Upečte si na grile estónsky škoricový kringel

Možno máte pocit, že vypekanie koláčov je výzvou pre kuchynskú rúru a nie pre gril. Stačí však, aby ste na terase usadli k šálke bylinkového čaju, a razom máte pocit, že zvládnete všetko. Je možné dosiahnuť, aby kotlový gril piekol z vrchnej strany rovnako mocne ako zo spodnej?

Dnes siahneme po kysnutom ceste, ktoré žiada čas nielen na to aby nabralo na objeme, ale vytvarujeme ho do takej podoby, aby sa muselo prepekať do hĺbky. Poznáte estónsky škoricový kringel? Ak ste ho doposiaľ nikdy neochutnali, mali by ste tak spraviť. Dnes alebo cez víkend.

Zamieste si cesto

Vezmete 260 mililitrov vlažného mlieka, vsypete do neho balíček vanilkového cukru, pridáte dva balíčky sušeného droždia Dr. Oetker a chvíľu vyčkáte, kým sa na hladine neobjavia prvé bublinky. To je znak toho, že droždie zvlhčené mliekom obživlo a pustilo sa do pojedania cukru.

Rozbijete do toho jedno vajíčko, prilejete 60 mililitrov rozpusteného masla a prisypete 600 gramov hladkej múky. Nech sa vám tento pomer akokoľvek nezdá, neľakajte sa. Spustite kuchynský robot, nech si s touto hustou a pevnou masou poradí.

Potrebujete cesto, ktoré sa svojou hustotou v mnohom líši od toho na buchty či kysnutý koláč. Musí byť pružné, pevné a husté asi tak veľmi ako na linecké koláčiky. Ibaže tentokrát nebude krehké, ale vláčne a pružné.

Rozkúrte gril

Hotové cesto v letnom dni podkysne na stole pod vekom grilu v priebehu niekoľkých minút. Určite rýchlejšie, ako sa vám podarí rozpáliť gril k úplnej horúčosti. Naplníte rozkurovací komín po samý vrch briketami, dáte im dostatok času na rozhorenie a keď ich vysypete doprostred palivového roštu, rozhrniete ich rovnomerne po celej ploche.

Hoci sa bude piecť kringel v liatinovom tanieri, nad ohnisko patrí kompletný grilovací rošt a naň ešte čosi naviac. Je to hárok alobalu, ktorý patrí lesklou stranou nadol.

Na rozdiel od čiernej, tmavej liatiny, svojim lesklým povrchom odrazí časť tepla späť do pahreby, aby sa horúčosť vrátila v podobe zohriateho vzduchu. Tak bude gril piecť pod vekom rovnako rýchlo, ako nad pahrebou.

Nemalo by vás prekvapiť, ak teplota vybehne za hranicu 250 °C. Budete vidieť, ako po pridaní alobalu na rošt klesá späť k dvestovke. Rovnakú teplotu zvykneme sondou namerať i na samotnom tanieri.

V plnke sa rodia chute

Podkysnuté cesto o čosi zmäklo – nie však priveľmi ale len natoľko, aby ste ho dokázali vyvaľkať na 5-milimetrový plát. Na jeho hladký povrch natriete rozpustené maslo, zasypete ho kryštálovým cukrom a pridáte mletú škoricu od Mäspomy.

Veľká sláva prichádza vo chvíli, keď vybalíte marcipán od Dr. Oetkera a na hrubom strúhadle ho navrstvíte po celej ploche cesta. Už teraz cítite vôňu sladkých mandlí, ako sa nesú povetrím. Aby to bolo dokonalé, v našom klube nič nenechávame na náhodu.

Štedrá dávka Amaretta rozliata na náplň nikdy nie je na škodu. Vpije sa do cukru, vpije sa do marcipánu a cesto zostane bez ujmy.

Zrolovať, narezať, zakrútiť

V tejto chvíli už máte takmer všetko za sebou. Zrolovať pevné cesto je hračka, rovnako ako nakrojiť ho po celej dĺžke až po dosku. K tomu príde troška dekoratívneho zakrúcania, formovanie venca a prekladanie na olejom vytretú liatinu.

Bez toho, aby ste mali akékoľvek obavy, vložíte tanier do grilu, zakryjete ho a prieduchy privriete hore i dolu na polovicu. Potrvá približne 30 minút, kým sa škoricový pletenec vyfarbí pekne do ružova.

Nepotierajte ho žĺtkom, ani sirupom. Cesto potrebuje mať otvorené prieduchy, aby z neho mohla voľne unikať para. Intenzívna vôňa vás sama upozorní na čas, kedy treba kringel skladať z grilu. Cesto spevnelo, náplň miestami stmavla.

Ako chutí táto estónska dobrota? Obklopte sa veselou spoločnosťou, nalejte si do pohárika Amaretto a zahryznite do koláča. Budete mať pocit, že je to najlepšia vec, akú ste v tento deň spravili.

Written By
More from Milan Gigel
Oddajte sa atmosfére chalupy, vylieči vašu dušu
Je to miesto, kde zvykne čas plynúť úplne odlišným tempom ako ste...
Read More

Pridaj komentár