Lístkový quiche s paradajkami – hit tohtoročných grilovačiek

Nie vždy sa od grilu očakáva, že zo svojich horúcich útrob vydá výdatnú hostinu pre početnú spoločnosť. Ak len tak posedávate na terase a užívate si pomalé plynutie času, pritrafí sa, že dostanete pri poháriku vínka chuť na drobné občerstvenie.

Možno v tejto chvíli pomýšľate na miesenie kysnutého cesta pre provensálsky osúch. Mali by ste však vedieť, že nás čaká čosi výnimočné. Krehký lístkový quiche, nadobro zasypaný darmi leta. Ak máte radi na slnku dozrievajúce paradajky, budete sa k tejto dobrote vracať znova a znova.

Kým je gril horúci

Príprava na grile nezaberie viac ako 30 minút, takže sa vám nevyplatí chystať veľkú kopu uhlia či brikiet, ako na veľkú hostinu. Preosejte z popola drobnejšie úlomky uhaseného paliva, pridajte k nim zvyšky uhlia z dna vrecúška a zapáľte ich v rozkurovacom komíne.

Dôležité je iba to, aby ste hotovú pahrebu nasypali iba na jednu polovicu palivového roštu. Kým quiche sa bude vypekať v nepriamej žiare horúceho vzduchu, pahreba bude odhárať po jeho boku. Intenzívnou horúčosťou, pri ktorej teplota dosiahne hranicu 250 stupňov.

Dary leta

Ťažko by ste uverili tomu, že datľové paradajky môžu hrať pri grilované prvé husle. Tie naše sú z farmy Babindol a dozrievali na stonkách až do chvíle, kým nenadobudli vrchol svojho zrenia. Majú plnú chuť, v ktorej pre vysoký obsah cukru dosiahli príjemnú harmóniu s kyselinkami.

Prichystajte si k nim soľ stredomorský mix byliniek od Mäspomy, spárujte to s niekoľkými strúčikmi cesnaku a troškou olivového oleja. Možno sa to tak troška ponáša na zeleninový šalát, ku ktorému príde poriadna obloha.

Tá naša bude mať podobu korpusu z lístkového cesta. Vyložíte misku alobalom, rozprestriete na nej chladené lístkové cesto a ak zarežete každý z rohov, podarí sa vám ho uložiť na mieste bez toho, aby okraje padali.

Zvyšok je už iba o vrstvení. Najprv soľ a bylinky, potom paradajky prekrojené na polovice, následne olej a rozdrvený cesnak. Nič viac, nič menej.

Za dvadsať minút

Potrvá dve desiatky minút, kým sa quiche z lístkového cesta nakyprí a upečie. A spolu s ním i paradajky, ktoré nadobro zmenia svoju štruktúru a chuť. Vynikne ich sladkosť a šťavnatosť – a to bez toho aby prebytkom štiav znehodnotili cesto.

Ak máte pocit, že všetko je ako má byť, vytiahnete pekáčik z grilu, necháte ho pár minút zachladnúť v tieni a môžete sa pustiť do servírovania. Budete vidieť, že parenie ustalo, čo značí že prišiel čas pre krájanie.

Ako chutí lístkový quiche s paradajkami? Je ako tá najlepšia paradajková polievka, ktorá v ústach priam exploduje svojou bohatou chuťou. Pod chvíľkou zacítite cesnak, inokedy olivy. Samotný korpus je iba akousi prílohou – pre vyladenie štruktúry a celkového zážitku.

Príprava je tak rýchla, že by ste mali pomyslieť na to, pripraviť si dva koláče naraz. Bude vás to síce stáť kilogram rajčín a dva balíčky cesta, nik sa však nebude s ostatnými súperiť o posledný kúsok na stole.

A čo popíjame k paradajkovému quichu dnes v našom klube?  Rozmarné cuvée čierna ríbezľa & arónia z vinárstva Miluron. Ak si radi užívate leto plnými dúškami, ochutnajte ho aj vy.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ugrilujte si v „kolotoči“ čertovsky dobré zemiaky

Máloktorá grilovačka sa zaobíde bez toho, aby ste s jasnými plánmi navštívili svojho...
Čítajte viac...

Pridaj komentár