La Hechicera – rumový klenot z Kolumbie

Prémiový rum patrí ku Karibiku práve tak ako výborné cigary a chýrna káva. Nejde iba o kultúru, ktorá má blízko k družnosti a pôžitku. Vulkanická zem a horúca klíma na pomedzí dvoch oceánov formujú mimoriadne vhodné podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny, tabaku a kávovníka.

Veľký obsah minerálov v pôde formuje v rastlinách typické, nezameniteľné chute regiónu a klíma v ktorej sa striedajú suché, priam vyprahnuté obdobia s návalom vlhkosti oceánskeho vzduchu svedčia fermentácii a zreniu.

Kolumbia, ktorá je na pomedzí centra tohto pásma nie je iná. Ako chutí rum, ktorý dve desaťročia dozrieva v  sudoch? Dnes v našom klube ochutnávame 21-ročný Ron Extra Añejo de Colombia – La Hechicera.

Dve dekády vášne

Už tri generácie ľudí priložili ruky k dielu v rodinnom podniku Riascovcov, ktorí sa cez dvadsať rokov oddávajú rumovej vášni. Pri hľadaní najlepších destilátov z cukrovej trstiny precestovali pálenice v celom Karibiku, aby odhalili a spoznali širokú paletu vôní a chutí.

Ak príde na ich rumy, v domovine sa stali symbolom kvality a chute. Svoje majstrovstvo sústredili na kaskádové zrenie, pri ktorom získava číry spirit nielen svoju farbu, ale aj charakter, chuťový profil a arómu. Je to hra klímy, drevených sudov, zrenia a postupného spájania ročníkov, z ktorého vzniká finálny rum.

Zabudnite na dofarbovanie karamelom, ladenie chuti pridaným cukrom, alebo majstrovstvo výroby elixírov s macerovaním ovocia, korenín a bylín. La Hechicera je rum tradičný, v jeho úplnej nahote. Nepozná prísady, ani moderné technológie úprav. Je dedičstvom, ktoré sa prísne drží tradícií.

Zrie systémom solera

Keď v 17. storočí hľadali Švédi spôsob, ako vyrobiť dokonale vyzreté pivo s hlbokou chuťou, vyvinuli systém kaskádového zrenia. Zo súdkov uložených na sebe od najmladšieho po najstarší prelievali vždy časť piva o poschodie nižšie, aby z toho najspodnejšieho vždy vybrali dokonalý klenot chuti.

Podobný systém sa osvedčil i pri dozrievaní niektorých francúzskych vín, španielskeho sherry, portského vína, ale aj vo svete škótskej whisky. Osvojila si ho i rodina Riascovcov, ktorá ho používa pre vyzrievanie rumu La Hechicera.

Znamená to, že rum ktorý ochutnáte nepochádza z jedného ročníka, ktorý strávil v jednom a tom istom sude celých 21 rokov zrenia. Ide o postupne zmiešavané ročníky z rôznych druhov sudov, hoci aj odlišných veľkostí,  takým spôsobom, aby sa plynutím času objavili na úrovni najstaršieho ročníka.

Práve správny výber rumov, pomer ich miešania a doba zrenia v jednotlivých etapách formujú výslednú, typickú chuť. Plnú, hlbokú, dokonale rozvinutú vo všetkých smeroch.

V sudoch po bourbone

Za 21-ročným zrením rumu La Hechicera nájdete výberové rumy, ktoré majú za sebou od 12 do 21 rokov zrenia. Všetky odpočívali v sklade v súdkoch z amerického bieleho dubu, ktoré sa používajú pri výrobe bourbonu.

Pravidlá určujú, že pre bourbon sa musia vždy použiť sudy nové. Po prvom použití preto najčastejšie putujú z USA do blízkeho Karibiku, kde sa stali základom pre dozrievanie rumov. Tentokrát už bez obmedzení. Kým pre tie novšie je typické uvoľňovanie sladších tónov dreva s vôňou vanilky a marcipánu, pri starších sa formujú chuťové odtienky kávy, tabaku a dreva.

Práve vek a predchádzajúca história sudov určujú, ktoré odtienky chutí a arómy rumu sa posilnia a ktoré potlačia. Tak možno ísť za vysnívaným charakterom rumu.

Ako chutí La Hechicera?

Iba na slnku odhalí tento tmavý rum v štýlovej fľaši s neprehliadnuteľnou pečaťou a dekoratívnou potlačou svoj vzhľad. Má farbu zlatého dubu s medenými odleskami a na prvý pohľad by ste ho určite radili ku kvalitným, vyzretým koňakom.

Má ľahkú, olejovitú konzistenciu, ktorá na kolmých stenách pohára však nezahrá v kvapkách veľké divadlo. Čím väčšmi klesá sklon stien, tým viac sa lenivé kvapky zoskupujú nad hladinou. Ak radi sledujete správanie spiritov v pohári, priveľmi záleží na tom, akú geometriu si vyberiete.

Po vytiahnutí korkovej zátky z fľaše sa zdá, že sa nič nedeje. Stačí však aby ste k La Hechicere  privoňali v pohári a okamžite cítite jej plnú, komplexnú vôňu s množstvom odtieňov a nuáns.

Pražená zrnková káva, tmavá čokoláda, vanilka, dubové drevo – s nadšením sa chytáte každej príležitosti pre pomenovanie. Pod chvíľou sa objavuje náznak banánov, inokedy prichádza na povrch nesmelá, bylinná sviežosť. Aróma je výdatná, príjemne ustálená, s množstvom drobných tajomstiev, ktoré odhaľujete pri každom novom sedení pri poháriku.

Iskrenie chutí

Chuť je energická, rázna, priam rozfazetovaná do viacerých vnemov, ktoré sa v prudkom kontraste objavujú na jazyku. Horká čokoláda ukrýva náznaky zrelého ovocia, cez ňu iskrí korenistý prejav s jemným pálením chilli, následne sa objavuje škorica a všetko sa točí vo víre zaoblenej drevitosti.

Chvíľami váhate, či sladkastý nádych je skutočnou chuťou v mihotavej skladačke prejavu tohto rumu, alebo je to len domnelý kontrast k jeho korenistej hre.

Páči sa nám jeho dynamika, ktorá nemá nič spoločné zo zasmušilými skladmi nadsluhujúcich spiritov. Je to rum, ktorý prebudí driemajúce zmysly a súčasne ponúka priestor pre bádanie a trénovanie jemnocitu.

Odhalíte muškátový oriešok, naučíte sa vyhmatať náznaky tabaku, dokonca prídete aj k pálenému, cukrovému karamelu, ktorý sa vyformoval z opálenej vrstvy sudov.

Znova a znova

Vždy, keď opäť usadáte k poháriku, máte zas a znova ten svieži, iskrivý pocit. Nestane sa známou rutinou, stále čímsi prekvapí. A to nielen ak do neho vhodíte kocku ľadu, prihryznete kocku horkej čokolády, alebo zahryznete do ovocia či potiahnete dúšok dymu z cigary. Je čímsi výnimočný, rozoznáte ho medzi desiatkami iných rumov.

Ak patríte k pôžitkárom, ktorí majú radi rum s iskrivým, hravým charakterom bez toho, aby niesol znaky búrlivej mladosti spiritu, určite si tento klenot z Kolumbie nenechajte ujsť.

Written By
More from Milan Gigel
Plynový gril Klarstein Parforce Duo – na terasu aj na cesty
Spontánne grilovačky patria k tým najlepším. Pootočíte ventilom grilu a kliknete na...
Read More

Pridaj komentár