
Čítajte viac...

Pridaj komentár