El Comandante Legado – pôžitok vône a chuti

Je to rozmarný pôžitok, pri ktorom máte pocit akoby ste ochutnali najvyberanejší zo zákuskov kráľovského dvora. Otvoríte fľašu elixíru, odlejete z neho do pohárika a necháte sa unášať na vlne exotických chutí, vôní a hrejivého pocitu, ktoré vás vtiahnu do víru vychutnávania.

Nie, reč nie je o likéroch, ktoré od nepamäti kráčajú po boku prémiových spiritov. Dnes v našom klube ochutnávame rumový elixír, ktorého korene siahajú do Panamy. El Comandante Legado, je oslavou tradícií a dedičstva, ktoré dostali podobu sladkého, aromatického elixíru.

Z vyberaných rumov

Ak by ste zašli do panamskej pálenice Hacienda San Isidro, možno by ste sa mohli poprechádzať po rozsiahlych skladoch, kde v dubových sudoch dozrieva v horúcej, miestnej klíme spirit z cukrovej trstiny. Práve z veľkých, starých sudov pochádzajú sedem až dvanásťročné rumy, z ktorých master blender povyberal tie, ktoré formujú základnú chuť tohto elixíru.

Rumy zaoblené a odležané s príjemnou, hlbokou drevitosťou, ale aj búrlivé, temperamentné s plným telom, ktoré pri zrení zvýraznili svoj rázovitý charakter. Všetky už zaplatili výdatnú anjelskú daň, ktorá v panamskej, suchej klíme predstavuje asi 10-percentný úbytok zrejúceho rumu ročne. Približne toľko rumu unikne cez póry dreva, z ktorých sú sudy vyrobené.

Práve do tejto starostlivo namiešanej zmesi rumov putujú na 48 hodín sušené hrozienka a starostlivo vyberané  byliny, aby odovzdali svoje ovocné a korenisté chute rodiacemu sa elixíru. Trvá len chvíľku, kým macerát vykvitne v plnej aróme, aby v 38-percentnej stupňovitosti putoval do fliaš.

Elixir de Ron

Nehľadajte za slovkom elixír žiadny podfuk alebo napodobeninu rumu. Každá krajina má svoju vlastnú legislatívu, ktorá určuje čo možno slovkom rum označiť a čo nie. I keď by ste sa po rume obzerali v krajinách Karibiku, v každej z nich by ste našli odlišné pravidlá.

V našich krajoch sa za rum považuje destilát vyrobený výhradne z cukrovej trstiny, s charakteristickou chuťou a vôňou. Primiešať do neho možno iba karamel pre úpravu farby, cukor do 20 gramov na liter pre vyladenie chuti  a vodu, pre jeho zriedenie na stupňovitosť 37,5 percenta a vyššiu.

Stačí aby ste pridali bylinky, koreniny, sušené ovocie, alebo akúkoľvek inú prísadu naviac a rum sa stáva elixírom. Je tak trocha na škodu že sa výrobcovia tomuto označeniu vyhýbajú a literu zákona plnia tým, že zámerne slovko rum z názvu vypúšťajú.

Ako chutí elixír El Comandante Legado?

Bolo by chybou, ak by sme sa nezastavili pri fľaši, v ktorej prichádza na stôl. Hrubé sklo s prelismi na okrajoch pôsobí rovnako reprezentatívne, ako zátka z polyméru so slušivým, metalickým finišom. Ihneď, keď sa začítate do vinety, tušíte že sa chystáte na výpravu za pôžitkami Panamy.

Farba elixíru ju zlatohnedá a s meniacim sa osvetlením získava tmavšie, koňakové odtiene. A to ako vo fľaši, tak v poháriku, kde odhaľuje svoj ľahký, olejovitý charakter. Zakrútite raz, zakrútite druhý krát a vôňa sa i cez zúžené hrdlo derie pri izbovej teplote von.

Sladký cukrový sirup, karamel, hrozienka, badián a škorica – všetky tieto vône sa miešajú v hravom opare spiritu s ďalšími nuansami. Pod chvíľou zacítite sladké drievko, inokedy zasa botanické, bylinné tóny. Stačí však aby  ste pridali kvapky vody alebo elixír prebudili kockou ľadu a zrazu zacítite i tropické tóny ovocia.

Aróma je plná, hutná, vyzývavá, takže chvíľami máte pocit, akoby vám na jazyku formovala náznak budúcej chute. Je úžasné, v akej harmónii sa všetko rozlieva – bez kontrastov, komplexnosti a vrstvenia.

Medový nektár

Chuť je sladká a sirupová, ktorá cez hrejivý pocit okamžite prechádza k príjemnej, zaokrúhlenej drevitosti. Ihneď rozoznávate hrozienka za ktorými sa objavuje mäkký, bylinný ráz. Nedokážete odhaliť, ktoré z vonných bylín túto chuť formovali. Isté však je, že v dochuti prichádza povzbudivá pikantnosť, ktorá je očakávanou bodkou za sladkosťou.

Chuť je príjemná, z prejavmi dlhého zrenia, súčasne je v nej však čosi mladistvé a povzbudivé. Akoby náznak horkosti niektorej z bylín formoval mužný, lekárnický ráz. Ako pri bylinnej medovine, ktorá je odkazom na staré, rytierske časy.

Pri tomto elixíre nemáte pocit, že sedíte pri poháriku vonného likéru. Plná, odležaná drevitosť mu dáva neprehliadnuteľný, rumový charakter. Ak si radi s pôžitkom vychutnávate sladkosti a svet prémiového alkoholu nie je pre vás obmedzený iba na uniformitu spiritov, tento panamský elixír vás zaručene zaujme. Vôňou, harmóniou chuti a pikantným záverom.

Written By
More from Milan Gigel
Vybaľte na stôl Mapucle a deň bude zaujímavejší
Viete kde je Hont a Abov, ktorý okres je v obkľúčení iného...
Read More

Pridaj komentár