Je to dokonalý obed, pri ktorom sa nemusíte báť toho, že pred grilom vystojíte dieru. Vo chvíli, keď všetky suroviny naložíte do keramickej misy, gril prevezme štafetu pri príprave obeda. Stačí, aby ste vo finále vytiahli taniere s príbormi a môžete servírovať.
Ak príde na kura kráľovské, veľmi rýchlo prídete na to, že má čosi do seba. S vyvinutými svalmi, vláknitou štruktúrou mäsa a troškou podkožného tuku je v akurátnej zrelosti pre tepelnú úpravu na grile. Vcelku – tak ako dnes, alebo po jednotlivých častiach.

Bylinkové maslo
Ak chcete do masla primiešať bylinky, musíte na to myslieť trocha s predstihom. Potrebujete, aby po vytiahnutí z chladničky zmäklo a dokázalo prijať nový náklad chutí. Tentokrát použijeme oregano, bazalku a halitovú soľ od Mäspomy, zo všetkých asi tak za kávovú lyžičku.
Sušené bylinky sa na rozdiel od tých čerstvo narezaných spoja s maslom ochotne. Chvíľu však trvá kým všetko premiešate a vyformujete si z hmoty dve malé tehličky.
Maslo pod kožu, citrón do vnútra
Dnešné grilovanie bude o kontraste chutí. Áno, bylinky so soľou a maslom dokonale ochutia prsia, ak dvojicu tehličiek natlačíte kurčaťu pod kožu. Či tak spravíte z prednej alebo zadnej strany je iba na vás, dôležité je, aby ste kožku nepretrhli.
Do útrob poputujú dva strúčky cesnaku a dvojica citrónov – dôkladne vyumývaných v horúcej vode. Šťava z tejto náplne poputuje hlavne do vrchných stehien. Preto hovoríme o tom, že hoci grilujeme jediné kurča, užívať si ho budete v dvojici chutí.
Aby sa náplň pri grilovaní neuvoľnila, nespravíte chybu ak po našom vzore vezmete mäsiarsky povrázok a použijete ho na zviazanie nôh. Nebojte sa toho, že sa žiara grilu nedostane hlboko ku kostiam. Verte tomu, že za 90 minút bude všetko dokonale prepečené.
Pahreba po stranách
Keramické misky fungujú v griloch dokonale ak do nich počas pečenia nevlejete studenú vodu. Ak sa vám však podarí nastrojiť pahrebu tak, aby bola iba po stranách, tepelná námaha bude ešte menšia. V kotlových griloch Weber je to bez problému.
Osadíte na palivové rošt oddeľovacie rámy, nad kockou podpaľovača rozkúrite plný komín brikiet z dreveného uhlia a keď sa všetky pokryjú vrstvičkou bieleho popola, na polovicu ich rozdelíte pre obe strany.
Kým stred zostáva úplne voľný, pre intenzívnu cirkuláciu vzduchu, po stranách je kôpka horúcej pahreby. V takejto zostave bude gril s plne otvorenými klapkami na veku i pod ohniskom fungovať ako dokonalá rúra.
Zemiaky a vyladenie chutí
Skvelou prílohou sú tohtoročné, mladé zemiaky, z ktorých netreba ani šupku poobrezávať. Nakrájate ich na dlhé osminky, poobkladáte nimi pripravené kura a všetko prelejete výborným ginom. Tým, že príde do kontaktu s kožkou kurčaťa, prispeje k jej rýchlejšiemu vysušeniu a ugrilovaniu do chrumkava.
Prelejte cez zemiaky trochu vody aby sa mala z čoho robiť pod vekom grilu para a nezabudnite ani na koreniacu zmes zlaté kura od mäspomy, ktorá obsahuje dostatok soli na to, aby ste ju nemuseli riešiť samostatne.
Za 90 minút hotovo
Potrvá približne hodinu a pol, kým a mäso prepečie až po kosť a vyvinie pod chrumkavou kožkou dokonalú chuť. V prvej fáze si môžete pomôcť pre mocnejší účinok pary alobalom, ktorý položíte cez kurča na keramickú misku.
V druhej fáze však už všetko ponecháte horúcemu vzduchu, ktorý prúdi pod vekom tak mocne, že vôňa grilovaného kurčaťa okamžite naplní nielen dvor, ale aj celú ulicu.
Ako chutí kráľovské kura dvoch chutí? Je voňavé a bylinkové v jednom súste, avšak príjemne orientálne s tónmi borievky v súste druhom. Ak máte radi hravé chute a nie je pre vás výzvou oddýchnuť si na terase, pripravte si túto dobrotu aj vy.