Intenzívna chuť, mimoriadne vábivá vôňa a pôžitok zo štruktúry mäsa. Ak príde na grilovanie, kráľovské kuracie stehná od HSH sú mimoriadne vďačnou surovinou. Ide o šťavnatý sval, ktorý je najväčšmi v pohybe a k výbornej chuti prospeje i to, že je počas tepelnej úpravy na kosti.
Čo majú spoločné bourbon z Kentucky, papričky jalapeño a cukrový sirup z agáve? Dnes nám po boku údenej slaninky vytvoria jedinečnú chuť kráľovských kuracích stehien El Paso. Ak ste ich doposiaľ nikdy neochutnali, určite sa s nami pustite do grilovania.

Župan zo slaninky
Na pohľad pôsobí ako štít, ktorý má zabrániť vysušeniu mäsa. V skutočnosti však ide o údenú chuť, ktorá sa zo slaninky vyplaví do mäsa a omáčky. Kuracie mäso je od prírody zabalené v tom najdokonalejšom obale, ktorý bráni jemu vysušeniu – tukovej kožke, cez ktorú neraz ani koreniny nepreniknú dnu.
Ak máte pocit, že oddeľovanie plátkov strojovo krájanej slaninky je až príliš náročné, nechajte ju trochu popustiť ak máte v špajze alebo chladničke príliš chladno. Vyložte ju na pár minút pod poklop grilu na ktorý svieti slnko a máte malý inkubátor, ktorý vám zjednoduší prácu. Či použijete špáradlá alebo nie, to je iba na vás. Isté však je, že na každé stehno patria dva plátky.
Rozohrejte gril
Brikety rozprestreté do plochy, teplota okolo 180 stupňov Celzia a otvor v rošte, do ktorého vložíte wok so stehnami – to je príprava, ktorá vás čaká pri nastrojení kotlového grilu. Keďže ide o dlhšiu prípravu, určite naplňte rozkurovací komín briketami až po samý vrch.
My používame brikety štandardnej veľkosti, Weber však vlani uviedol na trh brikety dvojnásobnej veľkosti s dvomi priečnymi drážkami pre lepší prívod vzduchu. Ak ich máte vo svojom záhradnom pavilóne, určite siahnite radšej po nich.
Glazúra El Paso
Je to skôr hravé bavkanie, ako výkon hodný šéfkuchára. Vlejete do misky trošku oleja, pridáte k nemu cukrový sirup z agáve, rozihráte to štedrou dávkou bourbonu z Kentucky a štetcom premiešate. Chvíľku potrvá, kým sa tieto tri nesúrodé suroviny spoja.
Pridáte drvené papričky jalapeño, halitovú soľ a koreniacu zmes minútky – mix na mäso od Mäspomy a máte pred sebou elixír, ktorý priam prosí o ochutnanie, kým sa rozhodnete ponatierať ho na mäso. Na každé stehno patrí štedrá porcia a všetky stehná patria do studeného, liatinového woku s vodou na dne.
Vložíte ich do grilu, prikryjete alobalom a necháte žiaru ohniska aby naplnila svoje poslanie. Ak udržíte teplotu pod vekom grilu na 180 °C, môžete si byť istí, že v priebehu 40 minút bude mäso prehriate až po kosť. To je tá chvíľa, keď alobal putuje preč.
Pridať papriku, doliať bourbon
Hoci je celá terasa prikrytá oparom úžasnej grilovačky, od záveru vás delí ešte ďalších 20 minút. Do šťavy patrí trochu tymianu, paprika nakrájaná na prúžky, na papriku troška bourbonu na doladenie chuti a gril pobeží na plný výkon, aby sa priblížil k 230 °C.
To je ten moment, keď začne vrieť omastok pod kožou a jej povrch sa začne farbiť do červenkasta. Od tejto chvíle je viac ako jasné, že servírovanie je na dosah ruky. Buďte jemní s náradím pri prekladaní mäsa na tanier, nepopáľte sa na horúcom woku, v ktorom pení šťava intenzívnym varom.
Aká chutia kráľovské kuracie stehná El Paso? Rozvoniavajú karamelom, kukuricou a jemným spiritom, na jazyku iskria pikantnými papričkami a jemnými tónmi údenej slaninky. Čo však zaváži najviac je ten kontrast štruktúry – krehká, chrumkavá koža a pod ňou vláknité, gazdovské mäso plné šťavy a chuti.
Či je sychravo, horúco alebo veterno, nič vás nezastaví aby ste si ich pripravili aj vy.