Upečte si na grile Kráľovské kuracie krídla s Maraschino glazúrou

Oslava letných chutí môže začať skôr, ako sa čerešne a višne zapália v žiarivých farbách zrelého ovocia. Obzvlášť, ak radi grilujete a nikdy si nenecháte príležitosť vyskúšať vábivé, nové chute. Pripravte si Kráľovské kuracie krídla, zopár vyberaných pochutín a čaká vás zážitok, ku ktorému sa budete chcieť vracať.

Všetko sa začína v talianskych sadoch s čerešňami maraska, z ktorých sa v regióne Veneto v plnej zrelosti vyrába ovocná pálenka. Tá po dobu dvoch rokov zrie v sudoch z fínskeho jaseňa, aby dospela a rozvinula aj  tie najjemnejšie chuťové odtienky. Po tom, ako ju dosladia a pririedia do podoby stolového likéru, v štýlových fľašiach s papierovým opletom putuje do sveta.

Práve Luxardo Maraschino bude hrať pri dnešnom grilovaní po boku kráľovských kuracích krídel najdôležitejšiu úlohu. Vyčarí sladký závoj ovocnej chuti a vône, ktorá sa v nespútanej noblese bude niesť každým jedným sústom.

Rozpáľte brikety, pripravte wok

Neutíchajúca, intenzívna žiara pahreby je pre kuracie krídla nevyhnutná. Naplníte rozkurovací komín briketami až po samý vrch, vyčkáte kým sa nad kockou podpaľovača pokryjú až po vrch bielym popolom a roztiahnete ich v strede palivového roštu kotlového grilu Weber tak, aby sa k nim dostalo čo najviac vzduchu.

Kým sa pod vekom nahreje liatinový wok na teplotu cez 230 stupňov, dohliadnete iba na jediné. Aby boli spodné i vrchné prieduchy grilu otvorené čo najväčšmi. S prázdnym zberným popolníkom, na záveternom mieste, aby nič nespomalilo vašu snahu dosiahnuť čo najvyššiu teplotu.

Nevyčkávajte s rozkurovaním, pretože príprava surovín bude rýchla. Priam expresná. Ide o kuracie krídla, ktoré nevyžadujú veľa práce, kým dosadnú na dno horúceho woku.

Ustrojiť, narezať a ochutiť

Určite to poznáte. Špičky krídel prihorené a najväčší kĺb nedopečený. Na grile sa vám to nikdy nestane, ak koncové časti krídla oddelíte a kožný lalok prerežete až po spojovací kĺb. Ak ste už niekedy ochutnali grilované krídelká v štýle buffalo, určite vám ich naservírovali v takejto úprave.

Rovnaké je to aj v tomto prípade. Chladené krídla sú svieže a ostrým nožom prejdete cez ich prvý kĺb bez námahy. Neobávajte sa toho že otupíte nôž – ocieľka opätovne obnoví brit jeho ostria. Mäso máme pripravené, na rad prichádza formovanie chutí.

Trocha olivového oleja, o trošku viac sirupu z agáve a ešte väčšmi likéru Luxardo Maraschino. Nech to pôsobí akokoľvek medovo, sladko a aromaticky, nebojte sa toho že výsledok bude chutiť ako zákusok. Práve naopak.

Vyladia to Drvené chilli papričky od Mäspomy a čerstvo namletá Halitová soľ. Takto pripravenú zmes rozotierate po krídlach tesne pred grilovaním. Bez marinovania, bez odležania.

Olej a voda nespôsobia požiar

Nepokúšajte sa ukladať sladké, sirupové krídla na rozpálený wok. Najprv do neho vlejte trochu oleja a vytrite ho. Každý jeden kúsok pri kontakte so žiarou liatiny zasyčí, následne zavonia a kým poukladáte každé jedno krídlo na svoje miesto, už sa aj na koži objavia prudké, opečené stopy.

To je signál, že prišiel čas na podlievanie vodou. Vlejte ju tam s odvahou – horúci olej sa nevznieti v oblaku pary. Budete sledovať, ako sa wok ochladzuje a zahaľuje v hustom, bielom opare. Pootáčate krídelká, zakryjete gril vekom a necháte paru a žiaru pahreby robiť svoju prácu.

Neodolateľná vôňa naplní dvor a v priebehu 40 minút niekoľko razy otočíte vo woku celý náklad, ba i vodu budete dolievať každých desať minút. To preto, aby sirup nehorel, kožka nečernela a mäso získalo príjemnú, šťavnatú jemnosť.

Svieže a lákavé

Nič na tom, že vône sa zlievajú a krídelka hnednú pod vrstvičkou karamelu. Vytiahnete ich na tanier, prelejete troškou omáčky, zasypete sezamovým semienkom a nadrobno nasekanou čerstvou, zelenou pažítkou. V tej chvíli akoby omladli späť ku svojmu sviežemu vzhľadu.

Prineste tanieriky, naložte ich s celozrnným chlebíkom pred vašich stolovníkov a nezabudnite ani na pohárik Maraschina, ktorý urobí bodku za voňavou grilovačkou. Úžasné, pôsobivé, nezabudnuteľné? Zopakujte si to pri každej príležitosti.

Ak ste doposiaľ Kráľovské kuracie krídla s Maraschino glazúrou neochutnali, určite by ste tak mali spraviť. Čo najskôr. Sú pikantné a príjemne aromatické s tónmi ovocia.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Leatherman – kult vreckového náradia

Sú to situácie, ktoré prichádzajú na tých najmenej pravdepodobných miestach – vždy...
Čítajte viac...

Pridaj komentár