Pripravte si na grile kuracie kúsky na provensálsky spôsob

Je to oslava leta v plnej vôni, farbe a chuti. Posedávate za domom, užívate si slnečné počasie a netrpezlivo vyčkávate, kým sa na tanieri zhmotnia vône, ktoré výdatne naplnili povetrie dvora. Nie, nejde o žiadne klobásky ani iné jarmočné špeciality.

Dnes sa v keramickej mise sobáši Kura kráľovské so zrelými paradajkami z farmy Babindol, aby v opojnej aróme stredomorských bylín a korenín vyčarili atmosféru francúzskeho Provensálska. Nechceme v tom zostať sami. Pripravte si po našom vzore rovnakú chvíľu pohody aj vy.

Na štrnásť kúskov

Trvá to iba chvíľu, kým celé kurča rozdelíte na štrnásť porcií. Najprv ho ostrým nožom otvoríte na hrudi. Potom ho mocným rezom rozdelíte na chrbte. Od tejto chvíle už môžete cez kĺby oddeliť prsia od stehien, krídla od pŕs, spodné stehná od horných a ešte aj prsia rozdeliť na menšie porcie, aby boli všetky kusy mäsa na kosti a v podobnej veľkosti.

Nebojte sa toho, že poničíte ostrie na noži. Ku grilu patrí vždy taký, s ktorým môžete hoci aj ohnisko vykopať v zemi, ak dostanete chuť na zemiaky pečené v pahrebe. Smelo sa pustite po trase kostí a kĺbov, aby ste mohli kurčaťu odovzdať chuť.

Soľ, drvené čierne koreniebylinky – stredmorský mix od Mäspomy sú jasnou voľbou. Vytvoria nielen vonné, herbálne tóny, ale aj korenistú štruktúru. Nepokúšajte sa drvené korenie nahradiť mletým, alebo improvizovať s inou bylinkovou zmesou. Už by to nebolo ono.

Gril ako sporák

Ak milujete grilovanie, určite ste už prišli na to, že kotlový gril Weber je ako sporák, rúra a barbecue v jednom. Stačí len pripraviť palivo, pootočiť prieduchmi pre dosiahnutie žiadanej teploty a vybrať si riad, v ktorom prebehne tepelná úprava takým tempom, ktoré zvýrazní kvalitu a čerstvosť surovín.

Dnes pripravujeme sústredenú kôpku brikiet doprostred grilu a riad ukladáme priamo na grilovací rošt bez toho, aby sme z neho vybrali strednú časť. Ak ste mimo palubiek terasy, skontrolujete hneď na začiatok, či stojí gril vodorovne.

Ak nie, zrovnajte ho, aby horúci olej neubiehal z plytkého liatinového taniera pri búrlivom pražení na uhlíky. Príprava obeda má rozvoniavať, nie imitovať atmosféru horiacich ropných vrtov.

Karamel a farba na povrchu

Naplňte liatinový tanier olejom a pomaly do neho ukladajte jeden kúsok kurčaťa za druhým. Vždy kožou nadol a po pol minútke ho preložte o kúsok ďalej, aby sa neprilepilo. Práve teraz budete vidieť, ako vyzerá kurča z welfare odchovu.

Ložiská vnútorného tuku sa rozpúšťajú v horúčosti oleja a biela kožka preberá zlatisté tóny. Z mäsa, ktoré mení svoju farbu na bielučkú vyfukuje neprehliadnuteľná para. Každý kúsok sa nadúva sviežosťou a mení svoju podobu.

Potrvá približne 20 minút, kým mäso opražíte z každej strany tak, aby vyzeralo skutočne dokonale. To je signál k tomu, aby ste vytiahli tanier z grilu a pustili sa do strojenia keramickej misy.

Z liatiny na keramiku

Na dno patrí štedrá dávka vody, na ňu jednotlivé kúsky mäsa krajšou stranou nahor a v závere olejnatý výpek, ktorý medzičasom troška podchladol. Možno zistíte, že treba pridať ešte troška viac korenín ako ste plánovali.

Inak je to len zmena režimu – z praženia na dusenie. Do šťavy pridávate zopár strúčikov pretlačeného cesnaku a keramická misa ide späť pod veko grilu. Približne na 50 minút, až dovtedy kým vám mäso nenaznačí, že sa chystá oddeľovať od kostí.

To je ten magický čas, kedy pridávate čerstvé, dozreté paradajky a vetvičku rozmarínu. Paradajka musí mať vôňu slnka a osviežujúcu chuť nektáru ak do nej zahryznete. Ak popri tom ešte krásne vonia, znamená to, že naplnila všetko čo sa od nej očakáva. Dokážu nám to zaistiť domáci farmári a vlastné záhradky. Nikdy však nie paradajky z ďalekej cudziny, ktoré musia v nezrelom stave prekonať dlhú cestu, aby na pulte vyzerali aspoň do ochutnania a ovoňania lákavo.

Stačí len desať minút, aby paradajky prešli varom, praskli a spojili svoju chuť s kurčaťom. Zvyšok je už iba o pôžitkoch.

Naučte sa vychutnávať

Kým z grilu stúpa vôňa a pred očami vidíte tú prestretú nádheru, všetko je ako na obrázkoch z katalógu. Snažte sa túto slávu zachovať aj pri stolovaní. Hodnoťte zrakom, spoznávajte čuchom a prežívajte pôžitok chuťou.

Stačí pridať krajček celozrnného chleba a za malú čašu pastisu zaliateho bublinkovou sódou. Privrite oči a oddávajte sa atmosfére. Akoby ste ani doma neboli. A práve tak to má byť. Čo dobré si pripravíme v našom klube nabudúce?

Written By
More from Milan Gigel
Zeleninová panvička s kuracími štvrťkami – oslava drobnochovu a záhrad
Je to oslava posledného zberu úrody zo záhradky v sprievode chutného, kuracieho...
Read More

Pridaj komentár