Pohoda pri grile: Voňavý provensálsky posúch

Hrejivé lúče večerného slnka, svieže povetrie a dobrá nálada pri posedení na terase. Nič nerozprúdi pôžitkársku atmosféru tak mocne, ako voňavý, provensálsky osúch. Kým po malých dúškoch upíjate z kalicha osviežujúci Pastis, na jazyk prichádzajú drobné sústa, ktoré utíšia hlad.

Ak na vás táto idylka zapôsobila až príliš romanticky, vedzte že ide o rutinu, ktorú si pri každej príležitosti môžete užívať aj vy. Tajomstvo sa ukrýva v ceste, ktoré vydrží vopred pripravené v chladničke i dva dni. My však máme radi drobný pracovný ruch, ktorý navodí nové inšpirácie a témy na rozpravu.

Robot je na to, aby pomáhal

Zabudnite na klasické kysnuté cesto. Provensálsky osúch žiada tuk naviac, aby pri rýchlom pečení nevyschol a zostal vláčny. Do misky vlejete 200 mililitrov mlieka, 50 mililitrov vlažnej vody, 50 mililitrov olivového oleja a pridáte k nim 20 gramov čerstvého droždia.

Bez toho aby ste čakali na kysnutie, v teplom dni ihneď vidíte ako sa kvasinky prebúdzajú. Stačí, aby sa objavil prvý náznak života a vy viete, že všetko je ako má byť. Pri miesení patrí sólo kuchynskému robotu, ktorý planétovým pohybom háku vymiesi cesto k dokonalosti.

Založíte misu s tekutým obsahom do držiaka, spustíte hák nadol a postupne prisýpate 420 gramov hladkej múky typu T650. Obsahuje viac lepku ako múka na zákusky, takže lepšie udrží formujúce sa bublinky vzduchu.

Ring of fire

Ak budete rozkurovať kotlový gril pre pečenie provensálskeho osúchu, spomeňte si na pesničku od Johnyho Casha. Rozkurovací komín s horúcimi briketami vysypte na palivový rošt tak, aby ste z neho vytvorili prstenec. Teplo patrí k okrajom grilu, stred nech zostane chladnejší. Vďaka tomu bude pečenie rovnomerné.

S plne otvorenými klapkami teplota na Weberi okamžite vystúpi nad hranicu 200 stupňov Celzia. To je signál, že je čas prichystať si oceľovú panvicu. Tá naša má s ušami priemer presne 57 centimetrov, takže hravo sadne na lem grilu s tým, že je stále možné zakryť ho pokrievkou.

Oceľ má v tomto prípade prednosť pred liatinou – je tenšia a akumuluje menej tepla. Vďaka tomu stihne cesto čosi podkysnúť, kým sa upečie na hranicu vláčnosti.

Natiahnuť a ochutiť

Keď mäkké ceste položíte na naolejovanú panvicu, prelejte ho troškou olivového oleja i z vrchnej strany, aby ste sa do neho mohli pustiť prstami. Formujte ho a naťahujte tak, aby ste sa dostali na priemer cez 40 centimetrov. To je hrúbka približne 4 milimetrov, ktorá je ideálom prípravy.

Do jamiek vložte prúžky červenej cibule, zrelé cherry rajčinky a zelené olivy z kyslého nálevu. Pod niektoré môžete pridať tenké plátky cesnaku, určite však nezabudnite na niekoľko vetvičiek rozmarínu.

Kontrastom chutí bude hrubozrnná, halitová soľ od Mäspomy. Nesypte ňou povrch rovnomerne ale v náhodných ložiskách.

Pečte, rozprávajte a bavte sa

Po vložení panvice do grilu teplota okamžite klesne na 150 stupňov a iba zvoľna bude stúpať nahor. Potrvá približne 12 minút, kým sa cesto prepečie spolu s naloženými surovinami. Dajte všetkému čas, aby rovnako pôsobila žiara pahreby zo spodnej strany, ako horúci vzduch pod vekom grilu z vrchnej.

Upečený osúch rozvoniava do diaľky, čo je signálom pre to, aby ste si prichystali lopár. Ostrým nožom nakrájate z hotového korpusu pruhy a rozložíte tak, aby z nich vonná para naplnila večerné povetrie.

Opojná chuť Pastisu, večerná vôňa bylín a k tomu úžasný, provensálsky osúch – tí čo v rovnakom čase prepínajú reklamy na televíznej obrazovke môžu ľutovať, že tak veľmi mrhajú svojim časom. Grilovanie je pôžitok. Vo všetkých podobách.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Gril na drevené pelety? Weber uvádza technológiu SmokeFire

Je to revolúcia v grilovaní, ktorá berie ohľad na dokonalú chuť a bezhraničný komfort....
Čítajte viac...

Pridaj komentár